kiko 22.10.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam czym można mocować papę do płyty OSB (na dachu) dzięki pilnie za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2006 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Papiakami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdeterminowany 16.12.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Witam forumowiczów i proszę o radę.Jak wykończyć dach garażu, aby nie przeciekał przez np 10 - 15 lat i żeby było tanio? Dach ma wymiary 5,6 x 4,4m i ma niewielki spadek ok.3 st.. Na krokwiach (co 80cm) leży płyta OSB lakierowana. Chciałem zrobić to w ten sposób: lepik papa i lepik papa. Zrobiło się jednak zimno i doradzono mi, że lepiej zaczekać niż zepsuć. Lepik wymaga conajmniej 10st na dworze. Aktualnie dach jest zabezpieczony folią 0,2mm.Z tego co już z forum wyczytałem to pod pierwszą warstwę raczej się lepiku nie daje tylko przybija się ją papiakami. Czy dlatego żeby lepik po nagrzaniu przez słońce nie kapał, albo z oszczędności, bo z drugiej strony nie chciałbym żeby się papa fałdowała.Jeżeli 2 razy lepik papa to dobry sposób to jak układać paski papy w poprzek spadu od dołu począwszy na zakładkę 10cm, czy wzdłuż spadu też na zakładkę?Ostatnie pytanie: Czy nie jestem przypadkiem w błędzie twierdząc, że jest za zimno na dokończenie dachu? (może są inne lepiki odpowiednie na +2 st.C) Wiedziałem dziś gości ze spółdzielni mieszkaniowej jak kładli papę na bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.12.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witam forumowiczów i proszę o radę. Jak wykończyć dach garażu, aby nie przeciekał przez np 10 - 15 lat i żeby było tanio? Dach ma wymiary 5,6 x 4,4m i ma niewielki spadek ok.3 st.. Na krokwiach (co 80cm) leży płyta OSB lakierowana. Chciałem zrobić to w ten sposób: lepik papa i lepik papa. Zrobiło się jednak zimno i doradzono mi, że lepiej zaczekać niż zepsuć. Lepik wymaga conajmniej 10st na dworze. Aktualnie dach jest zabezpieczony folią 0,2mm. Z tego co już z forum wyczytałem to pod pierwszą warstwę raczej się lepiku nie daje tylko przybija się ją papiakami. Czy dlatego żeby lepik po nagrzaniu przez słońce nie kapał, albo z oszczędności, bo z drugiej strony nie chciałbym żeby się papa fałdowała. Jeżeli 2 razy lepik papa to dobry sposób to jak układać paski papy w poprzek spadu od dołu począwszy na zakładkę 10cm, czy wzdłuż spadu też na zakładkę? Ostatnie pytanie: Czy nie jestem przypadkiem w błędzie twierdząc, że jest za zimno na dokończenie dachu? (może są inne lepiki odpowiednie na +2 st.C) Wiedziałem dziś gości ze spółdzielni mieszkaniowej jak kładli papę na bloku. To chyba taniej i na pewno solidniej wyjdzie blacha falista/trapezowa ocynkowana przykręcana wkrętami samonawiertnymi z podkładkami samowulkanizującymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdeterminowany 17.12.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Dzięki Zbigmor, ale przy tak małym spadzie nie będę ryzykował. Ten garaż, przed przeniesieniem miał właśnie taki dach i przeciekał. Co prawda belki były odkształcone. Teraz belki mam nowe, a na nich OSB jak wspomniałem (pod blachę nie wykosztowywałbym się na OSB) dlatego skłaniam się ku papowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 17.12.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Ja to bym dał jedną warstwę dobrej papy termozgrzewalnej. Przynajmniej na swoim domu tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdeterminowany 20.12.2008 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja to bym dał jedną warstwę dobrej papy termozgrzewalnej. Przynajmniej na swoim domu tak zrobiłem. Mam pytanie: Czym jest to przytwierdzone do podłoża i na jak długo takie pokrycie jest skuteczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 21.12.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Przytwierdzone owym zgrzaniem, a żywotność taka jak papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivan44 09.02.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 a jesli taka pape na osb bym przypil papiakami czy wytrzymal by daszek jakies 2lata bez przeciekow?? czy jednak nie ma to sensu bo jednak przecieknie czy sie pofalduje?? i czy same papiaki by starczyly czy trzeba by jeszcze lepikiem to na 10cm zlaczeniu jednej papy z druga? jelsi tak to jaki mlepiekiem to zrobic pytam o takie rozwiazanie poniewazx nie posiadam butli z palnikiem :/ daszek o spadzie ok 20cm na 3/4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.02.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Prosty palnik kosztuje około 40,- do tego jeden gaz 46,- razem będzie więc taniej niż lepik na zimno. Same papiaki mogą nie wystarczyć. W Twoim przypadku minimalna grubość płyty OSB to 15 mm i minimum dwie spinki pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivan44 10.02.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 dwie spinki tzn co to??Jaki powinien byc palnik za te 40zl gdzie moge dostac??A butla to jedno razowego uzytku czy jaka to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.02.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 To znaczy spinka typu "H". Prosty palnik dostaniesz praktycznie w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie metalowym (hurtowni).Butlę wypożyczysz gaz niestety musisz kupić najlepiej sam propan. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts