maximdoradca 22.10.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam tak się zastanawiam jak to jest że prąd do mojego domu płynie słupami i do szafki energetycznej (tej zewnętrznej)płynie takim kablem bodajże 5 żyłowym ... 1 Pytanie: Czy kable na słupach mają takie same znaczenia (plus, minus masa) jak kable w domu?? Przecież elektrownia produkuje tylko +??? 2 Pytanie : skąd się bierze te 5 żył w przewodzie skoro są 4 druty na słupie??? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 22.10.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 4 druty na słupach to - 3 fazy i zero.piąta żyła w szafce to uziemienie PE wzięte z bednarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark_49 22.10.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Sieć energetyczna i to co mamy w domu nie ma +, - , masy )) - Odpowiedź na pytanie dlaczego prąd trójfazowy potrzebuje trzech przewodów brzmi - bo w jednym jest napięcie, wdrugim prząd a w tzecim cosinus fi )) Sieć energ. ta na słupach ma trzy fazy czyli trzy przewody a czwartym jest przewód neutralny czyli t.z. "ziemia" . Dopiero w budynku z jednego przewodu "ziemi" wyprowadzamy dwa oddzielne przewody- jeden służy do poprawnego działania całej instalacji elektrycznej (oznaczony na schemacie jako "N") a drugi służy dla twojego bezpieczeństwa (oznaczony jako PE) i potrzeby jest do prawidłowego działania "anioła stróża" instalacji elektr. cyli wyłącznikowi przeciwporażeniowemu - i to byłoby na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximdoradca 22.10.2006 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Wiem że może jestem zbyt dociekliwy ale:Sieć energ. ta na słupach ma trzy fazy czyli trzy przewody a czwartym jest przewód neutralny czyli t.z. "ziemia" . Dopiero w budynku z jednego przewodu "ziemi" wyprowadzamy dwa Czy N jest niebieski a PE żółtozielony i gdzie są doprowadzone(do tej ziemi)??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximdoradca 22.10.2006 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Baaardzo dziękuję ale mam jeszcze trzy drobiazgi: 1: Ten 4 przewód uziemienia(ten oprócz 3 faz) co jest na słupach, do czego jest podłączony??? 2: Gdy w domu mamy 3 żyłowy kabel to Czarny to faza a Niebieski i Żółtozielony to to uziemienie które zostało rozdzielone??? I czy tam też przepływa prąd??? 3: Żeby zaświecić żarówke potrzebujemy fazę i uziemienie (N). To po co to (N)czy tym przewodem wraca jakieś drobne napięcie??? P.S Czy znajdę gdzieś w necie więcej informacji na ten temat??? To wszystko pewnie dość proste ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 22.10.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam Oj coś mi się wydaje że kolega nabija sobie posty . Przecież to podstawy które powinien znać każdy . Nie chodziłeś do szkoły ? Facet weź sobie książke z podstawówki i tam wszystkiego się dowiesz -no chyba że jesteś nastolatkiem to wszystko rozumiem ...........no i ten drugi post jak świeci żarówka .............. Czekamy na trzeci post pod tytułem : Dlaczego świeci słonce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximdoradca 22.10.2006 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 trochę nie fajnie że tak twierdzisz bo ja wiem że tak jest i musi być !!! Ja pytam dlacego ??? Radzę czytać ze zrozumieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 22.10.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Na słupie sa 3 fazy RST(L1,L2,L3) i N czyli neutrealny bądz jak kto woli zero robocze, a żółto zielony to jest tzw. uziemienie czyli ochronny. Rodzaj ochrony zależy od elektrowni. Albo jest uziemienie albo zerowanie, ale u nas jest na ogól uziemienie. Czyli w naszych domkach wykorzystujemy 3 fazy i N PE. Potencjały 3 faz są mierzone do zera roboczego N a PE to jst przewód ochronny. Prąd płynie przez fazy do zera roboczego N (kolor niebieski), a przewód żółto zielony jest przewodem ochronnym i bez prądomym chyba że nastąpi uszkodzenie jakiegoś urządzenia to wtedy popłynie prąd przez przewód PE do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximdoradca 22.10.2006 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 przepraszam a czym óżni sie zerowanie od uziemiania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 22.10.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 przepraszam a czym óżni sie zerowanie od uziemiania??? Przy uziemieniu przewód PE łączony jest przewodem do ziemi ( do opaski np. bednarki, w okól fundamentów) a zerowanie to przewód PE łączy sie z zerem roboczym N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 22.10.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 maximdoradca A w czym doradzasz?Może możesz się w jakimś temacie zrewanżować, za te odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 22.10.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Maximdoradca odpuść sobie tą elektrykę, po wcześniejszym twoim pytaniu jak świeci żarówka widzę, że Ty naprawdę masz chęć sam robić instalację . Lepie nie próbuj, bo ludziu pozabijasz. Pamiętaj prąd nie tylko kopie ale i zabija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 22.10.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Czego wymagacie od czlowieka? Żeby znał podstawy elektryczności? przecież widzicie, że jest policjantem z oddziałów prewencji... Pozdrawiam, Sunao PS. DO Maximdoradca: jeżeli jeszcze nie odkryłes takiego narzędzia w internecie, to podaję link: http://www.google.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 22.10.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 maxi coś tam cos tam, zmień zestaw pytań bo się powtarzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts