basia228 11.08.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam! Wypożyczę albo odkupię starą "kozę" do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbT 18.08.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam wszystkich budujących. Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki na Krasowach i aktualnie borykamy się z formalnościami do pozwolenia na budowę. Możecie być pewni, że będę Was często nękał "głupimi pytaniami" bo co dzień tych pytań przybywa . Teraz pierwsze z pytań .... czy ktoś z Was musiał robić badania geotechniczne lub geofizyczne pod budynek i przedomową oczyszczalnię jeśli tak to ile Was to kosztowało, bo mi śpiewają, że geofizyka do 10 tyś. nawet może być. Dodam, że z KWK Wesoła w warunkach mi napisali, że nie wykluczają możliwości powstania deformacji nieciągłych i z tego powodu niby trzeba robić te badania. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olencjak 18.08.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam! My budujemy w Mysłowicach-Hajdowiźnie, czyli prawie po sąsiedzku. ZbT nam kopalnia napisała tak samo. Robiliśmy tylko dokumentację geotechniczną - koszt 700 zł wraz z odwiertami. Kopalnia na szkodach zwraca za fundamenty.Czy ktoś z Was dostał już zwrot- ile trzeba czekać? i jaką kwotę średnio płacą? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 18.08.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam! My budujemy w Mysłowicach-Hajdowiźnie, czyli prawie po sąsiedzku. ZbT nam kopalnia napisała tak samo. Robiliśmy tylko dokumentację geotechniczną - koszt 700 zł wraz z odwiertami. Kopalnia na szkodach zwraca za fundamenty.Czy ktoś z Was dostał już zwrot- ile trzeba czekać? i jaką kwotę średnio płacą? Pozdrawiam Co do kwoty zwrotu to zależy od kosztorysu jaki Ci architekt zrobił adaptując pod szkody górnicze projekt.Bo ten kosztorys trzeba im oddać i oni wg tego ustalają zwrot .My budujemy się w Rudzie Śląskiej ale też mamy szkody górnicze także wiem.Sasiedzi już dostali zwrot,mieli kosztorys na 20 tyś,dosali 16 tyś zwrotu czekali ok.3-4 miesiące. Można się o zwrt starać po wybudowaniu stanu surowego zamknietego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olencjak 18.08.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedź. Podobno składać już można po zalaniu wieńca górnego. U mnie na razie etap fundamentów, więc jeszcze mam chwilę czasu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbT 19.08.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A powiedzcie co sądzicie o opinii, z którą się spotkałem, że nie warto brać odszkodowania z kopalnii bo jak kiedyś coś będzie nie tak z budynkiem przez szkody górnicze to oni już od tego umywają ręce, bo odszkodowanie dali a w przeciwnym wypadku muszą naprawieć budynek. Obiło Wam się coś może o uszy w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 19.08.2009 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Hmm ja uważam ,że lepiej wziąść tą kasę.Znajomi parę lat temu budowali i zrezygnowali z tego,twierdząc,że lepiej jak będą im płacić za szody które będą powstawać,teraz żałują bardzo .Parę miesięcy tem kładli kafelki na podłodze na powierzchni ok.50m2,które po miesiącu pękły im wzdłuż na całej długości,dostali odszkodowania za to 1tyś zł .Na co im to ma wystarczyć?????? na nowe kafelki,zrywanie starych i za robociznę ??chyba nie bardzo . A wiadomo,że jak wypłacą jednorazowo większą kwotę to zawsze się ona na coś przyda,szczególnie przy wykończeniówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbT 19.08.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Czyli rozumiem, że jest szansa, iż mimo wzmocnień większych niż przewidziane będzie i tak coś pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 19.08.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Hmm ja mam nadzieję,że nieeee .Na nasz dom 180zm2 poszło przeszło 7 ton stali ,to chyba jest dość wzmocniony nie . Pod ich domem akurat kopalnia wydobywa także może to też wina tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 19.08.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 witam, co do badań - z 2 lata temu kosztowały mnie około 400-600 PLN, więc nie jest źle. O zwrot wniosek składaliśmy na kopalni wesoła - tutaj standardem jest że koło 25% kopalnia obniży składaną wycenę, i czeka się tak jak ktoś pisał chyba dokładnie 3 miesiące. Czy ostatniego dnia przelew na koncie, jak zaakceptujecie ich wycenę. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbT 19.08.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedzi - widzę, że forum martwe nie jest .... a jeśli tak, to może jakieś namiary na architektów do adaptacji projektu i lekkiej przeróbki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 19.08.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedzi - widzę, że forum martwe nie jest .... a jeśli tak, to może jakieś namiary na architektów do adaptacji projektu i lekkiej przeróbki ? Hmm naszego raczej nie polecam ,beznadziejny był,ale będę sę jutro widzieć na budowie z kierownikiem budowy to jego spytam,on jest z Będzina to może zna kogoś w okolicy Katowic godnego polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 19.08.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 co do architekta - posyłam info na P.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbT 20.08.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 A słuchajcie, kto z Was ciągnął wodę do domu na dłuższym odcinku ile to Was kosztowało za metr (wykop, materiał) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 20.08.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 woda - w prywatnej drodze, z projektem wyszło nas około 100 PLN/mb (bez VAT'u ) , rura fi 90. Realizacja w 2006 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbT 20.08.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Wielkie dzięki, mnie może zaczną w przyszłym tygodniu kopać wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 20.08.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Piszesz o przydomowej oczyszczalni?Zorientuj się ,czy w najbliższym czasie nie podciągną kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbT 21.08.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Teraz owszem ciągną ale do posesji naniesionych na projekt w pierwszym etapie a drugi etap nie wiadomo kiedy będzie i czy wogóle będzie bo z czegoś trzeba to sfinansować a narazie nie wiedzą skąd wziąść na to środki - tak mi powiedziano w MPWiK-u. Ale nie pisałem o POŚ tylko, że wodę do posesji będą doprowadzać, jeśli to pytanie było do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sshela 24.08.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam Budujących. Mam już od paru dni pozwolenie na budowę - ul. Kościelniaka.Będe robił u siebie oczyszczalnie przydomową.Chętnie wymienie się spostrzeżeniami na temat budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 24.08.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Sshela: ja mam oczyszczalnię przydomową od prawie 2 lat, w razie czego chętnie odpowiem na pytania pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts