Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybuduję dom bez fajerwerków do 220000?

Recommended Posts

• 1 month później...

stan deweloperski projektu GIENIA z garażem i poddaszem będę budować za cenę umowną 240tys.Póżniej dwa budynki indywidualnew Lubiniu o pow uż.po 160m2 za 1800zł za m2

W obu przypadkach są to ceny netto.bez kosztó przyłaczy mediów do budynku.,bez ogrodzeń bram dróg tarasów itp.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
My też mamy dach z ceramicznej, piwnicy nie mamy. Mówię o 150 tys za stan surowy otwarty z dachem oczywiście.

Raczej normalnie, gdyż za podobny stan domu 140m2 plus 70m2 piwnicy wydałem podobną kwotę.

Co do wyceny, to najlepsza i najprostsza obecnie metoda to 2 tys. razy całkowity metraż (wszystkie pomieszczenia, ciągi komunikacyjne bez względu na wyskość itd.) i w ramach takiego limitu można zastosować całkiem dobre materiały.

My też mamy dach z ceramicznej, piwnicy nie mamy. Mówię o 150 tys za stan surowy otwarty z dachem oczywiście.

Raczej normalnie, gdyż za podobny stan domu 140m2 plus 70m2 piwnicy wydałem podobną kwotę.

Co do wyceny, to najlepsza i najprostsza obecnie metoda to 2 tys. razy całkowity metraż (wszystkie pomieszczenia, ciągi komunikacyjne bez względu na wyskość itd.) i w ramach takiego limitu można zastosować całkiem dobre materiały.

...no to mnie martwisz, bo będę płacił...

...2000*382,78...=...765560 PLN'ów...sporo...

...no to mnie martwisz, bo będę płacił...

...2000*382,78...=...765560 PLN'ów...sporo...

Przy takiej powierzchni nie liczyłbym mniej niż 1 000 000 :)

i to netto.

A jeszcze dojdzie zagospodarowanie terenu, ogrodzenia, podjazdy itp "końcówki" to może Ci dobić jeszcze kolejne 100 000 zł wydatków.

Ja mam mieć 92 m2 użytkowej, parterówkę, bez piwnicy z nie użytkowym poddaszem, dzialka jest ogrodzona, z bramą, bo już jest tam jeden domek :), media (woda, prąd) pod działkę podporowadzone (tylko przyłącza osobno do mojego domku), biologiczną oczyszczalnie musze zrobić.

Obsługa geodezyjna za darmo, projekty za darmo, wykonanie sanitarnych robót prawie za darmo i mam nadzieję że się zmieszczę w ok 230 000. A to co wymieniłem i jest za darmo lub prawie za darmo to nie są przecież kosmiczne koszty.

pzdr

• 2 weeks później...
j.w. bardzo proszę o podpowiedzi.Taki jest mój fundusz w tym momencie,działkę juz posiadam i jest to kwota na budowę , media wszystkie na działce.Dom chciałbym tak do 140 m2 wraz z garazem.

*fajerwerki-najdrozsze materiały

Pozdrawiam

Piotr

Kwota na budowe... ale w jakim stanie?

Surowy zamkniety czy wykonczony?

Jesli wykonczony, to czy rowniez z wykonczeniem wnetrz czy tylko biale sciany?

Moim zdaniem, 220 kPLN na stan pelnego wykonczenia to troche malo. Chyba, ze pojdziesz "po bandzie": najtansze materialy, robotnicy bez doswiadczenia, sam dopilnujesz prac i sam bedziesz sporo pracowal.

• 2 weeks później...
Wydaje mi się, że cena 220 kzł za domek 140 metrowy jest jak najbardziej osiągalna, pod paroma warunkami, mianowicie : wybieramy materiały niedrogie a stosunkowo dobre, musimy mieć przemyślany projekt bez udziwnień, musimy mieć masę czasu na szukanie materiałów wykończeniowych i porónywać ceny, porównywać ceny...