Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wylewka w łazience na podłogówce. podłoga ma wymiary 2 na 3,5 m. Pęknięcie poszło w poprzek dłuższego boku, tak że powstały dwie płyty o wymiarach 2 na ok. 1.7 m. Pękło chyba akurat wtedy gdy stanąłem pod samą ścianą o szerokości tych 2 metrów i się po prostu złamało. A kurde tak się starałem dobrze styropian ułożyć (idealnie). Panowie od wylewek stwierdzili że styropian był ułożony bardzo dobrze i był on twardy ale musiał jednak się ugiąć stąd pęknięcie. Aha, styropianu jest 10 cm a wylewka zbrojona siatką ma ok. 7 cm grubości. No i co ter z tym robić? Dziękuje za wypowiedzi
https://forum.murator.pl/topic/64454-p%C4%99k%C5%82a-wylewka-na-pod%C5%82og%C3%B3wce-i-co-z-tym-zrobi%C4%87/

wylewka w łazience na podłogówce. podłoga ma wymiary 2 na 3,5 m. Pęknięcie poszło w poprzek dłuższego boku, tak że powstały dwie płyty o wymiarach 2 na ok. 1.7 m. Pękło chyba akurat wtedy gdy stanąłem pod samą ścianą o szerokości tych 2 metrów i się po prostu złamało. A kurde tak się starałem dobrze styropian ułożyć (idealnie). Panowie od wylewek stwierdzili że styropian był ułożony bardzo dobrze i był on twardy ale musiał jednak się ugiąć stąd pęknięcie. Aha, styropianu jest 10 cm a wylewka zbrojona siatką ma ok. 7 cm grubości. No i co ter z tym robić? Dziękuje za wypowiedzi

A dałeś zakład na siatce? Jeżeli nie to wylewka nie "pracuje" jako całość, lecz w postaci tych fragmentów, które obejuje siatka... Teoria o ugięciu się styropianu pod zbrojoną wylewką jest raczej fałszywa. Przetestuj podłogówkę (czy pęknięcie nie uszkodziło rurek, choć raczej nie powinno się to stać, gdyż nie mogło wystąpić znaczne przesunięcie) i nie przejmuj się tym. Jedyny problem to odpowiednie ułożenie płytek, tak aby one nie pękały w miejscu tej nie planowanej "dylatacji".

ugięcie styropianu, czy może mieć na to wpływ ?

układałem styropian akustyczny na posadzkę strop styroflex, szalenie miękki, coś na poziomie FS10

Jeśli to jest pęknięcie bez przemieszczenia, to olej to. Mnie pękła wylewka 10cm w salonie przy podłogówce elektrycznej. I co? I nic. Grzeje już sześć lat. Gres położony na tą wylewkę nie pęka. Jak zbrojenie zostało zrobione prawidłowo, to bym się tym nie przejmował.

pozdrawiam - Juras

zbrojenie jest ok, zastanawiam się czy tego jakoś nie naprawić np. dać wpoprzek tych pęknieć stalowy drut zalany betonem.

można dać klamry i zywice epoxydowa

ja bym zatopił siatke w włókna szklanego w elastycznym kleju do płytek, później przykleił płytki równiez na klej elastyczny i zapomniał o temacie