Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie stanu surowego.

W przyszłym roku może uda nam się wykończyc dom .

Ale moją wielką radość burzy sąsiad :evil: :evil: :evil:

Jest typem zbieracza. Dom kończy od podobno 13 lat. Na podwórku ma właściwie wszystko: stare zardzewiałe samochody, stare meble itd itp.

Ale to nic . Postanowiliśmy zbudować wysokie ogrodzenie i już.

Prawdziwy problem zaczął się od kilku tygodni.

Sasiad kupił kilka kóz i kozły. Już wiem skąd wzięlo się powiedzenie ALE CAPI !!!!!!! :evil: :x :evil: :x :evil:

Smród jest straszny na całą okolicę. Czasem jest lepiej ,jak wieje sprzyjający wiatr. Jeszcze tam nie mieszkamy ale co będzie jak nic się nie zmieni.

Jestem ciekawa co tej sytuacji zrobić .Nie sądzę, że rozmowa coś da. Sąsiad jest typem awanturnika.

Zastanawiamy się z sąsiadami czy istnieją jakieś przepisy, czy jest jakiś dla nas ratunek.

Zaznaczam, że jest to osiedle nowych domków na obrzeżach MIASTA.

POMOZCIE !!!

https://forum.murator.pl/topic/64349-smr%C3%B3d-na-dzia%C5%82ce/

Warunki techniczne sytuowania płyt i zbiorników:

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 7 października 1997

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle rolnicze i ich usytuowanie

§ 6. 1. Do usuwania i magazynowania odchodów pochodzenia zwierzęcego powinny być

przewidziane urządzenia i zbiorniki dostosowane do systemów technologicznych utrzymywania

zwierząt, zwane dalej "zbiornikami na płynne odchody zwierzęce".

2. Zbiorniki na płynne odchody zwierzęce powinny mieć dno i ściany nieprzepuszczalne; zbiorniki

zamknięte powinny być szczelnie przykryte płytą zaopatrzoną w otwór wejściowy i wentylacyjny.

3. Odległości zamkniętych zbiorników na płynne odchody zwierzęce, mierzone od pokryw i wylotów

wentylacyjnych powinny wynosić co najmniej:

1) od otworów okiennych i drzwiowych pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi na

działkach sąsiednich - 15 m,

2) od magazynów środków spożywczych, a także obiektów budowlanych przetwórstwa

rolno-spożywczego - 15 m,

3) od granicy działki sąsiedniej - 4m,

4) od budynków magazynowych ogólnych - 5 m,

5) od silosów na zboże i pasze - 5m,

6) od silosów na kiszonki - 5m.

4. Odległość otwartych zbiorników na płynne odchody zwierzęce o pojemności do 200 m3 oraz płyt

gnojowych powinna wynosić co najmniej:

1) od otworów okiennych i drzwiowych pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi na działkach sąsiednich - 30 m,

2) od budynków przetwórstwa rolno-spoż. i magazynów środków spożywczych –50 m,

3) od budynków magazynowych pasz i ziarna - 10 m,

4) od granicy działki sąsiedniej - 4m,

5) od silosów na zboże i pasze - 5m

6) od silosów na kiszonki - 10 m.

mysle ze mozesz skorzystac z wytłuszczonego przeze mnie punktu

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/64349-smr%C3%B3d-na-dzia%C5%82ce/#findComment-1415417

a w gminie/mieście nie ma wydanych przepisów ile i jakich zwierząt można trzymać bez zezwolenia??? np u mnie można miec: 1 kozę, do 8 gołębi, etc. Jak się chce mieć więcej to trza pozwolenie od burmistrza...
https://forum.murator.pl/topic/64349-smr%C3%B3d-na-dzia%C5%82ce/#findComment-1415854