Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Mysłowice Krasowy

grzegorz_janusz

Recommended Posts

my cement braliśmy z Rampy w Imielinie (bo i budowa w Imielinie).

A w ogóle to wracam na forum, bo wreszcie nasza budowa ruszyła :) Ekipa góralska jest u nas dwa tygodnie :) Murują właśnie ściankę fundamentową. A więc , chudział, ławy, część izolacji, drenaż i studnia chłonna zrobione :) Jak na razie chłopaki są sprytne i fajnie się z nii współpracuje, choć wiadomo stes jest :) Zapraszam do naszego dziennika. Górale powiedzieli, że ławy mamy jak pod kościół jakiś :)

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

a witam po małym urlopie, jak wiadomo ja z problemem (chyba już taka mała przypadłość :wink: )

w związku z projektowaną kanalizacją w naszym cudownym mieście właśnie otrzymałam mapkę i uprzejmą informację że ów kanalizacja będzie przebiegała przez moją działkę. W tym momencie cisną mi się na usta same niecenzuralne słowa, gdyż wystarczy że mam już na działce jakiś rów "melioracyjny" do którego nikt się nie chce przyznać, w WZ i pozwoleniu nie ma o nim słowa i teraz nie pozwalają go nam prywatnie skanalizować ( pomimo że większość ludzi na Brzęczkowicach ma już to od 20 lat skanalizowane) to na dodatek pomyśleli a jak już ma takie coś na działce to dowalimy jej jeszcze obok rure śr.1m.

Sama forma powiadomienia jest dla mnie niedopuszalna. Przysłali mapkę i mam podpisać zezwolenie, w którym to w zasadzie zezwalam im za jednym zamachem na wszystko, nie wiedząc nawet dokładnie jaka ta rura i gdzie dokładnie ma być tylko w UM dowiedziałam się że to ma być główna rura o śr. właśnie 1m biegnąca bezpośrednio do kolektora, odprowadzająca wszystkie gówna z okolic Mysłowic, tak tak Wasze gówna Krasowianie również mam mieć na działce, po prostu uroczo.

Moje stanowisko oczywiście mówi kategorycznie nie, więc MPWIK mnie szantażuje że nie podłączy mnie do kanalizacji.

Jak macie jakieś przemyślenia podzielcie się bo ja jestem zielona, co robić? Czy wy zgodzilibyście się na takie coś?????

Dzięki za wszelką pomoc i sorki że znowu takie przydługie wyszło :-?

Nie podpisać zgody.

Tedi jak zawsze krótko i na temat, już mi trochę przeszło oczywiście zgody nie podpiszę a ONI mnie cały czas nachodzą - dzień w dzień.

Tedi a co z tymi namiarami na mleko od krowy o ile to jakaś tajemnica to pisz na priva, nie obawiaj się całego Ci nie wypiję, ja tylko tak odrobinkę na kwaśne :D

Proste:

kierunek z Mysłowic starą drogą na Oświęcim.

Za światłami (przejście dla pieszych) skręca się na Lędziny /Krasowy/Kosztowy pod wiadukt kolejowy.

Za wiaduktem w lewo pod górkę.

Po prawej pola i pierwszy dom,płot klinkierowy.

Krowy doją ok. 18.00

Wchodzi się do suteryny.

Litr 1,5zł.

Jest też śmietana i ser.

• 2 weeks później...

ja sie pochwalę: u nas dzisiaj zalali ławy :D :D :D

Tedi namierzyłam już mleko ale jeszcze nie miałam okazji kupić chociaż ślinka już cieknie :lol:

W tym tygodniu mamy zasypywać i zastanawiam się skąd można wypożyczyć stopę (bo tak to się chyba nazywa) do zagęszczania. Czy Wy używaliście takich sprzętów??? jak ktoś miał to podzielcie się namiarem.

Dzięki

Jak się jedzie z Kosztów na Mysłowice to po prawej stronie (już w Mysłowicach) jest sklep budowlany i tam wypożyczają maszyny (korzystałem).Również w tym rejonie jest mały sklepik ze śrubami i gwoździami (znacznie taniej niż w marketach). Ew. w Kosztowach tam gdzie jest kostka brukowa.

dzięki wielkie za wszelkie namiary, wiedziałam że na Was zawsze można liczyć :wink:

Napiszcie czy u Was też tak było/jest że majster mowi co potrzebuje raptem jak mu się uda to z dwudniowym wyprzedzeniem, a czasem nawet jak się pytam na kiedy to mówi na jutro :evil: wtedy mogłabym go rozszarpać, prosiliśmy żeby powiedział chociaż 3 dni wcześniej (tak też ma zresztą w umowie napisane), a ten dalej swoje- np.koparka na jutro i 2 wywrotki drobnego żwiru, no przecież można się wściec i my jak kot z pęcherzem szukamy np żwiru i w tym momencie zapomnij o poszukaniu najlepszej ceny ino dawaj ten co będzie na jutro. Już nie wiem jak do niego gadać.

• 2 weeks później...

hej to znowu ja

teraz i my stanęliśmy przed wyborem komina wiem że Grzegorz ma systemowy a jak reszta? trochę czytałam ale z tego mojego czytania nic mądrego się nie rodzi wręcz przeciwnie same pytania. Chcieliśmy systemowy, ale w zasadzie nasz majster już tak i tak na początku policzył nie systemowy (nie wiem jak się na niego mówi) po prostu murowany z cegły, no ale do takiego potrzebny jest chyba też wkład no i oczywiście dobra cegła (piec będzie na eko groszek) napiszcie jakie kominy Wy macie i które rozwiązanie jest najlepsze.A przy okazji czy macie rozprowadzenie powietrza z kominka do pokoi na poddaszu?