Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja starego kredensu

centi

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby mi przybliżyć od czego powinnam zacząć chcąc doprowadzić do stanu używalności stary kuchenny kredens wymalowany farbą olejną ? Kredens jest drewniany i bardzo stylowy ale chciałabym mieć go w kolorze drewna -np. pobejcowany.

Oczywiście na pewnno nie opalaraka :evil:

no może faktycznie nie po całości :oops: ale np. duże powierzchnie (ścianki boczne) możnaby popróbować. Może to wynika z mej niecierpliwej natury - rozłożyć całośc i złożyć do kupy - :o

A w ogóle to pochwal się jakimś ładnym zdjęciem, coś w rodzaju PRZED i PO.

Jak tylko znajdę kabelek do aparatu wrzucę zdjęcia mojego kredensu. Odnawiał go mój tata, który od kilku lat jest na emeryturze. Kredens zrobił własnoręcznie dziadek - nic nadzwyczajnego , taki typowy miejski kredens, jakich są setki, tylna ściana była ciosana z grubsza siekierą.

Kredens swoje przeszedł - doliczyliśmy się 8 warstw farby. jedną nogę zjadły korniki a półki wypaczyły się od wilgoci. Nie dało się go oczyścić do bejcowania, dlatego po oszlifowaniu i wymienieniu kilku elementów został pomalowany na złamaną biel. Niestety z oryginalnych gałek zachowała tylko jedna, dlatego zastąpiły je nowe, ale też z porcelany. Zawiasy udało się oczyścić, ale zatrzaski są nowe.

Generalnie mnóstwo roboty przy nim było. Dziękuję tato :D

jest taki preparat w puszce na bazie kwasu do usuwania starych powłok malarskich - .

Ech chyba nie kwasu ale zasady :p . Bazą zmiekczaczy do powlok malarskich jest wodortlenek sodowy, czyli soda kaustyczna - bohaterka starych kryminalow.

Trurl mialo racje mowiac o opalarce. Jesli kredens pomalowany byl kilkakrotnie np. kryjącą farbą olejną to szlifierka i welna na wiele sie nie zdają. Ta metoda jest dobra jedynie przy bejcowanym lub politurowanym drewnie pokrytym warstwą bezbarwnego lakieru /lub wspomnianej politury/.

Nawet jak się uda doczyścić do żywego drewna, to nie będzie ono dostatecznie ładne, żeby je pokazywać. W końcu dawni stolarze też mieli swój rozum - albo oklejali, albo malowali.

Czyszczenie preparatem wymaga dużo cierpliwości (schodzi najwyżej jedna warstwa na raz, a i to z trudem), opalanie - ostrożności, bo można łatwo zwęglić drewno pod spodem.

no może i zasada, ale zmyliło mnie, że jest żrące -a zasada też może być żrąca (dawno była chemia) :oops:

Tak źle nie schodzi, nakłada sie ten żelowy praparat i po chwili szpachelką można zbierać powłoki. Robiłam tak ze stratymi drzwiami w 80-letniej kamienicy, gdzie mieszkańcy nie skąpili farby. Efekt przeszedł moje oczekiwania.

Panowie to co piszecie to pewnie mądre rzeczy.

Zależało mi na profesjonalnych poradach!!!!!!

Poszperałam , poczytałam , przeszłam się do kilku specjalistów w dziedzinie renowacji mebli i wiem wszystko .

Najzabawnbiejszy był pomysł z opalarką - efekt taki sam jak by porąbać mebel siekierką i wrzucić do kominka .

Pomogę przypomnieć nazwę preparatu usuwającego farbę to Scansol.

Zatem dziękuję serdecznie .

Poszperałam , poczytałam , przeszłam się do kilku specjalistów w dziedzinie renowacji mebli i wiem wszystko .

Najzabawnbiejszy był pomysł z opalarką - efekt taki sam jak by porąbać mebel siekierką i wrzucić do kominka .

a może podzielisz się z nami tą wiedzą :roll:

też w niedalekiej przyszłosci czeka mnie renowacja takiego kredensu :)

• 3 months później...
Nawet jak się uda doczyścić do żywego drewna, to nie będzie ono dostatecznie ładne, żeby je pokazywać. W końcu dawni stolarze też mieli swój rozum - albo oklejali, albo malowali.

Czyszczenie preparatem wymaga dużo cierpliwości (schodzi najwyżej jedna warstwa na raz, a i to z trudem), opalanie - ostrożności, bo można łatwo zwęglić drewno pod spodem.

jasne, to też testowałem, szkoda zachodu, moja propozycja to jednak opalanie, i jestem tego pewien jak minionego dnia że go przeżyłem, warunek, konstrukcja z litego drewna, pełnego, resztę robie na bóstwo, do tego opalarka dobrej mocy ( średnioprofesjonalna - aby z kosztami nie przesadzić), i dlatego opalarka bo inne cuda palą drewno w zakamarkach - chodzi mi o podgrzanie lakieru do takiej temperatury aby go puźniej cykiną ściągnąć., pozostałości lakierów myje kwasem, i płukam ( ważne jest przy tym BHP - maska, przesłona na głowę)to co zostanie w słojach , ewentualnie szczotkuję, szczotka nylonka , lub drucianka. po tygodniu jak moje zmasakrowane liftingiem drewno wyschnie , użuwam do czyszczenia szlifierek oscylacyjnych, i papierów ręcznych. pózniej sama przyjemnośc: wosk i polerka, bądź bejca i lakier, ale wszystko w wersjach transparentnych, efekt mebel na nowo zyje, no i ma duszę

pozdrawiam

tnowak

• 3 weeks później...

Nie wiem naprawdę dlaczego pomysł z opalarką był taki zabawny?

My swój kredens (męczył się nad nim małżonek szanowny przez kilka miesięcy w weekendy) właśnie opalaliśmy z wierzchnich warstw farby - 3-4 warstw białego lakieru... częściowo użyliśmy preparatu, ale nie zdał on egzaminu, za dużo warstw... i za drogo i brzydko wychodziło ;) potem to co nie zeszło opalarką, ostatnia już niepełna warstwa została potraktowana szlifierką, wszystko ładnie wyszlifowane i zabejcowane i wyszło super :))))

jak znajdę zdjęcia to wkleje przed i po :)

jeszcze niestety kredens nie jest skończony, ciągle brakuje czasu, żeby np. uzupełnić drzwiczkami z szybką :) ale powoli ... już się kredensowi i nam nie spieszy :)

pozdrawiam