Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Mysłowice Krasowy

grzegorz_janusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budujących. Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki na Krasowach i aktualnie borykamy się z formalnościami do pozwolenia na budowę. Możecie być pewni, że będę Was często nękał "głupimi pytaniami" bo co dzień tych pytań przybywa :D.

Teraz pierwsze z pytań .... czy ktoś z Was musiał robić badania geotechniczne lub geofizyczne pod budynek i przedomową oczyszczalnię jeśli tak to ile Was to kosztowało, bo mi śpiewają, że geofizyka do 10 tyś. nawet może być. Dodam, że z KWK Wesoła w warunkach mi napisali, że nie wykluczają możliwości powstania deformacji nieciągłych i z tego powodu niby trzeba robić te badania. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Witam! My budujemy w Mysłowicach-Hajdowiźnie, czyli prawie po sąsiedzku. ZbT nam kopalnia napisała tak samo. Robiliśmy tylko dokumentację geotechniczną - koszt 700 zł wraz z odwiertami. Kopalnia na szkodach zwraca za fundamenty.Czy ktoś z Was dostał już zwrot- ile trzeba czekać? i jaką kwotę średnio płacą? Pozdrawiam

Witam! My budujemy w Mysłowicach-Hajdowiźnie, czyli prawie po sąsiedzku. ZbT nam kopalnia napisała tak samo. Robiliśmy tylko dokumentację geotechniczną - koszt 700 zł wraz z odwiertami. Kopalnia na szkodach zwraca za fundamenty.Czy ktoś z Was dostał już zwrot- ile trzeba czekać? i jaką kwotę średnio płacą? Pozdrawiam

Co do kwoty zwrotu to zależy od kosztorysu jaki Ci architekt zrobił adaptując pod szkody górnicze projekt.Bo ten kosztorys trzeba im oddać i oni wg tego ustalają zwrot :roll: .My budujemy się w Rudzie Śląskiej ale też mamy szkody górnicze także wiem.Sasiedzi już dostali zwrot,mieli kosztorys na 20 tyś,dosali 16 tyś zwrotu czekali ok.3-4 miesiące.

Można się o zwrt starać po wybudowaniu stanu surowego zamknietego.

A powiedzcie co sądzicie o opinii, z którą się spotkałem, że nie warto brać odszkodowania z kopalnii bo jak kiedyś coś będzie nie tak z budynkiem przez szkody górnicze to oni już od tego umywają ręce, bo odszkodowanie dali a w przeciwnym wypadku muszą naprawieć budynek. Obiło Wam się coś może o uszy w tym względzie?

Hmm ja uważam ,że lepiej wziąść tą kasę.Znajomi parę lat temu budowali i zrezygnowali z tego,twierdząc,że lepiej jak będą im płacić za szody które będą powstawać,teraz żałują bardzo :evil: :evil: .Parę miesięcy tem kładli kafelki na podłodze na powierzchni ok.50m2,które po miesiącu pękły im wzdłuż na całej długości,dostali odszkodowania za to 1tyś zł :evil: :evil: .Na co im to ma wystarczyć?????? :roll: na nowe kafelki,zrywanie starych i za robociznę ??chyba nie bardzo :roll: .

A wiadomo,że jak wypłacą jednorazowo większą kwotę to zawsze się ona na coś przyda,szczególnie przy wykończeniówce :lol:

witam,

co do badań - z 2 lata temu kosztowały mnie około 400-600 PLN, więc nie jest źle. O zwrot wniosek składaliśmy na kopalni wesoła - tutaj standardem jest że koło 25% kopalnia obniży składaną wycenę, i czeka się tak jak ktoś pisał chyba dokładnie 3 miesiące. Czy ostatniego dnia przelew na koncie, jak zaakceptujecie ich wycenę.

pozdr.

Dzięki za odpowiedzi - widzę, że forum martwe nie jest .... a jeśli tak, to może jakieś namiary na architektów do adaptacji projektu i lekkiej przeróbki ?

Hmm naszego raczej nie polecam :x ,beznadziejny był,ale będę sę jutro widzieć na budowie z kierownikiem budowy to jego spytam,on jest z Będzina to może zna kogoś w okolicy Katowic godnego polecenia :roll:

Teraz owszem ciągną ale do posesji naniesionych na projekt w pierwszym etapie a drugi etap nie wiadomo kiedy będzie i czy wogóle będzie bo z czegoś trzeba to sfinansować a narazie nie wiedzą skąd wziąść na to środki - tak mi powiedziano w MPWiK-u.

Ale nie pisałem o POŚ tylko, że wodę do posesji będą doprowadzać, jeśli to pytanie było do mnie :wink: