Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uruchomiłem piec i zawór 4-drogowy ! :)

sopel750

Recommended Posts

Po długiej lekturze na forum i innych stronach w necie zdecydowałem się na zakup pieca na eko-groszek firmy OGNIWO. Do tej pory miałem stary piec węglowy który czekał na wymianę...

Zainstalowałem też zawór 4-drogowy do kontroli i regulacji temp powrotu wody. (a jeszcze kilka miesięcy temu nie wiedziałem co to jest :) )

Do instalacji zamówiłem sobie hydraulika, który na hasło zawór 4-drogowy zrobił :o , więc zamówiłem wizytę kolejnego, który również zrobił :o

Postanowiłem, że sam na podstawie zdobytej internetowo wiedzy :) zrobię schemat podłączenia a "spec" tylk owykona to wg niego i tak też zrobiliśmy. Z efektów pracy jak i z pieca po 2 dniach jestem bardzo zadowolony :) Zobaczymy jak będzie podczas ostrej zimy, ale już widzę że główny defekt mojego domu zażegnałem (czyli stary piec i zabawa w palacza).

Efekt jest taki :

http://img143.imageshack.us/img143/6375/dsc05676resizeej9.th.jpg

Po długiej lekturze na forum i innych stronach w necie zdecydowałem się na zakup pieca na eko-groszek firmy OGNIWO.

[cut]...

Efekt jest taki :

URL=http://img143.imageshack.us/my.php?image=dsc05676resizeej9.jpg]http://img143.imageshack.us/img143/6375/dsc05676resizeej9.th.jpg[/url]

Tak patrzę na to zdjęcie i zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem instalacja zamknięta... co przy piecu na paliwo stałe jest conajmniej niezgodne z prawem... a druga sprawa to może być niebezpieczne.

A regulatora pokojowego nie będziesz używał??

Pytam gdyż widzę zainstalowany zawór różnicowy który nie pozawoliłby na prawidłową jego pracę, a szkoda można troche oszczędzic paliwka.

a czemu zawór róznicowy nie pozwoli na prawidłowa pracę sterownika pokojowego???? mam sterownik pokojowy do pieca na eko-groszek i jakoś nie widzę żeby zawór różnicowy miał jakiś wpływ na działanie regulatora pokojowego , zawór różnicowy jest na główniej rurze od kotła , na obejściach mam pompy CO i CWU , za każdą pompą jest zawór zwrotny.Czemu twierdzisz że zawór różnicowy ma cokolwiek wspólnego z regulatorem pokojowym?

Pytam gdyż widzę zainstalowany zawór różnicowy który nie pozawoliłby na prawidłową jego pracę, a szkoda można troche oszczędzic paliwka.

a czemu zawór róznicowy nie pozwoli na prawidłowa pracę sterownika pokojowego???? mam sterownik pokojowy do pieca na eko-groszek i jakoś nie widzę żeby zawór różnicowy miał jakiś wpływ na działanie regulatora pokojowego , zawór różnicowy jest na główniej rurze od kotła , na obejściach mam pompy CO i CWU , za każdą pompą jest zawór zwrotny.Czemu twierdzisz że zawór różnicowy ma cokolwiek wspólnego z regulatorem pokojowym?

Bo sterownik pokojowy steruje pompą tzn wyłącza ją gdy temperatura w pokoju osiągnie pożądaną ale gdy jest zawór róznicowy a rury są ułożone tak aby był obieg grawitacyjny to siłą rzeczy woda krąży dalej..... :roll:

Bo sterownik pokojowy steruje pompą tzn wyłącza ją gdy temperatura w pokoju osiągnie pożądaną ale gdy jest zawór róznicowy a rury są ułożone tak aby był obieg grawitacyjny to siłą rzeczy woda krąży dalej..... :roll:

ale to wszystko zależy , ja mam np. instalacje na rozdzielaczach i na rurkach Pex-al-Pex , taka instalacja i tak nie działa grawitacyjnie , mój sterownik pokojowy nie wyłącza pompy , tylko wyłącza kocioł ( nie pracuje nadmuch a węgiel jest podawany w tzw. podtrzymaniu ) a pompa działa i tak nawet po wyłączeniu pieca przez sterownik , działa do momentu spadku temperatury w instalacji do minimalnej jaka jest zadana jako temperatura włączania pompy , ma to uzasadnienie bo nie marnuje się wtedy ciepła nagromadzonego w gorącym kotle , tzn. pompa jeszcze grzeje grzejniki , mimo że sterownik pokojowy już wyłączył piec , wolę to niż wyłączanie pompy , bo wtedy kocioł stygnie bez żadnego pożytku , a tak to się przynajmniej bardziej nagrzeje w domu, w tym przypadku już niejako za darmo.

To masz jakieś prymitywne sterowanie kotła.

