Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałem zasięgnąć opinii fachowców na temat strażaka kominowego, czy taki strażak to naprawdę powoduje zwiększaenie ciągu kominowego, czy warto go kupić i montować, czy podczas gdy nie ma wiatru to takie urządzenie coś pomaga, czy tylko wtedy gdy wieje??? Chodzi o zamontowanie go na rurę odprowadzającą spaliny z kominka!

https://forum.murator.pl/topic/64436-kominek-gtkomin-gtstra%C5%BCak-gtczy-warto-instalowa%C4%87/

Witam

Chciałem zasięgnąć opinii fachowców na temat strażaka kominowego, czy taki strażak to naprawdę powoduje zwiększaenie ciągu kominowego, czy warto go kupić i montować, czy podczas gdy nie ma wiatru to takie urządzenie coś pomaga, czy tylko wtedy gdy wieje??? Chodzi o zamontowanie go na rurę odprowadzającą spaliny z kominka!

Bardziej sprawa dotyczy tu zaniku ciągu związanego z kominem, który może mieć zakłócenia (np zbyt wysoka kalenica, wysoki budynek obok itp). A takie urządzenie nie pozwoli wtłaczać spalin do środka.

Gość JACKIE P
generalnie ma to ustrojstwo poprawić ciąg komina w miejscach trudnych, lecz sam strażak ma też na kominie budynku aspekt czysto estetyczny - naprawdę fajnie wygląda, a faktycznie też ukierunkowuje wylot dymu w zależności od kierunku wiatru i chyba poprawia trochę dynamikę przewodu komina.
Gość JACKIE P

Do tego polecam do poczytania stronkę producenta - mam od niego strażaka i czapę kominową robione na zamówienie - polecam bardzo solidna i słowna firma.

http://www.darco.com.pl

pozdrovka

Witam

No niestety wszystkie nakładki na komin działają tylko jak wieje wiatr. Ale jak już wieje to zwiększają ciąg i nie pozwalają na cofnięcie spalin.

Jeśli masz problemy z kominem również w bezwietrzną pogodę to są jeszcze specjalne wentylatory wymuszające ciąg powietrza, ale to już wymaga doprowadzenia energii elektrycznej do szczytu komina.... No i jest "nieco" droższe :wink: