Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż stelaży podtynkowych do słabych ścianek murowanych

Aga Izabelin

Recommended Posts

Witam ponownie :D

Niestety zdaje się że mam problem i nie bardzo wiem co zrobić,

czytam o tych stelażach i nic z tego nie wynika. Ja mam w łazienkach ściany murowane, ale nie są za bardzo stabilne (12 cm gazobeton nie połączony ze stropem u góry - ma być podwieszony sufit) i boję się do tego przymocować stelaż do konstrukcji lekkiej. Popatrzyłam na strony producentów, ale nic nie piszą o wytrzymałości czy grubości ściany do jakiej ma to być podczepione.

Wszystkich którzy mają jakieś doświadczenia w tej dziedzinie proszę o kontakt. Dzięki i pozdrawiam,

Aga

Moim zdaniem powinno być ok . Mocuje sie go na dwie śruby do ścianki i na dwie do podłoża więc będzie napewno stabilnie. Tylko pamiętaj żeby zabudować ten stelaż podwójną płytą gipsową. A tak wogóle to ta ścianka może się narazie wydawać nie stabilna ale jak dojdzie tynk to można powiedzieć że to wzmocni.

W ściance 12 nie da się wykuć na stelaż bo z tego co wiem to stelaż ma chyba 13 cm głębokości i byłoby to trochę niestabilnie . Tak jak napisałem wyżej to tak zrób i będzie dobrze :D

Dać się da choc na styk (jest jeszcze tynk/płyta gk a i różne rodzaje). A co stabilności usztywnia go cała ścianka, a nie 4 punkty.

Dzięki za komentarze, mam już Pana od instalacji, który chciał mocować stelaże do tej ściany, nie jest zakotwiona z jednej strony - tam będzie ściana ze szkła w jakimś stelażu z metalu, więc się docelowo połączy z tym stelażem. Mój architekt straszy, że ścianka nie wytrzyma obciążenia stelaży, a ja się zastanawiam, bo na stronach muratora przeczytała, że to obciązenie przenoszone na ściankę jest minimalne. Są ponoć stelaże montowane tylko do podłogi, ale przeliczyłam sobie koszt za 3 i wychodzi prawie 3.000 a tymczasem takie to zabudowy lekkiej będą kosztowały niecałe 1200, więc kombinuję jakby je zamontować. A może obok tej ścianki zrobić stelaż do karton gipsu i drógą równoległą ściankę z karton gipsu i do tego zamontować stelaż?

Pomóżcie, Aga

Ja bym się na twoim miejscu za dużo nie zastanawiał :wink: Przecież to jest ścianka 12 a nie np 6 czy 8 . A faktycznie największy nacisk jest na podłoże a nie na ścianke. Śruby które mocuje się do ściankiw większym stopniu trzymają stelaż tylko w pionie :D

Zapomniałeś jeszcze, że stelaż z podwieszonym kibelkiem i siedzącym na nim człowiekim działa jak dźwignia...a im płycej ów człowiek usiądzie tym bardziej ciągnie konstrukcję do przodu.

ściankę z gazobetonu 12 już mam - nie mam za bardzo do czego jej przymocować u góry, bo to jest dobudowane piętro nad domem z lat 70tych i nie mogę za bardzo obciążać stropu nad parterem. Strop nad piętrem jest drewniany i nie ma jak do niego tej ścianki przytwierdzić,

zastanawiam się czy mocować te stelaże do tej ścianki czy też poprosić ślusarza o zrobienie jakiejś konstrukcji metalowej którą przymocuję do podłogi z 1 strony i drewnianej belki z drugiej i wkręcę w to ten stelaż, jak myślisz?

Aga

No tu masz trochę faktycznie racji ale jak stelaż jest też dobrze przymocowany do podłoża to będzie ok. No nie wiem jak ta ścianka wygląda i ciężko mi w stu procentach powiedzieć że utrzyma się to :D

Właśnie o to mi chodzi -możemy sobie tu dywagować do bólu tylko nie znając pełnych danych niewiele można powiedzieć/doradzić. Co innego ściana zakotwiona z dwóch stron, a co innego wolnostojący kawałek połączonych pustaków.

aga to proste nie kombinuj zrób wszystko z drzewa konstrukcje z kantówek na to możesz kręcic regipsy płyty osb itp a na to wszstko można położyć kafelki leka sciana i solidna i chyba nie taka droga przemyśl do środka możesz włożyć izolacje np. z wełny wystraczy zachować tu metode budowlanom chyba masz jakiegoś fachowca polecem i prosze wykonać pozdrawiam