Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga dojazdowa z granitu - pytanie

mark_49

Recommended Posts

Kupiłem dużą (18x18x18 i 18x18x36) kostkę granitową . Czy ktoś z takiego materiału budował drogę ? czy nie trzeba dokupić mniejszej kostki by poprawić walory estetyczne bo ułożyłem kawałek na "próbę" i droga wygląda b. masywnie a tego granitu jest ok 50 ton !

7x9 jest wystarczająca,mój znajomy 6też miał taką jak Ty,więc przeciął ją na pół i miał dwa razy więcej

OK wymiary i wytrzymałość wystarczająca ale czym ciąć bo na drogi się łupie ale jeśli cięcie kostki 18x18x18 na 18x18x9 lczy nawet na 9x9x9 jest możliwe i opłacalne to nawet teraz dzięki za porady bo "okazja" z końcem aźdiernika wqygasa ! proszę zatem na rychłą odpowiedź !!!!

Jak to czym młotkiem!! Spraw sobie taki specjalny do kamienia, ma odwrotnie trzonek i powodzenia. :lol:

Próbowałem nawet po analizie "słoji" w tym granicie a pieron nie chce pękac jak ja chcę tylko leci na "dziko" i mam same odpady i same straty !!

Mam opcję na dostawę następnych 50 ton ale ryzyko wobec problemów z łupaniem czy cięciem deprymuje moj optymizm!

P.S. Tona wychodzi ok 50-60 zł wiem że okazja ala problemy zniechęcają !

Jak to czym młotkiem!! Spraw sobie taki specjalny do kamienia, ma odwrotnie trzonek i powodzenia. :lol:

Próbowałem nawet po analizie "słoji" w tym granicie a pieron nie chce pękac jak ja chcę tylko leci na "dziko" i mam same odpady i same straty !!

Mam opcję na dostawę następnych 50 ton ale ryzyko wobec problemów z łupaniem czy cięciem deprymuje moj optymizm!

P.S. Tona wychodzi ok 50-60 zł wiem że okazja ala problemy zniechęcają !

50-60 zł. za tonę :o :o :o Kurde toż to cena jak za darmo. Niebaw się i kładź w całości.

50-60 zł. za tonę :o :o :o Kurde toż to cena jak za darmo. Niebaw się i kładź w całości.

W okolicy prowadzona jest przebudowa drogi której pobocza przed II wojną

obkładano tą kostka i to jest przyczyną ceny - materiał z odzysku ale po opłukaniu jak nowy, na dodatek jedna powierzchnia wygładzona, biorę następną dostawę :lol:

:D problem rozwiązany - dużą kostkę granitową można przerobić na mniejszą prasą hydrauliczną - znalazłem kamieniarza któy takową posiada

i wypożyczy. Jeśli wszystko się ułoży pomyślnie to wyjdzie taniej niż

puzlami. Duże kostki 18x18x36 będą obrzeżem 8) a nadmiar kostki się "upłynni"

• 3 weeks później...
Witam ponownie 8) układfa się jak w w maszynie 8) dokupiłem 20 ton koztki 10x10x10 szaro-rudej i 20 ton kostki 10x10x10 pseudo czerwonej (na mokro czerwono-brązowa) . Będzie do zbycia ok 50 ton granitu po b. atrakcyjnrj cenie !! skład - Oświęcim - okolice czekam na propozycje ))

• 2 weeks później...