anetta_p 21.10.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam Zastanawiamy sie z mezem nad ogrzewaiem podlogowym w naszym nowobudowanym domu. Czy ono moze wspolpracowac z kominkiem z plaszczem wodnym? PS. Korzystalam z wyszukiwarki. Watkow na temat kominkow z plaszczem wodnym jest mnostwo, ale zadnego ktore odpowiedzialo by na moje pytanie, mam nadzieje ze to nie wynik mojego 'nieumiejetnego' korzystania z przycisku 'szukaj' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.10.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Pamiętaj że kominek jest dość słabo sterowalnym kotłem na paliwo stałe który lubi pracę na wysokich parametrach, natomiast podłogówka na niskich. Przy nagrzanej podłogówce rozpalenie kominka może spowodować zagotowanie wody w układzie. To akurat rozwiąże zbiornik akumulacyjny choć nie jest to zabawka tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 22.10.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Mały ma rację, bez mieszacza 4 drogowego i bufora nie będzie to dobrze fonkcjonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.10.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Pamiętaj że kominek jest dość słabo sterowalnym kotłem na paliwo stałe który lubi pracę na wysokich parametrach, natomiast podłogówka na niskich. Przy nagrzanej podłogówce rozpalenie kominka może spowodować zagotowanie wody w układzie. To akurat rozwiąże zbiornik akumulacyjny choć nie jest to zabawka tania. Mały ma rację z kominkiem z płaszczem wodnym i podłogówką iż trzeba zastosować bófor,natomiast z tą słabą sterowalnością to jest jeden wyjątek kominki byrskiego http://www.kominki.byrski.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 22.10.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Mój kuzyn ma kominek z podłogówką i chodzi bez uwag. Wiec na pewno mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.10.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Mój kuzyn ma kominek z podłogówką i chodzi bez uwag. Wiec na pewno mozna. Owszem jeżeli twój kuzyn posiada w domu oprócz podłogówki też grzejniki to będzie funkcjonowało i bez bófora,niestety jeżeli jest tylko i wyłoncznie sama podłogówka to woda w kominku się zagotuje na skutek braku odbioru ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 22.10.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Dlatego ja będę miał podłogówkę i grzejniki. Cała góra na grzejnikach a dół podłogówka i 1 grzejnik w łazience no i chyba garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.10.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Mój kuzyn ma kominek z podłogówką i chodzi bez uwag. Wiec na pewno mozna. Owszem jeżeli twój kuzyn posiada w domu oprócz podłogówki też grzejniki to będzie funkcjonowało i bez bófora,niestety jeżeli jest tylko i wyłoncznie sama podłogówka to woda w kominku się zagotuje na skutek braku odbioru ciepła Dokładnie tak - kotła na paliwo stałe nie można ot tak sobie wyłączyć w ciągu sekundy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 22.10.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 WitamWątek który bardzo mnie interesuje, opiszę co ja planuję Chciałbym się dowiedzieć jaka jest możliwość wykonania takiej instalacji: budynek niepodpiwniczony dwie kondygnacje 160 m2( kubatura około 500 m3),budynek dobrze ocieplony suporex + 20 cm styropianu w ścianie, 20 cm ocieplenia w podłodze, oraz 35 w stropie, wentylacja mechaniczna - rekuperator z gwc, kominek z płaszczem wodnym makroterm 24 albo 22 kw, w całym domu podłogówka wodna( około 8 pętli na dole i 5 pętli na górze dodatkowo drabinka w łazience na górze) oraz dwa grzejniki na trzeciej kondygnacji ( wykombinowałem dwa małe pomieszczenia na strychu)pomiędzy kominek a instalację chciałbym wpiąć bufor około 1,5 m3.( już jest zostawione zagłębienie w pomieszczeniu gospodarczym powstaje pytanie czy cała woda w buforze ma krążyć po instalacji (w związku z tym jaka wielkość naczynia wyrównawczego) czy można np dać wężownicę w buforze z rury miedzianej, która by odbierała ciepło. Jaki mieszacz do podłogówki zastosować? Ile pomp obiegowych, czy na każdy rozdzielacz oddzielna, i do dwóch górnych grzejników też potrzebna pompa? Do CWU chciałbym użyć solara np to :http://www.allegro.pl/item134749481_kolektor_sloneczny_komplet_transport_gratis_.html oraz oczywiście kominka na drugą wężownicę, czy to dobry pomysł? czy jest dostępny jakiś gotowy dokładny schemat takiej instalacji?czy trzeba zrobić projekt, jeśli tak to czy ktoś z szanownych forumowiczów -Hydraulików by się podjął wykonania takiego projektu ( a może i instalacji)Pozdrawiam mario345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 22.10.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Mam tak jak rusek sprawdza się od 3 sezonuf. non problemos. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżygit 22.10.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Jutro kończą mi instalacje na ścianach. Chcę połączyc kominek z płaszczem, Solary i piec gaZOWY kondendsacyjny. Czy to dobry pomysł? Instalator chce zrobić to w układzie otwartym bez akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 22.10.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam Zastanawiamy sie z mezem nad ogrzewaiem podlogowym w naszym nowobudowanym domu. Czy ono moze wspolpracowac z kominkiem z plaszczem wodnym? PS. Korzystalam z wyszukiwarki. Watkow na temat kominkow z plaszczem wodnym jest mnostwo, ale zadnego ktore odpowiedzialo by na moje pytanie, mam nadzieje ze to nie wynik mojego 'nieumiejetnego' korzystania z przycisku 'szukaj' No to Ci podpowiem. Szukaj w moich postach i okolicy. Mam taki system i użytkuję trzeci sezon. Wszystko jest OK i działa bez zarzutów. Nawet Murator o tym napisał w zeszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.10.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam Wątek który bardzo mnie interesuje, opiszę co ja planuję Chciałbym się dowiedzieć jaka jest możliwość wykonania takiej instalacji: budynek niepodpiwniczony dwie kondygnacje 160 m2( kubatura około 500 m3),budynek dobrze ocieplony suporex + 20 cm styropianu w ścianie, 20 cm ocieplenia w podłodze, oraz 35 w stropie, wentylacja mechaniczna - rekuperator z gwc, kominek z płaszczem wodnym makroterm 24 albo 22 kw, w całym domu podłogówka wodna( około 8 pętli na dole i 5 pętli na górze dodatkowo drabinka w łazience na górze) oraz dwa grzejniki na trzeciej kondygnacji ( wykombinowałem dwa małe pomieszczenia na strychu)pomiędzy kominek a instalację chciałbym wpiąć bufor około 1,5 m3.( już jest zostawione zagłębienie w pomieszczeniu gospodarczym powstaje pytanie czy cała woda w buforze ma krążyć po instalacji (w związku z tym jaka wielkość naczynia wyrównawczego) czy można np dać wężownicę w buforze z rury miedzianej, która by odbierała ciepło. Jaki mieszacz do podłogówki zastosować? Ile pomp obiegowych, czy na każdy rozdzielacz oddzielna, i do dwóch górnych grzejników też potrzebna pompa? Do CWU chciałbym użyć solara np to :http://www.allegro.pl/item134749481_kolektor_sloneczny_komplet_transport_gratis_.html oraz oczywiście kominka na drugą wężownicę, czy to dobry pomysł? czy jest dostępny jakiś gotowy dokładny schemat takiej instalacji? czy trzeba zrobić projekt, jeśli tak to czy ktoś z szanownych forumowiczów -Hydraulików by się podjął wykonania takiego projektu ( a może i instalacji) Pozdrawiam mario345 wysłałem wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.10.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Jutro kończą mi instalacje na ścianach. Chcę połączyc kominek z płaszczem, Solary i piec gaZOWY kondendsacyjny. Czy to dobry pomysł? Instalator chce zrobić to w układzie otwartym bez akumulatora. Jeżeli piec gazowy kondensacyjny w układzie otwartym to obawiam się iż piec nie zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.10.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Jutro kończą mi instalacje na ścianach. Chcę połączyc kominek z płaszczem, Solary i piec gaZOWY kondendsacyjny. Czy to dobry pomysł? Instalator chce zrobić to w układzie otwartym bez akumulatora. Jeżeli piec gazowy kondensacyjny w układzie otwartym to obawiam się iż piec nie zadziała Też zależy który Viessmann ma min 0,7 bar a działa bez problemów przy 0,5 bar. Dla odmainy Termet ma min 0,8 bar i przy tym ciśnieniu wejdzie w awarię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 23.10.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Mały napisał: Pamiętaj że kominek jest dość słabo sterowalnym kotłem na paliwo stałe który lubi pracę na wysokich parametrach, natomiast podłogówka na niskich. Przy nagrzanej podłogówce rozpalenie kominka może spowodować zagotowanie wody w układzie. To akurat rozwiąże zbiornik akumulacyjny choć nie jest to zabawka tania. a jakiej pojemności powinno być naczynie wzbiorcze przy buforze np 1,5 m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.10.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Mały napisał: Pamiętaj że kominek jest dość słabo sterowalnym kotłem na paliwo stałe który lubi pracę na wysokich parametrach, natomiast podłogówka na niskich. Przy nagrzanej podłogówce rozpalenie kominka może spowodować zagotowanie wody w układzie. To akurat rozwiąże zbiornik akumulacyjny choć nie jest to zabawka tania. a jakiej pojemności powinno być naczynie wzbiorcze przy buforze np 1,5 m3? A co to? Sprawdzian wiedzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 23.10.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 jaki sprawdzian wymyśliłem sobie instalację z kominkiem z płaszczem wodnym oraz buforem 1,5 m3 i chciałbym wiedzieć jakiej wielkości naczynie musiałbym zastosować ( chodzi o miejsce montażu zbiornika) gdzieś wyczytałem że powinno być 10 % pojemności układu czyli około 150-170 litrów, czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 24.10.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 To ja jeszcze zapytam jak blondynka: gdzie musi być naczynie wzbiorcze? Jakoś mam wrażenie, że powyżej kominka, np. na poddaszu. ALe może jednak w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 24.10.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 U mnie naczynie wzbiorcze jest zamontowane na ścianie nad wkładem kominkowym, będzie zasłonięte przez zabudowę kominka. Co do podłogówki - jest podłączona pod kominek, zobaczymy jak się będzie sprawować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts