dinsley 21.10.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam. W temacie budowania jestem zielony. Narazie jestem na etapie kupna działki. mam pytanko związane z budowaniem domu na terenie dość podmokłym. Nie wiem na jakim poziomie są wody gruntowe, ale działka znajduje się w mini kotlince. Czym się różni budowa domy na takim gruncie? O ile zmieni to koszt budowy. pzdr. dinsley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 21.10.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 A jak z drogą?! Chodzi mi o to, czy droga do Twojej działki znajduje się na tym samym poziomie, co działka, czy może trochę wyżej? Jak ze spadkiem na działce itp. Więcej szczegółów, bo to istotne. Mieliśmy ten sam problem - z podmokłą działką, więc mógłbym trochę pomóc... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.10.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam. W temacie budowania jestem zielony. Narazie jestem na etapie kupna działki. mam pytanko związane z budowaniem domu na terenie dość podmokłym. Nie wiem na jakim poziomie są wody gruntowe, ale działka znajduje się w mini kotlince. Czym się różni budowa domy na takim gruncie? O ile zmieni to koszt budowy. pzdr. dinsley Po pierwsze badania gruntu. A potem się okaże czy to w ogóle jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 21.10.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Odradzam taką działkę - podmokła działka znacznie zwięk... koszty. jEŚLI MIAŁABYM WYBIERAĆ JESZCZE RAZ TĄ TAKĄ DZIAŁKĘ Z WSZYSTKIMI MEDIAMI I ZROBINĄ DROGĄ pOZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.10.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 hmmmm na terenie dość podmokłym... może należałoby zaczerpnąć z doświadczenia ludzkości w budowie domostw na takim terenie: http://tramp.travel.pl/photo/00264/duze/08.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dinsley 21.10.2006 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Wyjaśnie tyle ile narazie wiem. Działka jest jeszcze nie kupiona. Mam narazie mapkę ewidencyjną, geodezyjną będe miał w poniedziałek. Na oko ukształtowanie wygląda następująco. Droga polna. Po jednej stronie są już jakieś domy i ta strona jest na lekkim wzniesieniu, powyżej poziomu drogi. Druga strona z lekkim spadkiem, narazie bez domów. Tam jest ta działeczka. Działka zaczyna się na 30-50cm niższym poziomie niż droga. I na całej swojej długości (ok. 35m) jest spadek, ale bardzo delikatny. Potem jakies 20m za działką zaczyna teren znowu się podnosić. Tworzy to taką mini kotlinkę. Na oko różnica poziomów między drogą, a dnem kotlinki 1-1.5m. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.10.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 NIe zmienia to faktu, że musisz zrobić badania guntu. Popatrz na rośliny jakie rosną w okolicy. Czy sąsiedzi maja piwnice. Architekt i konstruktor doradzą Ci co z tym fantem zrobić. Generalnie jak nie musisz jej kupowac to może znajdź jakąś fajniejszą. 1,5 metra to sporo, ale na gorszych budują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.10.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Wyjaśnie tyle ile narazie wiem. Działka jest jeszcze nie kupiona. Mam narazie mapkę ewidencyjną, geodezyjną będe miał w poniedziałek. Na oko ukształtowanie wygląda następująco. Droga polna. Po jednej stronie są już jakieś domy i ta strona jest na lekkim wzniesieniu, powyżej poziomu drogi. Druga strona z lekkim spadkiem, narazie bez domów. Tam jest ta działeczka. Działka zaczyna się na 30-50cm niższym poziomie niż droga. I na całej swojej długości (ok. 35m) jest spadek, ale bardzo delikatny. Potem jakies 20m za działką zaczyna teren znowu się podnosić. Tworzy to taką mini kotlinkę. Na oko różnica poziomów między drogą, a dnem kotlinki 1-1.5m. Co Wy na to? Zrob badania gruntu! bedzie wtedy wiadomo jaki jest grunt czy piach czy moze torf,glina itp. bo sama woda nie jest tak zła jak np woda i torf. Ja mam na dzialce wysoki poziom wody ale mam piach wiec z tego co sie dowiedzialem to nie jest w tym przypadu zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 21.10.