Normalnie to działa tak że reg. pokojowy jest podłączony do sterownika kotła i w momencie rozwarcia styków jest wyłączona pompa obiegowa CO.Kocioł pracuje oczywiście dalej ale w podtrzymaniu utrzymując zadaną temperaturę w jakimś tam zakresie, ewentualnie włącza sie pompa CW

ale to wszystko zależy , ja mam np. instalacje na rozdzielaczach i na rurkach Pex-al-Pex , taka instalacja i tak nie działa grawitacyjnie , mój sterownik pokojowy nie wyłącza pompy , tylko wyłącza kocioł ( nie pracuje nadmuch a węgiel jest podawany w tzw. podtrzymaniu ) a pompa działa i tak nawet po wyłączeniu pieca przez sterownik , działa do momentu spadku temperatury w instalacji do minimalnej jaka jest zadana jako temperatura włączania pompy , ma to uzasadnienie bo nie marnuje się wtedy ciepła nagromadzonego w gorącym kotle , tzn. pompa jeszcze grzeje grzejniki , mimo że sterownik pokojowy już wyłączył piec , wolę to niż wyłączanie pompy , bo wtedy kocioł stygnie bez żadnego pożytku , a tak to się przynajmniej bardziej nagrzeje w domu, w tym przypadku już niejako za darmo.

To masz jakieś prymitywne sterowanie kotła.

Normalnie to działa tak że reg. pokojowy jest podłączony do sterownika kotła i w momencie rozwarcia styków jest wyłączona pompa obiegowa CO.Kocioł pracuje oczywiście dalej ale w podtrzymaniu utrzymując zadaną temperaturę w jakimś tam zakresie, ewentualnie włącza sie pompa CW.Piec nie marnuje ciepła tylko oczekuje na spadek temp. w pokoju a jesli by w tym momencie pracowała pompa to pracowałby w kóło nie zważając na temeraturę z pokojowego.

Tak mają wszystkie znane mi droższe kotły a wierz mi oglądałem ich wiele zanim kupiłem mój.

A tak nawiasem to po co zawór różnicowy skoro woda nie krąży grawitacyjnie??????Przecież zawór taki jest zabezpieczeniem na wypadek zaniku napięcia bądź awari pompy???

A Nie ma równiez grzania za darmo jesli pompa wychłodzi kocioł to i tak ciepło będzie musiał kocioł uzupełnic przy następnum starcie.

Ja mam kocioł w którym temperatura po wyłaczenu pompy przez 12 godzin spada o 2 stopnie a jesli u Ciebie spada więcej to masz słabe ocieplenie kotła.

mam takie pytanie bo czeka mnie instalacja w sobotę i trochę mnie zaskoczyło umiejscowienie zaworu aale to chyba z racji tego że zaraz jest ściana i rury szybko przechodzą do innych pomieszczeń.

Pytanie czy jest optymalne miejsce podłaczenia zaworu czterodroznego , tutaj jest on praktycznie na piecu

i teraz czy woda zdąży sie na tyle zmieszac aby efekt zamierzony czyli w miare zblizona tem góry i dołu pieca była uzyskana,

zjednej strony s kotła w tym miejscu idzie gorąca co powinno szybko zmieszac wodę z powrotem ,

czy lepiej ten zawór umieścic troche dalej od pieca aby był czas na zmieszaniechociaż woda z kotła może być ciut chłodniejsza niż przy kotle?

Tak patrzę na to zdjęcie i zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem instalacja zamknięta... co przy piecu na paliwo stałe jest conajmniej niezgodne z prawem... a druga sprawa to może być niebezpieczne.

Instalacja jest otwarta i posiada na górze zbiornik wyrównawczy więc jest w tej kwesti OK i bezpiecznie.

trochę mnie zaskoczyło umiejscowienie zaworu aale to chyba z racji tego że zaraz jest ściana i rury szybko przechodzą do innych pomieszczeń.

Pytanie czy jest optymalne miejsce podłaczenia zaworu czterodroznego , tutaj jest on praktycznie na piecu

Zawór zgodnie z dokumentacją zainstalowałem ok 1m powyżej wejścia powrotu wody do pieca, a że wyszło to tuż nad zasilaniem to już inna sprawa. Zobaczymy w zimie, ale wg mnie powinno spełnić swoje zadanie...

PS. Sterownika pokojowego jeszcze nie mam. Po tym sezonie grzewczym będę miał już doświadczenie i wrażenia z bieżącej obsługi i mam zamiar dołożyć zbiornik CWU (płaszczowy) + ewentualnie sterownik pokojowy.

trochę mnie zaskoczyło umiejscowienie zaworu aale to chyba z racji tego że zaraz jest ściana i rury szybko przechodzą do innych pomieszczeń.

Zawór zgodnie z dokumentacją zainstalowałem ok 1m powyżej wejścia powrotu wody do pieca, a że wyszło to tuż nad zasilaniem to już inna sprawa. Zobaczymy w zimie, ale wg mnie powinno spełnić swoje zadanie...

.

pytanie kieruje ogolnie do instalatorów czy jest jakieś optymalne umiejscowienie tego zaworu odległość od pieca wysokość itp czy to nie ma znaczenia poza tą wyskościa 1m od wejścia powrotu do kotła

p.s

co to za czarna rura idąca z lewej strony podajże do powrotu

pytanie kieruje ogolnie do instalatorów czy jest jakieś optymalne umiejscowienie tego zaworu odległość od pieca wysokość itp czy to nie ma znaczenia poza tą wyskościa 1m od wejścia powrotu do kotła

p.s

co to za czarna rura idąca z lewej strony podajże do powrotu

A mogę zapytać w jaki sposób uzyskujesz odpowiednią temp. na powrocie ?

No, w jaki sposób sterujesz tym zaworem czterodrogowym ? Rączką ?

Co do montażu - nie bardzo ma on sens.Ale jakby zamontować siłownik i czujnik temperatury to i owszem(w końcu ma on podnosić temperaturę powrotu zwiększając żywotność kotła m.in.).

Co do różnicówki - po regulacji ręcznej w razie wyłączenia prądu ( o ile działa grawitacja) to ma ona sens.

instalator zaczął montowac podobnie jak na zdjęciu . ale teraz zaczołem sie zastanawiać na d dwioma sprawami

!.

zawór czterodrogowy można zamknąć (niezamierzenie, domownik itp) tak aby woda płyneła z wyjścia kotła zaraz prawie w całości do wejscia (obieg ok 1,2m) ja nie mam wzbiorczego wyciągniętego z kotła tylko z pionów w innym miejscu i na zdjęciu jest podobnie co z zabezpieczeniem wtedy kotła ???.

Mój instalator poradził założenie dla bezpieczeństwa naczynia przeponowego na rórze od mieszacza do wejścia do kotła

2.

a) wyjscie do wody użytkowej lepiej założyć miedzy wyjściem z kotła (przed pompa i zaworem mieszającym)

b) czy można za pompą. na zdjęciu przed pompa juz sie tego nie da założyć.

rozważając dalej gdy bym latem chciał przepalić np dla c.w.u który wyjście na bojler jest lepsze

czy załączanie pompy jest potrzebne przy takim małym przepalaniu latem

Czy może ktoś odpowiedzieć, jaki rodzaj regulacji jest lepszy jeśli chodzi o utrzymanie zadanej temperatury w pomieszczeniach.

1. Poprzez wyłączanie pompki CO gdy temp zostanie osiągnięta.

2. Zastosowanie zaworu 4-drogowego siłownik i sterownika który by utrzymywał temp. zadaną w pomieszczeniach.

Pierwsze rozwiązanie napewno dużo tańsze ( koszt sterownika pokojowego to około 150zł. Drugie troche droższe, po pierwsze koszt siłownika 400zł + 500 sterownik + koszt energii zużytej prxzez pompke która pracuje bez przerwy.

Czy może ktoś odpowiedzieć, jaki rodzaj regulacji jest lepszy jeśli chodzi o utrzymanie zadanej temperatury w pomieszczeniach.

1. Poprzez wyłączanie pompki CO gdy temp zostanie osiągnięta.

2. Zastosowanie zaworu 4-drogowego siłownik i sterownika który by utrzymywał temp. zadaną w pomieszczeniach.

Pierwsze rozwiązanie napewno dużo tańsze ( koszt sterownika pokojowego to około 150zł. Drugie troche droższe, po pierwsze koszt siłownika 400zł + 500 sterownik + koszt energii zużytej prxzez pompke która pracuje bez przerwy.

Mam pytanie nawiązujące do tego tematu.

Nie mam jeszcze zaw. trójdr. ani sterownika pokojowego ani głowic termostatycznych ( instalator zamontuje je niedługo). Piec już odpaliłem, ale bez tych użądzeń mam w domu żar tropików , więc mam na kotle temp. 42C . Wiem że to niezdrowo dla kociołkale musiałemżeby się nie ugotować Postanowiłem coś tymczasowo pokombinować. Otórz:

- zwiększyłem temp. do 58C

- ustawiłem włączanie pomki CO na 59C

-histereza 2C

Myślałem że po ogrzaniu do ustawionej temp. pompka chile sobie pochodzi, a podczas schładzania wyłączy się dzięki czemu kociołek mając mniej wody do nagrzania szybciej sie nagrzeje.

Guzik. Nic z tego nie wyszło, a ja nie wiem czemu.

I tu moje pytanie. Przecież na takiej samej zasadzie działa sterownik pokojowy sprzężomy z kotłem. Tj. wyłącza on pompkę CO a kocioł wchodzi w czuwanie i niby łatwo i szybko dogrzewa sbie do temp. rządanej. Czemu mój eksperyment nie zadziałał?? :lol:

Pozdrawiam wszystkich groszkomaniaków :D