Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek parterowy z poddaszem 117m2 + garaz ile ???????? ;>

Muffo

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie adaptacji projektu domku jednorodzinengo (z malymi zmianami) m.in. dach garazu identyczny jak dach domu (dach garazu bedzie nizszy)

http://www.dobry-dom.pl/projekt_informacje.php?Itemid=82&id=541

W zwiazku z tym mam pytanie - moze jest tutaj osoba, ktora jest w trakcie budowy tego domu - jezeli nie to prosze o orientacyjne koszty stanu surowego zamknietego - przyznam sie ,ze jestem przerazony :)

Chce wziasc 150 tys kredytu na wybudowanie tego domu (ze srodkow wlasnych sfinasowalem zakup dzialki 886 m2, podlaczenie pradu i wody, projekt oraz jego adaptacja) - obawiam sie jednak po wizycie na forum , ze 150 tys na stan surowy zamkniety to o wiele za malo :(

Takze licze na Wasze doswiadczenie i wycene ;)

za stan surowy zamknięty - myślę, że nie problem :)

no tak - ale jak myslisz/myslicie - wydam 100 tys czy 130 a moze wiecej - acha i czy instalacje zaliczaja sie do stanu surowego zamknietego - jezeli nie to jaki jest ich orientacyjny koszt :-)

Przepraszam za pytania ale jestem kompletnym laikiem w tej kwestii . . .

za stan surowy zamknięty - myślę, że nie problem :)

no tak - ale jak myslisz/myslicie - wydam 100 tys czy 130 a moze wiecej - acha i czy instalacje zaliczaja sie do stanu surowego zamknietego - jezeli nie to jaki jest ich orientacyjny koszt :-)

Przepraszam za pytania ale jestem kompletnym laikiem w tej kwestii . . .

Dlatego użyj wyszukiwarki. Jest gdzieś temat "Ile za stan surowy" - kocyk, kawusia i szukanie :):):)

Za stan surowy zamknięty z tynkami, czyli tzw.deweloperski trzeba liczyć 1000 pln. za metr, jesli bierze sie firmę do całości która zapewnia materiały, kierownika itd mam taką sprawdzoną i pewnie z nich skorzystam. Jest to natomiast cena bez instalacji. na instalacje z piecem trzeba doliczyć ok 20 tys tys. Jeśli powalczysz metodą gospodarczą i potargujesz sie za materialy lub kupisz je zimą to może Ci wyjść i 80 tys. za stan deweloperski a 100 razem z instalacjami. Na taki dom musisz liczyć 190-200 tys. z wykończeniem i to też bez złotych klamek niestety i drogich parkietów

Za stan surowy zamknięty z tynkami, czyli tzw.deweloperski trzeba liczyć 1000 pln. za metr, jesli bierze sie firmę do całości która zapewnia materiały, kierownika itd mam taką sprawdzoną i pewnie z nich skorzystam. Jest to natomiast cena bez instalacji. na instalacje z piecem trzeba doliczyć ok 20 tys tys. Jeśli powalczysz metodą gospodarczą i potargujesz sie za materialy lub kupisz je zimą to może Ci wyjść i 80 tys. za stan deweloperski a 100 razem z instalacjami. Na taki dom musisz liczyć 190-200 tys. z wykończeniem i to też bez złotych klamek niestety i drogich parkietów

Nom to mnie pocieszyles :)

Zaplanowalismy z moja druga polowa, wykonczyc najpierw parter - mialem nadzieje ze zmiescimy sie w 150 tysiacach z wykonczeniem domu - mam na mysli wlasnie stan surowy zamkniety z tynkami i instalacjami - a na wykonczenie wnetrz parteru chcielismy przenaczyc pieniazki biezaco zarobione i odlozone podczas roku od rozpoczecia budowy ...

Jestem dobrej mysli - prosze o wiecej opinii jezeli ktos ma ochote - a za zamieszczone serdecznie dziekuje :)

Ps. male sprostowanie: lacznie wyjdzie 250 tysiecy bo juz 50 tys wydalismy na dzialke, projekt, adaptacje, prad i wode i reszte :(

• 2 weeks później...

To ja Wam coś powiem Panowie i Panie - chyba bym juz wolal jednak firme niz system gospodarczy..zaczalem we wrzesniu, jest koniec pazdziernika, jeszcze nie zalalem stropu tak naprawde a szacuje koszt stanu surowego (fundamenty, mury, podloga na gruncie, konstrukcja dachowa i pokrtcie ceramika) na jakies 200 tysiecy (juz wydalem 120 a jak pisze nie mam jeszcze stropu). Fakt sciana trojwarstwowa z porothermu kosztuje ale nie dajcie sie nabrac na stam surowy za 100 k domu o powierzchni 200 metrow... :x

Same glupie deski szalunkowe kosztowalo z 4500 (bo poszlo jakies 10 m3!!), prawie 200 stempli po 5 zeta za sztuke...150 ton piachu dośrodka po 400 zeta za 20 ton...to wszytsko jakis horror!

A mowia ze wykonczeńówka będzie jeszcze droższa... katastrofa...

Muffo - wg mnie nie dasz rady zmieścić się w tej kwocie. Zamieszkać się da, ale co dalej.

Ktoś napisał że isntalacje z piecem = 20kPLN (tak, ale chyba materiał z marketu, a piec gazowy dwufuncyjny raczej z dolnej półki; bo taki jednofunkcyjny w miarę przyzwoity to koszt bliżej 10kPLN, o takich bardzo przyzwoitych nie wspomnę, ja mam węglowy i dziś kosztuje on już blisko 10kPLN).

Zamieszkać się da, ale nie będzie to wykończony dom i o jakimś przyzwoitym standarcie zapomnij.