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Czyli już coś wiemy o tej działeczce... Jeszcze tylko małe pytanko odnośnie jej długości. Rzecz ma się podobnie do sytuacji naszej sprzed 3 lat. Kupiliśmy działkę na podmokłej łące, poniżej drogi z lekkim spadkiem od drogi, ale po przekątnej. Ponieważ działka była już z papierologią i projektem, który tylko troszeczkę chcieliśmy zmienić, zdecydowaliśmy się na nią. Poziom wód gruntowych wyglądał na bardzo wysoki, bo poprzedni właściciel wykopał z projektantem kilka dziur w różnych miejscach działki i okazało się, że lustro wody w okolicach posadowienia budynku znajduje się mniej/więcej na głębokości ok. 30 do 50 cm poniżej powierzchni gruntu. No cóż, skoro się kupiło, to trzeba teraz coś z tym mądrego zrobić. Postanowiliśmy z Żonką zrobić wokół przyszłego budynku wykonać opaskę drenażową z odprowadzeniem wód do wykopanego poniżej stawu, co też uczyniliśmy, a co w tym roku okazało się genialnym posunięciem. "Rułę" drenarską usytuowaliśmy mniej więcej na głębokości 1,5 m poniżej powierzchni, zasypując ją (owiniętą w geowłókninę oczywiście) sporą ilością drobnego kamienia i żwiru, no i oczywiście od góry ziemią z wykopu. Dzięki przypadkowemu natrafieniu na stare przedwojenne dreny ceramiczne, nasz staw ma również odpływ nadmiaru wody. Dren przyniósł spodziewany efekt i obniżył lustro wód gruntowych poniżej 1,5 m wgłąb od powierzchni. Dodatkowo, zabezpieczyliśmy się również przed nadmierną ilością ewentualnych wód gruntowych, przez wyniesienie budynku nad poziom drogi (jeszcze gruntowej) biegnącej wzdłuż naszej posesji. Fundamenty po solidnym zaizolowaniu kilkakrotną warstwą dysperbitu, 7 cm styropianem EPS 200 i wreszcie czarną folią budowlaną grub. 0,4 mm, obsypaliśmy dokolusia ziemią z wykopanego stawu. Tak więc wcale nie jest tak tragicznie, wystarczy chcieć i trochę pogłówkować! Powodzenia! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 21.10.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Podmokła działka to z regóły też i mało stabilne grunty. Projektant adaptujący zapewne poszerz fundamenty, coś pozmienia i pokombinuje z fundamentami a to podniesie koszty fundamentów. Niestety duże prace ziemne niosą za sobą znaczące koszty. W mojej okolicy godzina pracy koparki na "czarno" to 80 zł. a czas leci super szybko. Niestety troszkę muszę odradzić bo koszty moich fundamentów własnie przez grunt poszły znacząco do góry. Niedemonizuję ale nadsypanie też kosztuje. Około 15 m.sz. piasku do fundamentów i obsypania to jakieś 250 zł.Jednym słowem niepchałbym się w tę działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dinsley 21.10.2006 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Może ta fota wprowadzi więcej jasności. Aczkolwiek zdjęcie jest dość nie wyraźne. pzdr. dinsley http://www.smsnet.pl/~wiaktor/temp/Zdjecie0024.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.10.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 samochód wjechał czyli mogło być gorzej... a ziemia nie ugina się pod nogami??? weź pod uwagę że tego roku jest susza, w mokrych latach może być inaczej... a co do poziomu wody - to możesz to sobie sprawdzić sam/a weź do autka łopatę - sztychówkę - czy może masz saperkę i staraj się wykopać małą dziurę/odłóż darń/ - zobaczysz czy woda nie jest bardzo płytko pod ziemią tak z pół metra to na pewno dasz rady wykopać jeżeli już będzie woda to źle.... przy okazji zobaczysz jak jest ziemia ??? piasek, glina..... drugi raz zaznaczam że na wiosnę/po opadach może być dużo gorzej.... jeżeli wbijesz pierwszy raz łopatę i będzie woda - to działka raczej odpada.... potem dziurę zakop i przyłóż tą darnią - nie będzie widać.... badania geotechniczne gruntu nie są wymagane przy budowie domów jednorodzinnych.... ale nie zaszkodzi za 1000 złotych dowiesz się więcej niż z wykopanej przez siebie dziury.... jeżeli dookoła stoją jakieś domy popytaj ich mieszkańców : jak wysoko mają wodę w studni /zobacz..jak się im budowało/ czy były problemy z zalewaniem wykopówczy mają piwnice - jak mają czy jest w nich może czasem woda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norek102 10.03.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) A jak z drogą?! Chodzi mi o to, czy droga do Twojej działki znajduje się na tym samym poziomie, co działka, czy może trochę wyżej? Jak ze spadkiem na działce itp. Więcej szczegółów, bo to istotne. Mieliśmy ten sam problem - z podmokłą działką, więc mógłbym trochę pomóc... :D Witam mam podobny problem co forumowicz wyżej,od razu dodam że droga która prowadzi do domu jest ok 30-40 cm wyżej od poziomu podłogi stojącego domu.Zamierzam drogę utwardzić,a dom czeka na gruntowny remont.Wiosną po roztopach w tej chwili do działki i na działce nie ma możliwości poruszania się samochodem.Jak Wy rozwiązaliście ten problem? Edytowane 10 Marca 2013 przez norek102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts