Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OSB ? papiaki ??

kiko

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 2 years później...

Witam forumowiczów i proszę o radę.

Jak wykończyć dach garażu, aby nie przeciekał przez np 10 - 15 lat i żeby było tanio?

Dach ma wymiary 5,6 x 4,4m i ma niewielki spadek ok.3 st.. Na krokwiach (co 80cm) leży płyta OSB lakierowana. Chciałem zrobić to w ten sposób: lepik papa i lepik papa. Zrobiło się jednak zimno i doradzono mi, że lepiej zaczekać niż zepsuć. Lepik wymaga conajmniej 10st na dworze. Aktualnie dach jest zabezpieczony folią 0,2mm.

Z tego co już z forum wyczytałem to pod pierwszą warstwę raczej się lepiku nie daje tylko przybija się ją papiakami. Czy dlatego żeby lepik po nagrzaniu przez słońce nie kapał, albo z oszczędności, bo z drugiej strony nie chciałbym żeby się papa fałdowała.

Jeżeli 2 razy lepik papa to dobry sposób to jak układać paski papy w poprzek spadu od dołu począwszy na zakładkę 10cm, czy wzdłuż spadu też na zakładkę?

Ostatnie pytanie: Czy nie jestem przypadkiem w błędzie twierdząc, że jest za zimno na dokończenie dachu? (może są inne lepiki odpowiednie na +2 st.C) Wiedziałem dziś gości ze spółdzielni mieszkaniowej jak kładli papę na bloku.

Witam forumowiczów i proszę o radę.

Jak wykończyć dach garażu, aby nie przeciekał przez np 10 - 15 lat i żeby było tanio?

Dach ma wymiary 5,6 x 4,4m i ma niewielki spadek ok.3 st.. Na krokwiach (co 80cm) leży płyta OSB lakierowana. Chciałem zrobić to w ten sposób: lepik papa i lepik papa. Zrobiło się jednak zimno i doradzono mi, że lepiej zaczekać niż zepsuć. Lepik wymaga conajmniej 10st na dworze. Aktualnie dach jest zabezpieczony folią 0,2mm.

Z tego co już z forum wyczytałem to pod pierwszą warstwę raczej się lepiku nie daje tylko przybija się ją papiakami. Czy dlatego żeby lepik po nagrzaniu przez słońce nie kapał, albo z oszczędności, bo z drugiej strony nie chciałbym żeby się papa fałdowała.

Jeżeli 2 razy lepik papa to dobry sposób to jak układać paski papy w poprzek spadu od dołu począwszy na zakładkę 10cm, czy wzdłuż spadu też na zakładkę?

Ostatnie pytanie: Czy nie jestem przypadkiem w błędzie twierdząc, że jest za zimno na dokończenie dachu? (może są inne lepiki odpowiednie na +2 st.C) Wiedziałem dziś gości ze spółdzielni mieszkaniowej jak kładli papę na bloku.

To chyba taniej i na pewno solidniej wyjdzie blacha falista/trapezowa ocynkowana przykręcana wkrętami samonawiertnymi z podkładkami samowulkanizującymi.

Dzięki Zbigmor, ale przy tak małym spadzie nie będę ryzykował. Ten garaż, przed przeniesieniem miał właśnie taki dach i przeciekał. Co prawda belki były odkształcone. Teraz belki mam nowe, a na nich OSB jak wspomniałem (pod blachę nie wykosztowywałbym się na OSB) dlatego skłaniam się ku papowaniu.

• 1 month później...
a jesli taka pape na osb bym przypil papiakami czy wytrzymal by daszek jakies 2lata bez przeciekow?? czy jednak nie ma to sensu bo jednak przecieknie czy sie pofalduje?? i czy same papiaki by starczyly czy trzeba by jeszcze lepikiem to na 10cm zlaczeniu jednej papy z druga? jelsi tak to jaki mlepiekiem to zrobic pytam o takie rozwiazanie poniewazx nie posiadam butli z palnikiem :/ daszek o spadzie ok 20cm na 3/4m

Prosty palnik kosztuje około 40,- do tego jeden gaz 46,- razem będzie więc taniej niż lepik na zimno. Same papiaki mogą nie wystarczyć. W Twoim przypadku minimalna grubość płyty OSB to 15 mm i minimum dwie spinki pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam.