azb 22.10.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 No to zaczynamy. Trochę późno bo na etapie poszukiwania wykonawcy stanu surowego. Wszystko zaczęło się ponad 2 lata temu, gdy zaczęliśmy się rozglądać za większym mieszkaniem. Po stwierdzeniu, iż oferta warszawskich developerów jest mocno nieciekawa, zapadła decyzja o poszukiwaniu działki. Poszukiwania były dość szeroko zakrojone geograficznie, a cała zabawa trwała niemal rok. Początkowo próbowaliśmy na terenie Warszawy, ale niezbyt atrakcyjna oferta w połączeniu z wysokimi cenami dość szybko nas zniechęciła, aczkolwiek parę ofert na Białołęce i w Powsinie przez chwilę rozpatrywaliśmy dość poważnie. Objechaliśmy okolice Warszawy praktycznie dookoła: Linia otwocka, Piaseczno, Lesznowola, Milanówek, okolice Kampinosu od południa i od północy, Legionowo, Nieporęt, Sulejówek, Wiązowna. O mały włos nie kupiliśmy działki w Halinowie, co prawda 27 km od centrum ale 300 m od autobusu i 500 m od stacji, wokół same nowe domy, tylko teren odrobinkę mokry i trzeba by było podsypać, bez ekspertyzy nie wiadomo ile. Ktoś inny nie miał naszych wątpliwości i kupił przed nami. W sumie trudno się dziwić, bo 85 tys za 1000 m to była dobra cena. Ale nie ma tego złego... Oglądalismy również przepiękne osiedle domków pod Grodziskiem, cudowna okolica, cisza i spokój, wszystkie media, utwardzona nawierzchnia, ładne działki, ale 45 km od centrum Wwy to za wiele. Tak przy okazji, moja żona stwierdziła z przekąsem, że jak jedziemy na rower pod Wwę, to ciągle wszędzie piach, a jak szukamy działki, to co chwila bagno i torf. W Halinowie na innej działce samochód ugrzązł nam po osie gdy przyjechaliśmy ją obejrzec ponownie po deszczu. W międzyczasie nauczyliśmy się, że należy koncentrować się na obszarach posiadających ważne plany zagospodarowania oraz korzystać z małych lokalnych agencji unikając jak ognia różnych strzelczyków itp. Na Marki trafiliśmy przypadkiem, agent spod Kampinosu napomknął mi o koledze który ma tam kilka ciekawych ofert. Potem była potworna kłótnia z żoną, która oświadczyła mi, że nie ma zamiaru mieszkać z widokiem na cegielnie i co drugi wieczór wzywać pogotowie celem usunięcia noża z pleców, ale oczywiście skoro mam ochotę zmarnować sobotę, to możemy tam pojechać obejrzeć, pod warunkiem że za dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 22.10.2006 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Marki poznawalismy stopniowo. Najpierw szukaliśmy działki przy granicy z Białołęką, niedużej, niezalesionej. Nawet znaleźliśmy, niedaleko ul. Kościuszki. Pomimo łąki pełnej kleszczy decyzja zapadła, następnie miesiąc czekaliśmy aż właściciel dostarczy dokumenty, po czym nieco skonfudowany agent oświadczył nam że cena za m2 wzrosła o 5 zł. Zanuciwszy w duchu "Don't kill the messenger", oświadczyłem z przekąsem, że jak dotychczas wydawało mi się, że negocjowanie ceny polega na jej obniżaniu i na tym odsłona pierwsza się zakończyła. Nieco załamani zwolnilismy niemal do zera tempo poszukiwań, gdy nagle po 2 tygodniach nasz agent zadzwonił z wieścią że ma ciekawą ofertę, choć nieco odbiegającą od naszych preferencji. Zamiast prostokątnego kawałka 800 m2 łąki - prawie 1700 m2 lasu w trapezie. Pojechalismy obejrzeć, i już chcielismy rozbijac namiot. Człowiek nigdy nie wie czego tak naprawdę szuka. Potem było trochę emocji, bo sprzedającymi było 6-cio osobowe rodzeństwo, w tym jedna 80-cio latka mieszkająca w Szkocji, i to właśnie jej imię było przekręcone w księdze wieczystej, więc trzeba było to skorygować, co wymagało ceregieli w dwóch konsulatach, a kurier utknął na lotnisku podczas zamachów w Londynie. W końcu jednak się udało i 18 lipca 2005 akt notarialny został podpisany, a po następnych zaledwie 11 miesiącach udało się uzyskać wpis w księdze wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 17.12.2006 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Mając sporą działkę zaczęliśmy sie poważnie interesowac parterowcami. Wybór padł na D79 Subtelny:http://projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=218&IdKolekcji= Rzecz jasna ze względu na nasze potrzeby - dom dla 2 osób, niezbędne były zmiany. Zamiast garażu wiata na dwa samochody - to lżej wygląda a zwolennikami garaży nie jesteśmy. W środku sporo zmian:- drugie pomieszczenie gospodarcze- powiększony wiatrołap- 2 łazienki, bez oddzielnego wc- trochę powiększony salon, ale będzie oddzielony ścianką od kuchni z jadalnią- dwie mniejsze sypialnie połączone w jeden pokój- nasza sypialnia powiększona ale bez garderoby- nieco inny układ okien Tak wygląda projekt D79 po adaptacji (post poniżej): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 17.12.2006 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 http://images50.fotosik.pl/232/042e81d0455a8610m.jpg dodatkowo wejście do pomieszczenia gospodarczego z podcienia, co znacznie zwiększy funkcjonalność wiatrołapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 17.12.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 A poniżej cała działka z domem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 17.12.2006 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 http://images2.fotosik.pl/297/abd757982fff5505m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 17.12.2006 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 I jeszcze zdjęcie stanu obecnego: http://images3.fotosik.pl/297/41d59f4d1b917878m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 18.12.2006 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Zarezerwowałem wykonawcę stanu surowego, choć nic nie chciał opuścić. Zaczynamy pod koniec marca jak pogoda pozwoli. O matko, to tylko 3 miesiące a tu jeszcze tyle do załatwienia: - znaleźć inspektora nadzoru- ustalić z wykonawcą cenę za oczyszczenie terenu - może inna firma będzie tańsza?- spotkać się z architektem i wprowadzić zmiany w projekcie (zredukowanie liczby słupów podpierających wiatę i parę innych rzeczy)- znależć i wybrać lokalne składy materiałów- wybrać bank- znaleźć kogoś kto wykona kosztorys dla banku (może inspektor?)- zebrać wszystkie pozostałe papiery do podpisania umowy z bankiem- znaleźć geodetę (może ten od mapy projektowej się zgodzi?)- znaleźć firmy które wykonają przyłącza prądu i wody- negocjacje z firmami od pomp ciepła i ogrzewania podłogowego- wysłać zapytania ofertowe do firm od okien- ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 22.02.2007 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Pierwsza budowla na działce stoi <a href=http://images21.fotosik.pl/16/3d451392f5c4d9fcm.jpg' alt='3d451392f5c4d9fcm.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 22.02.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Ten drapak powyżej to jest słup do przyłącza budowlanego, jakby się kto pytał... Jakoś to wszystko idzie: - inspektor nadzoru znaleziony - zmiany w projekcie wprowadzone, okazało się że wszystkie 3 wewnętrzne słupy od wiaty można usunąć bez żadnych dalszych przeróbek - lokalne składy materiałów znalezione, wycena materiałów na stan surowy ok. 85 tys zł netto - bank wybrany (ING Śląski) i wniosek w rozpatrywaniu, kosztorys sam zrobiłem a inspektor podpisał - pozostałe papiery do podpisania umowy z bankiem są oprócz opinii z Citibanku. Cholera jasna, mam tam kartę której od dawna nie używam, własciwie nie wiem po co ją trzymam i te gnojki za zaświadczenie chcą 70 zł (!!!) i jeszcze nie wiadomo ile trzeba czekać. Wrrr! - przyłącza prądu i wody się robią - negocjacje z firmami od pomp ciepła i ogrzewania podłogowego - trwają, jeden polecany przez dyrektora przedstawicielstwa Thermii (sympatyczny człowiek, gadaliśmy przez telefon ze trzy kwadranse) dostał kopie projektu i robi szczegółową ofertę - no i trzeba uzupełnic listę o następne pozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 22.02.2007 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 To jeszcze na koniec widok do ogrodu zimą:http://images21.fotosik.pl/16/5e39ece42092a097m.jpg' alt='5e39ece42092a097m.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 01.04.2007 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 No więc jest tak:- kredyt jest- przyłącze elektryczne - wszystko gotowe, mogą zainstalować w parę dni- przyłącze wodne - jak powyżej- geodeta - już wytyczył linie ogrodzenia: http://images20.fotosik.pl/189/226cfd7e68354051m.jpg I wszystko byłoby ok, gdyby nie to że wykonawca poinformował mnie, że mu ekipa prysnęła do Szwecji i kompletuje nową, co mu zajmie... wolę nie mysleć ile. W każdym razie póki co równolegle szukamy innej firmy.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 29.04.2007 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Miesiąc minął a w międzyczasie trochę się działo. Poprzednio umówiony wykonawca po utracie ekipy utracił również zdolność do odbierania telefonów. Po dwóch tygodniach prób (ale jestem upierdliwy ) dałem sobie spokój i zajrzałem do gazety. Okazało się wcale nie być tak tragicznie, bo ok. 10 telefonach miałem 5 czy 6 deklarujących możliwość rozpoczęcia prac w ciągu miesiąca. Miałem ochotę wybrać górali, ale ich ceny okazały się być strzeliste jak ich rodzinne okolice. Ostateczny wybór był pomiędzy wykonawcami z Łukowa i z Warszawy, wygrali ci pierwsi i po kilku dniach umowa zostala podpisana Czyli morał jak na razie taki, że można brać z polecenia ale może jeszcze lepiej szukać samemu? Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 29.04.2007 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Skoro sprawy ruszyły z miejsca, to trzeba było zacząć przygotowanie placu budowy. Tu też było ciekawie, bo pierwszy potencjalny oferent rzucił 6kzł za oczyszczenie działki z drzew, korzeni i co większych dołów ze śmieciami, sugerując że to będzie robota dla 8 ludzi przez dwa dni . Szczęśliwie z pomocą przyszli sąsiedzi, dając kontakt do swojego wykonawcy. Umówilismy się i punktualnie o 8:00 pojawił się żółty Caterpillar. Przez następne 10 godzin podziwialiśmy skuteczność i przecyzyjny rytm pracy pana samotnie posługującego się naprzemian koparko-spycharką, siekierą i piłą łańcuchową. Pod koniec dnia działka była oczyszczona, wyjechało 6 wywyrotek, a pan na koniec zdjął nam jeszcze humus z obszaru przyszłego domu. Wszystko za 40% ceny pierwszego oferenta. Oby tak dalej. Poniżej zdjęcia dokumentujące dzieło: http://images20.fotosik.pl/281/3f2b4b2102a61a97m.jpg http://images20.fotosik.pl/281/9063fd560d468045m.jpg [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 29.04.2007 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 No to następny krok i mamy bramę i ogrodzenie, takie tymczasowe ale czyż nie śliczne?: http://images20.fotosik.pl/281/c3a4a9b3c8e05464m.jpg http://images20.fotosik.pl/281/649d45498fd50742m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 29.04.2007 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 W miedzyczasie udało się, o ile można to tak nazwać, kupić bloczki fundamentowe (po 4,10 brutto), beton komórkowy (24 cm po 16 zł i 12 cm po 8,30 zł) jak również cement po 480 za tonę Pozostaje mieć złośliwą nadzieję, że za miesiąc bedziemy skakać z radości jak tanio udało nam się kupić , wrrrr. W sobotę 5 maja ma nastąpić symboliczne wbicie łopat pod fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 05.05.2007 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Uprzejmie informujemy, że łopaty zostały wbite a ławy ciesielskie założone. W ogólnym podnieceniu nie zabraliśmy aparatu, więc tym razem zdjęć nie będzie, ale przecież wszyscy wiedzą jak wyglądają ławy ciesielskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 13.05.2007 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Dwie kolejne próby wykonania dokumentacji fotograficznej spaliły na panewce. W czwartek dotarliśmy późno na miejsce, było już ciemno i jeszcze lało jak z cebra. Wczoraj natomiast aparat odmówił posłuszeństwa wyświetlając komunikat o wyczerpaniu baterii - chyba go ostatnio zostawiłem podpiętego do komputera na dłuższy czas, wprawdzie przełączył się w stan uśpienia ale i tak wystarczyło. Tymczasem zbrojenia pod główne ławy gotowe, odebrane i mają być zalane w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 13.05.2007 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Za to dziś, w samo południe, w pełnym słońcu... http://images20.fotosik.pl/340/72adb5d841e56cd7m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 19.05.2007 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Bo chodzi o to aby mury szły do góry, i to szybciej niż ceny http://images20.fotosik.pl/364/53e9dd78657f38bdm.jpg Pomimo zmiennej pogody coś się w końcu wyłoniło z ziemi. Wraz z tym wyłoniły się kolejne dylematy - jaką technologię izolacji przyjąć i czy zastosować zwykły styropian EPS100 czy coś lepszego? A za moment rozprowadzenie kanalizacji - trzeba ostatecznie określić gdzie będą piony i podejścia. W przyszłym tygodniu ponadto nastąpi mam nadzieję wykonanie przyłącza wodnego, wstępna wizyta wykonawcy instalacji pompy ciepła i oczyszczalni oraz zakup "blaszaka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts