Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sad i ogródek warzywny na torfie ???

Małgolinka

Recommended Posts

Od razu mi lepiej :D

W takim razie zostawiam łączkę do wiosny niech sobie samo zielsko gnije 8)

Tak się zastanawiam z tym nieoraniem reszty .... tam są straszne dziury ... po prostu ta łączka kiedyś prawdopodobnie została zaorana i nie wyrównana... dlatego chyba resztę ogrodu też będzie trzeba trochę ujarzmić, wyrównać bo kosić kosiarką to napewno się nie da ... ale mam sporo czasu do wiosny to pewnie coś jeszcze się wymyśli :D

Zastanawiam się jak to wszystko razem pożenić :D tzn. sad, warzywnik i pozostałą część ogrodu nie chciałabym stworzyć typowego ogródka działkowego z betonową ścieżką przez środek :wink: Szukam inspiracji jak to wszystko ze sobą połączyć a zarazem oddzielić... żeby ładnie jedno w drugie przechodziło a nie wyglądało jak kwadratowe poletka bez uroku... 8)

Marzy mi się kręta ścieżka która będzie odkrywać kolejne zakątki mojego ogrodu.. :D ... idę szukać inspiracji... :D

Pozdrawiam

Małgolinko oglądam Twoje zdjęcia i jakbym swoją działkę , którą kiedyś miałem zobaczył . Taka sama roślinność . U mnie było także 2 m torfu pod spodem . Teren leżał w dolinie małej rzeczki . Po jednej stronie doliny (Północna) występowały liczne źródła . Działka od czasów przedwojennych nie była meliorowana . Dopiero po zdrenowaniu działki poziom wody gruntowej obniżył się na tyle , że można było na nią wejść z maszynami np. ciągnik z kosiarką rotacyjną . W miejscu gdzie miał stanąć dom torf został wybrany koparką w całości i w to miejsce nawiozłem zwykłej ziemi wierzchniej z pobliskiej żwirowni . Działka miała bardzo urodzajną glebę .

Moja sugestia odnośnie Twojej działki - obserwój ją szczególnie w zimie i wczesną wiosną . Chodzi mi o poziom wód gruntowych . Najlepiej wykopać dół i sprawdzić jak głęboko jest woda . Sprawdź także stan urządzeń meloracyjnych i czy wiosną odprowadzają wodę z działki . Na moje oko woda występuje na tej działce płytko . Mam nadzieję , że nie za płytko aby się tam budować .

Małgolinko oglądam Twoje zdjęcia i jakbym swoją działkę , którą kiedyś miałem zobaczył . Taka sama roślinność . U mnie było także 2 m torfu pod spodem . Teren leżał w dolinie małej rzeczki . Po jednej stronie doliny (Północna) występowały liczne źródła . Działka od czasów przedwojennych nie była meliorowana . Dopiero po zdrenowaniu działki poziom wody gruntowej obniżył się na tyle , że można było na nią wejść z maszynami np. ciągnik z kosiarką rotacyjną . W miejscu gdzie miał stanąć dom torf został wybrany koparką w całości i w to miejsce nawiozłem zwykłej ziemi wierzchniej z pobliskiej żwirowni . Działka miała bardzo urodzajną glebę .

Moja sugestia odnośnie Twojej działki - obserwój ją szczególnie w zimie i wczesną wiosną . Chodzi mi o poziom wód gruntowych . Najlepiej wykopać dół i sprawdzić jak głęboko jest woda . Sprawdź także stan urządzeń meloracyjnych i czy wiosną odprowadzają wodę z działki . Na moje oko woda występuje na tej działce płytko . Mam nadzieję , że nie za płytko aby się tam budować .

Kuna mam nadzieję, że na działce budowlanej nie będzie tego torfu a przynajmniej nie za dużo 8) Co do poziomu wód to raczej jest wysoki ale jak już większość zacznie się budować, porobią studnie, drenaże to teren napewno się osuszy ... a ten rów, który przylega do działki coś mi się zdaje, że nie odprowadza w tej chwili wody... chociaż z drugiej strony czasami jest w nim woda a czasami sucho :roll:

W każdym razie cieszę się, że można ją przekształcić w coś co nie będzie takie dzikie :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam