Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Mysłowice Krasowy

grzegorz_janusz

Recommended Posts

jak wyżej, systemowy i ocieplony dla pieca

niby nie potrzeba wkładu do komina z dobrej cegły chociaż niektórzy dają

komin stawiany z cegły zabiera trochę miejsca ale można go utopić w ścianie więc nie wystaje jak systemowy. co jest lepsze?? trudno powiedzieć, swego czasu przekopałem się przez forum i zgłupiałem. kazda liszka chwali swój ogonek mówi przysłowie i tak jest. wybór wcale nie jest prosty ale kto powiedział że budowanie będzie łatwe i przyjemne :evil: :-?

ja wybrałem system i póki co nie żałuję.

pzdr

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

, swego czasu przekopałem się przez forum i zgłupiałem.

A no to standard ja im więcej czytam tym jestem głupsza, ale pozawracam Wam trochę głowy.

Czyli o ile dobrze zrozumiałam mam 3 opcje do wyboru:

1. komin systemowy (szybki, prosty, drogi??)

2. zwykła cegła pełna + wkład (pracochłonny, zajmuje dużo miejsca?? w porównaniu z systemowym i w zasadzie czy tańszy?)

3. cegła np klinkierowa bez wkładu

no i być to babo mądra

• 2 weeks później...

Też tam parę rzeczy brałem u nich.

Ale kotłownię sam zrobiłem.Piec gazowy Maya + zasobnik CWU.

Robiłem wiele przymiarek,szukałem fachowca a w końcu zdecydowałem się na samodzielny montaż.Trudno, jak będzie tak będzie.

Na razie mogę powiedzieć że pełny sukces.Mam CWU,wszystko ładnie działa.

Z ogrzewaniem czekam na zimniejsze dni.

Pełna automatyka,sterowanie komputerkiem,podtrzymanie zasilania itd.

Wszystko zmieszczone na minimalnej powierzchni.Dosłownie centrum Pompidu.

Piony w miedzi (lutuje się znakomicie),reszta w PexAl.

Jutro chcę trochę oddychnąć.Może pojadę na deskę popływać na Dziećkowice

:wink:

Ma być ciepło 27st.

A ja mam wreszcie bramę do garażu (Wiśniowski) - całkiem fajna.

I tynki już prawie wyschły, wylewki też nieźle wyglądają - gen. do przodu.

Powoli wykończeniówkę czas zacząć.

Trochę mi namieszał niestety wzrost cen materiałów - i niestety kasy nam braknie = czas zwiększyć kredyt, ale jakoś to przeżyjemy.

a ja w sprawie porażek: szlag mnie zaraz trafi z tą ekipą, zaczęli od 15 czerwca, a na razie nie mamy nawet stropu nad piwnicą :evil: :evil: :evil: :evil: ale cały czas utrzymują że do zimy skończą (chociaż jak dotychczas to żaden termin im się nie sprawdza) dzisiaj po raz kolejny mnie zwodzili że do soboty zaszalują a tam w huk roboty i jeden co miał robić komin poszedł sobie na urlop :evil: nerwy mi puściły i powiedziałam że jak nie skończą do soboty szalować to niech się wynoszą, no i chyba w ten sposób muszę szukać na nowo ekipy co pewnie graniczy z cudem.

To by było na tle w kwestii formalnej z mojej strony, chyba powinnam zacząć prowadzić dziennik a nie zaśmiecać wam tu forum, no ale kto by tam wchodził czytać moje dłuuuuużyzny.

Pocieszcie mnie że potem będzie jeszcze lepiej. :cry:

no chyba że macie namiary na wolne ekipy to też będzie przydatne

lidasiem: przerabiałem to w zeszłym roku.. miał być stan surowy..a w 3 miesiące udało sie zrobić stan zero ;( W sumie ze względu na wzrost cen kupę na tym straciliśmy..

Powiem szczerze.. szukaj innej ekipy i pogoń tych ......

A może buduje Ci Mosler (bo widzę go na 2 budowach koło mnie)?

Będzie lepiej..

pozdr

dzięki enio gonimy ich jak możemy, ale na nic, majster ( nie Mosler) jest osobą bez nerwów, można mu napluć w twarz a on powie że deszcz leci.

i cały czas twierdzi że zdąży. A każdy termin jaki sam sobie wyznaczy zawala np. mówi na piątek przywieźć stemple i leżą już dwa tygodnie, najlepiej im kiedyś zrobiłam, powiedział będzie potrzebny beton na środę no to zamówiłam, a oni z robotą daleko w polu, więc musieli siedzieć do nocy i robić.

Zobaczymy powiedział że w przyszłą środę będą lać strop, napiszę wam ile mieli pośłizgu

nie płacić źle, płacić też źle.....

jeżeli umowa zawiera klauzulę odpowiedzialności finansowej i są określone etapy czasowe to bez wahania stosować je

jeżeli odstąpi trudno, a może się zmobilizuje

Enio miał farta i jedną ekipę...a ja trzech :( :evil: :-?

ale w końcu chata stoi i to się liczy. moim zadniem szukać i jeszcze raz szukać bo na wiosnę lub zimę będzie za późno. są tacy co dużo gadają i po 10 minutach rozmowy dom już panie dziejku stoi (wide wspomniany pan M.) ale cóz wtopy się zdarzają niestety :evil:

ale co tam lidiu! zbudujecie ten wasz wyśniony dom jak my tutaj wszyscy i błędami nie trzeba się przerażać choć trudno w to uwierzyć.

a tak na marginesie rozważań o ekipach wreszcie ruszyła kotłownia i może jeszcze nie pełną parą ale opaliła i grzeje :lol:

kolejny etap do przodu a kasy cooooooraz mniej, qrcze

ma ktoś może znaomego w mennicy, co? :-?