Gość 22.10.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Chciałabym wykonać taką skrzyneczkę z desek lub ze sklejki (nie wiem jak lepiej) o długości 2,4 m szerokości 10 cm i wysokości 30 cm. Przednia ściana skrzyneczki miałaby byc szklana. Skrzyneczka wypełniona będzie żwirem i wisiec będzie na ścianie. Niby proste , tylko jak tą szybę połaczyć z tą skrzynką, i czy taka konstrukcja będzie stabilna. Może ktoś podpowie jak to wykonać? jest jeszcze problem jak to zawiesić. W sklepie metalowym wypatrzyłam tylko takie paskudne białe podpory w krztałcie litery L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 22.10.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Z deski - w desce wyfrezować kanały na szybę - tak ja było w starych kredensach kuchennych z przesuwanymi szybami. Najpierw do pleców (ze sklejki) przymocować boki - bez tego u góry - coś na kształt litery U. Przykręcić to do ściany bezpośrednio przez plecy skrzynki. Wsunąć od góry szybę. Zasypać żwirem. Założyć górny bok. Zaparzyć kawę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Tak właśnie zrobię Z tymi rowkami wpadłam parę minut po napisaniu posta Od gory skrzynka będzie otwarta bo tam nawsadzam gałązek w ten żwir, a szybka bedzie od przodu żeby biały żwirek było widać. Zrosztą co ja bedę gadać, pokaże jak będzie gotowe. A mocowanie-faktycznie można przez tylną ścianke się przewiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 22.10.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Jedna uwaga...Taka skrzynka ze żwirkiem będzie ważyła 150 kg...Jeśli dno nie będzie zespolone z frontową szybką, to się wygnie i cały żwirek diabli wezmą... To samo z mocowaniem... Kołeczki fi-6 raczej nie utrzymają... No i tylna ścianka musi być wzmocniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Jedna uwaga... Taka skrzynka ze żwirkiem będzie ważyła 150 kg... Jeśli dno nie będzie zespolone z frontową szybką, to się wygnie i cały żwirek diabli wezmą... To samo z mocowaniem... Kołeczki fi-6 raczej nie utrzymają... No i tylna ścianka musi być wzmocniona. No coś ty, aż tyle będzie ważyć Dziś zamowiłam sobe u znajomego stolarza zrobienie tej skrzynki bo sama nie dam rady zrobic tych rowkow. Powiedział że pośrodku da ściankę do wzmocnienia. Ale tymi 150 kg to mnie zaskoczyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 22.10.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 24 dm x 3 dm x 1 dm = 72 dm3, czyli 72 litry. Kamyczki są cięższe od wody tak pi razy drzwi 2 razy, więc wychodzi tyle ile wychodzi...A może tylko ma wyglądać jak wypełniona żwirkiem ? Albo może być płytsza (węższa) ? Bo wtedy korytko o dnie np. 4cm i wysokości 30 cm. będzie i lżejsze i sztywniejsze, ale i tak trzeba bedzie zespolić dno ze ściankami, bo skrzywienie może być widoczne.Jeśli ma tylko wyglądać, to za szybką (ok. 3cm) umieścić drugą przegrodę, za przegrodą gałązki mogą stać nawet w pojemnikach z wodą, albo w piance do kwiatów. A między szybą a przegrodą - kamyczki...oba rozwiązania lżejsze o jakieś 100 kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 jest to faktycznie jakieś rozwiązanie, tyle że od gory nie będzie to dobrze wyglądać. Może zrobic tak jak mowisz drugą przegrodę i wypełnić ją czymś lekkim- np styropianem a kamyczki na wierzch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.10.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Verunia, a czy ta szkrzynka musi być wypełniona żwirkiem do pełnej wysokości czy wystarczy do połowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Verunia, a czy ta szkrzynka musi być wypełniona żwirkiem do pełnej wysokości czy wystarczy do połowy? Wolałabym do pełnej wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.10.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Może zamiast robić dodatkową przegródkę zastosować tylko wkładkę styropianową o wymiarach ok. 240x7x27 cm przyklejoną do tylnej i dolnej części skrzynki, a wolną przestrzeń wypełnić żwirkiem.Jego masa wyniesie ok. 30 kg.Obawiam się tylko czy szyba o długości 2,4m wytrzyma napór żwiru. Może podzielić skrzynkę na dwie części w połowie długości.Będzie można zastosować cieńsze, a więc lżejsze szkło.Ta szyba o gr. 4mm będzie ważyć ok. 7 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts