Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

odbieram w przyszłym roku segment, ogrzewanie jest po mojej stronie, będą wyłącznie rury i mam podstawowy problem, jak to wszystko zorganizować

sytuacja wygląda tak

1. mam trzy poziomy, kocioł (pytanie jaki) będzie na poddaszu w łazience

2. pion jest właściwie jeden, kolejno nad sobą kuchnia i dwie łazienki na wyższych kondygnacjach do tego jedno odejście na parterze do toalety

3. na parterze w kuchni i salonie chcę ogrzewanie podłogowe, reszta to kaloryfery (na dole jest salon, garaż, kuchnia i toaleta, na piętrach łazieka i po dwa pokoje)

no i pytania

1. cyrkulacja czy nie

2. jaki piec? najprostrzy czy z zamkniętą komorą i zasobnikiem?

2a. jaki zasobnik? (dwie dorosłe osoby i dziecko)

3. jakie kaloryfery?

4. jaka podłogówka?

5. komu zlecić wykonanie?

6. czy coś kazać konkretnie wykonać deweloperowi? (ocieplenie rur???)

jeżeli czegoś nie wymieniłem bardzo proszę o porady

Pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/64434-ogrzewanie-w-segmencie-jak-i-komu-zleci%C4%87/

1) Dwie łazienki i kuchnia są nad sobą więc nie dawałbym cyrkulacji

2) Piec tylko z zamkniętą komorą spalania ponieważ będzie wisiał w łazience a co do firmy to pewniakiem jest dla mnie Junkers a czy dwufunkcyjny czy z zasobnikiem to nie powiem. Ale jak byś chciał zasobnik to daj orginalny tzn piec Junkersa to i zasobnik Junkersa.

3) Kaloryfery polecam firmy Kermi lub Stelrad - podłączane od dołu na zawory zespolone kątowe ( tzn. rurki będą wychodzić ze ściany i nie będzie ich widać.

4)Podłogówka jak podłogówka czyli pod rury styropian z ekranem czyli tą specjalną folią, rura plastikowa z wkładką alumieniową ( typu alu-pex )

5)Zleć wykonanie jakieś firmie hydraulicznej najlepiej z polecenia czyli firma która robiła u twoich znajomych lub rodziny i jest pewna,sprawdzona

6)Rury ocieplaj izolacją min 9mm, nie baw się w żadne peszle ani inne badziewia :p

Napisz z czego planujesz robić instalacje c.o i wodną :)

https://forum.murator.pl/topic/64434-ogrzewanie-w-segmencie-jak-i-komu-zleci%C4%87/#findComment-1416693

Witajcie

odbieram w przyszłym roku segment, ogrzewanie jest po mojej stronie, będą wyłącznie rury i mam podstawowy problem, jak to wszystko zorganizować

sytuacja wygląda tak

1. mam trzy poziomy, kocioł (pytanie jaki) będzie na poddaszu w łazience

2. pion jest właściwie jeden, kolejno nad sobą kuchnia i dwie łazienki na wyższych kondygnacjach do tego jedno odejście na parterze do toalety

3. na parterze w kuchni i salonie chcę ogrzewanie podłogowe, reszta to kaloryfery (na dole jest salon, garaż, kuchnia i toaleta, na piętrach łazieka i po dwa pokoje)

no i pytania

1. cyrkulacja czy nie

2. jaki piec? najprostrzy czy z zamkniętą komorą i zasobnikiem?

2a. jaki zasobnik? (dwie dorosłe osoby i dziecko)

3. jakie kaloryfery?

4. jaka podłogówka?

5. komu zlecić wykonanie?

6. czy coś kazać konkretnie wykonać deweloperowi? (ocieplenie rur???)

jeżeli czegoś nie wymieniłem bardzo proszę o porady

Pozdrawiam!

Ad1+2 - np Vissmann V222 turbo(lub inny z wbudowanym zasobnikiem) - jeśli to mieszkanie to chyba nie bardzo będzie miejsce na zasobnik.

Ad3 - grzejniki? Konwektorowe np Korado, Kermi, DeLonghi, Purmo itp

Ad4 - podłogówka?Na małych powierzchniach RTL , a przy większych rozdzielacze i ESBE)

Ad5 - firmie z fakturą - chyba nie warto ryzykować prowizorki?Zresztą kogo potem ścigać jak nie wyjdzie jak sobie życzyłeś?

Ad - 6 deweloper ma raczej gdzieś co i jak sobie wykonałeś - byleby nie było "szkodliwe" dla innych użytkowników mieszkania czy osiedla i jednocześnie zgodne z przepisami.

https://forum.murator.pl/topic/64434-ogrzewanie-w-segmencie-jak-i-komu-zleci%C4%87/#findComment-1416705

Ad1+2 - np Vissmann V222 turbo(lub inny z wbudowanym zasobnikiem) - jeśli to mieszkanie to chyba nie bardzo będzie miejsce na zasobnik.

Ad3 - grzejniki? Konwektorowe np Korado, Kermi, DeLonghi, Purmo itp

Ad4 - podłogówka?Na małych powierzchniach RTL , a przy większych rozdzielacze i ESBE)

Ad5 - firmie z fakturą - chyba nie warto ryzykować prowizorki?Zresztą kogo potem ścigać jak nie wyjdzie jak sobie życzyłeś?

Ad - 6 deweloper ma raczej gdzieś co i jak sobie wykonałeś - byleby nie było "szkodliwe" dla innych użytkowników mieszkania czy osiedla i jednocześnie zgodne z przepisami.

To segment Mały, jest to w tytule, trzy poziomy, kuchnia i łazienki nad sobą pionowo, z boku na parterze toaleta

piec ma być w łazience na poddaszu i będzie miał tam zla siebie powierzchnię co najlniej 1,2m2, cała łazienka ma mieć coś 9m2

firma, podstawa, ale JAKA? myślę o takiej z okolic Wawy by w razie czego byli szybko na miejscu jak coś nie będzie działało...

https://forum.murator.pl/topic/64434-ogrzewanie-w-segmencie-jak-i-komu-zleci%C4%87/#findComment-1417077

1) Dwie łazienki i kuchnia są nad sobą więc nie dawałbym cyrkulacji

2) Piec tylko z zamkniętą komorą spalania ponieważ będzie wisiał w łazience a co do firmy to pewniakiem jest dla mnie Junkers a czy dwufunkcyjny czy z zasobnikiem to nie powiem. Ale jak byś chciał zasobnik to daj orginalny tzn piec Junkersa to i zasobnik Junkersa.

3) Kaloryfery polecam firmy Kermi lub Stelrad - podłączane od dołu na zawory zespolone kątowe ( tzn. rurki będą wychodzić ze ściany i nie będzie ich widać.

4)Podłogówka jak podłogówka czyli pod rury styropian z ekranem czyli tą specjalną folią, rura plastikowa z wkładką alumieniową ( typu alu-pex )

5)Zleć wykonanie jakieś firmie hydraulicznej najlepiej z polecenia czyli firma która robiła u twoich znajomych lub rodziny i jest pewna,sprawdzona

6)Rury ocieplaj izolacją min 9mm, nie baw się w żadne peszle ani inne badziewia :p

Napisz z czego planujesz robić instalacje c.o i wodną :)

czemu warto, by zasobnik był tej samej firmy?

niestety firma to największy problem, nie mam tu żadnych znajomych :(

rury robi już developer, diabli wiedzą jakie...dlatego zastanawima się, czy nie zlecić wykonania ich w jakiś konkretny sposób...

https://forum.murator.pl/topic/64434-ogrzewanie-w-segmencie-jak-i-komu-zleci%C4%87/#findComment-1417083

Bojler tej samej firmy co piec wyłącznie dlatego że orginalne bojlery junkersa czy vaillanta jeszcze najlepiej wyglądają tzn najbardziej estetycznie co w łazience ma duże znaczenie. Myślę że są też trwalsze. I jak dla mnie są sprawdzone :D
https://forum.murator.pl/topic/64434-ogrzewanie-w-segmencie-jak-i-komu-zleci%C4%87/#findComment-1417835

Bojler tej samej firmy co piec wyłącznie dlatego że orginalne bojlery junkersa czy vaillanta jeszcze najlepiej wyglądają tzn najbardziej estetycznie co w łazience ma duże znaczenie. Myślę że są też trwalsze. I jak dla mnie są sprawdzone :D

wygląd jest dla mnie bez znaczenia i tak zabuduję całość tak, że nie będzie tego widać...

https://forum.murator.pl/topic/64434-ogrzewanie-w-segmencie-jak-i-komu-zleci%C4%87/#findComment-1420617

No to możesz kupić np. zasobnik firmy Galmet. Jest o połowe tańszy od orginalnego Junkersa czy Vaillanta :)

Ale może też kupić np Biawara Mega z grzałką...? A to już wyższa klasa niż głubczyckie wyroby.

https://forum.murator.pl/topic/64434-ogrzewanie-w-segmencie-jak-i-komu-zleci%C4%87/#findComment-1422128