Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewania podlogowe a Kominek z plaszczem wodnym

anetta_p

Recommended Posts

Mały napisał:

Pamiętaj że kominek jest dość słabo sterowalnym kotłem na paliwo stałe który lubi pracę na wysokich parametrach, natomiast podłogówka na niskich. Przy nagrzanej podłogówce rozpalenie kominka może spowodować zagotowanie wody w układzie. To akurat rozwiąże zbiornik akumulacyjny choć nie jest to zabawka tania.

a jakiej pojemności powinno być naczynie wzbiorcze przy buforze np 1,5 m3?

chyba naczynie przeponowe :o

• 2 weeks później...
jaki sprawdzian

wymyśliłem sobie instalację z kominkiem z płaszczem wodnym oraz buforem 1,5 m3 i chciałbym wiedzieć jakiej wielkości naczynie musiałbym zastosować ( chodzi o miejsce montażu zbiornika) gdzieś wyczytałem że powinno być 10 % pojemności układu czyli około 150-170 litrów, czy to wystarczy?

Sorki - min 5%.

• 3 months później...
Witam

Wątek który bardzo mnie interesuje,

opiszę co ja planuję

Chciałbym się dowiedzieć jaka jest możliwość wykonania takiej instalacji:

budynek niepodpiwniczony dwie kondygnacje 160 m2( kubatura około 500 m3),budynek dobrze ocieplony suporex + 20 cm styropianu w ścianie, 20 cm ocieplenia w podłodze, oraz 35 w stropie, wentylacja mechaniczna - rekuperator z gwc, kominek z płaszczem wodnym makroterm 24 albo 22 kw, w całym domu podłogówka wodna( około 8 pętli na dole i 5 pętli na górze dodatkowo drabinka w łazience na górze) oraz dwa grzejniki na trzeciej kondygnacji ( wykombinowałem dwa małe pomieszczenia na strychu)pomiędzy kominek a instalację chciałbym wpiąć bufor około 1,5 m3.( już jest zostawione zagłębienie w pomieszczeniu gospodarczym

powstaje pytanie czy cała woda w buforze ma krążyć po instalacji (w związku z tym jaka wielkość naczynia wyrównawczego) czy można np dać wężownicę w buforze z rury miedzianej, która by odbierała ciepło.

Jaki mieszacz do podłogówki zastosować? Ile pomp obiegowych, czy na każdy rozdzielacz oddzielna, i do dwóch górnych grzejników też potrzebna pompa?

Do CWU chciałbym użyć solara np to :http://www.allegro.pl/item134749481_kolektor_sloneczny_komplet_transport_gratis_.html oraz oczywiście kominka na drugą wężownicę, czy to dobry pomysł?

czy jest dostępny jakiś gotowy dokładny schemat takiej instalacji?

czy trzeba zrobić projekt, jeśli tak to czy ktoś z szanownych forumowiczów -Hydraulików by się podjął wykonania takiego projektu ( a może i instalacji)

Pozdrawiam

mario345

Bardzo jestem ciekawa twoich efektów - jakies rady?

pozdrawiam

Jutro kończą mi instalacje na ścianach. Chcę połączyc kominek z płaszczem, Solary i piec gaZOWY kondendsacyjny. Czy to dobry pomysł? Instalator chce zrobić to w układzie otwartym bez akumulatora.

Jeżeli piec gazowy kondensacyjny w układzie otwartym to obawiam się iż piec nie zadziała 8)

Mariobros chyba nie to autor miał na myśli

Kominek z płaszem w otwartym układzie (stąd pewnie pisze o tym akumulatorze) plus piec kondensat

Dziś mi przedstawiono taką wizję. Kominek płaszcz piec kondensat jednofunkcyjny plus osobno zasobnik plus podłogówka plus grzejniki.

I moje pytanie czy tak jest prawidłowo kominek w układzie otwartym plus coś tam chol... zapomniałam jak się to zwie tak z głowy (mieszacz ?) przy przejściu na zamknięty układ zasobnik piec itp..

Czy w takim połączeniu robić zabezpieczenie w przypadku braku prądu (ups czy też właśnie ten cały osprzęt podłączony do aku)

I jak w końcu ma być z tymi układam przy płaszczu ?!?

Witam wszystkich ciekawy wątek i dlatego postanowiłem przyłączyć się do dyskusji i tak na początek: Agnieszka1 napisała że jej podłoga nie jest tak ciepła jak jej się wydawało że powinna być i że to wina kominka. Max temperatura powierzchni podłogi w pomieszczeniach stałego bytowania tj. salon kuchnia pokój nie powinna przekraczać 29 st C. Tylko w łazience temperatura może dochodzić do 35 st C z tego powody że przebywamy tam krótko i raczej w negliżu więc jest nam przyjemnie. Jeżeli temperatura przekracza 29 i ktoś przebywa długo w takim pomieszczeniu może mieć problemy z puchnącymi nogami i ogólne problemy z krążeniem stąd wziął się mit że podłogowe ogrzewanie jest niezdrowe. Ogrzewanie podłogowe dobieramy tak aby nie przekroczyć temperatur o których napisałem powyżej i tak aby dostarczyć odpowiednią ilośc mocy grzewczej do pokrycia zapotrzebowania we danym pomieszczeniu. Jeśli chodzi o układy kominek i kocioł z buforem ciepła to kominek musi pracować na obiegu otwartym z naczyniem wyrównawczym powyżej kominka a ciepło przekazuje do bufora poprzez np. płytowy wymiennik ciepła. Reszta instalacji pracuje na obiegu zamkniętym ponieważ dla większości urządzeń grzewczych woda natleniona jest agresywna. Jeśli chodzi o dobór naczynia przeponowego dla bufora 1,5 m3 to wszystko zalezy do jakiej temperatury będziemy podgrzewać ten bufor. Jeżeli chcemy osiągnąć max temperaturę np 70st C to pojemność takiego naczynia będzie się wahać w granicach 100 litrów a jeżeli zakładamy że kominek będziemy tak mocno eksploatować że uzyskamy 90 st C to naczynie powinno mieć objętość ok 200 litrów. Wszystko bierze się z rozszerzalności termicznej wody.

To tak byłoby na pierwszy post w tym temacie

Pozdrawiam