Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betonowe ogrodzenie - czy warto?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poczytałem sobie w tym wątku, oj poczytałem, nie sądziłem, że betonowe ogrodzenie może wyzwolić tyle namiętności. Ja grodziłem niedawno dużą działkę,(prawie 500m siatki), beton z góry odrzuciłem, gdyż to i mnie wydaje się bardzo brzydkie. Co prawda różne są gusty, ale dla mnie betonowe ogrodzenia, disco-polo, krasnale i Ich Troje są nie do zaakceptowania.

Pozdrawiam

No no no. Prosze nie obrazac krasnali ogrodowych.

Wiecie ze istniej Stowarzyszenie Wyzwolenia Krasnali Ogrodowych które kradnie krasnale z ogrodów wlascicieli i wywozi je do lasu gdzie zwracana jest im wolnosc.

Nie wiem czy takie debile same sie rodza czy to kwestia wychowania i otoczenia za malenkosci.

Zastanawiam się, co przeciwnicy betonowych ogrodzeń chcą

osiągnąć ? W zasadzie nie macie tutaj oponentów, a tworzycie

niesamowicie oryginalne niekiedy konstrukcje słowne,aby

poinformować czytelników jak to Wy bardzo nie lubiecie tego

ogrodzenia.Okraszone to jest taką dawką emocji, że tylko patrzeć

jak głowy zaczną spadać z karków :wink:.

Jeśliby przyjąć, że to co piszecie jest prawdą, samą prawdą i tylko prawdą, to musicie przechodzić katusze jeżdżąc polskimi

drogami i chodząc chodnikami.Rzeczywistośc bowiem jest taka, że tych ogrodzeń jest wszędzie bardzo dużo i będzie jeszcze więcej.

To musi być straszne dla Was patrzeć na te okropieństwa i żyć obok tego.Wyobrażam sobie, że w Waszych domach panuje smutek, nie

macie apetytu a myśli kłębią się tylko wokół jednego....dlaczego

sąsiad postawił betonowy płot....czemu zniszczył Nam życie ?

I pozostało tylko zgrzytanie zębów na los, jaki jest Waszym udziałem.

Ciutkę przebarwiłem, ale nie tak dużo :smile:.

A teraz bardziej serio....

To że się popieracie jest ok, to całkiem normalne, że grupa ludzi

ma podobne zdanie na określone tematy.Ale Wy w tym poparciu zapominacie się zupełnie. Jesteście tak zajadli( nie wszyscy oczywiście) w swojej argumentacji, że momentami przykro czytać te teksty.Nie zapominajcie że to forum nie jest Waszą własnością.

Każdy może tu wejść i poszukać pomocy.Ok 2000 osób weszło na ten wątek. Ile z nich dowiedziało się, że jest debilem, bezguściem

czy człowiekiem bez wyobrażni ?? I nie przekonacie mnie, że nic takiego nie pisaliście...aż nazbyt wyrażnie widać to między wierszami.Jeśli chcecie, to piszcie o konkretnych przypadkach i piętnujcie je, wiele znich z pewnością na to zasługuje, ale nie macie prawa osądzać wszystkich, bo nie znacie powodów dla których ktoś buduje takie ogrodzenie.

A najlepiej - pisałem to juz - załóżcie jakieś stowarzyszenie i walczcie o zmianę prawa budowlanego.To może być trudne, ale będzie to konkretne działanie i kto wie.......jak się bardzo chce.......? Jak będzie pod czym, złożę swój podpis.

Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku forumowiczow !!!

Qgiel

Brawo! Popieram! Podpisuę!

dawka pogadanki o charakterze edukacyjnym jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a pomóc może oj może. :lol:

lechu5

[ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-05-13 21:44 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-05-13 21:44 ]

jak już mówiłem betonowe ogrodzenie nie jest dla mnie czymś co możnaby nazwać pieknem... :smile: - ale to moja opinia...

i bezsensem jest (dla mnie) ogradzanie niewielkiej działeczki takim płociskiem (co niestety już widziałem)...

mogło by to mieć sens tylko wtedy gdy działka jest naprawdę duża i właściciel nie musiałby codziennie się przygądać temu betonowemu badziewiu-------

Widziałem kiedyś gościa ok.60 lat, jak szedł w niedzielę do kościoła. Zielony garnitur, biała koszula, krawat i ...białe adidasy!!!!!

Wcale się nie zdziwię, jak się okaże, że ma betonowe ogrodzenie.

Nie śmiej się dziadku z cudzego przypadku! itd. Tak sie może zdarzyć starszemu człowiekowi, popatrz też na młodych w miastach miasteczkach - najelegansi są w dresikach firmowych z lampasem. I taki dziadek obserwując wnuka, który go odwiedza swoją czarną BMW, mógł pomyśleć, że jest elegancki. Poza tym ludzie na wsi chodzą do kościoła parę kilometrów na piechotę, więc w adidasach ma wygodnie. Ja ( pochodzenie stołeczne) też lubie się wyłamać z konwenansów stoju na rzecz wygody. Ale jednak ogrodzenie jest trwalsze niż strój. Wypowiadałam się wczesniej - proponując w miejsce betonowca taką kombinację betonowo - sztachetową. Dla mnie jest do przyjęcia, w przeciwieństwie do pełnego. Podobnie jak nie lubię "czerwonowłosego", ale rozumiem, że są osoby, do których trafia "prawdziwość jego przeżyć". Przyznam jednak, że zapędziłam się ostatnio w okolice domu Alicjanki, którą tak skrzyczeliście za arbitralność oceny. Nie wiem czy chcielibyście siedząc w swoim wypieszczonym ogródku patrzeć na betonową ścianę, która wyrosła bez istotnych powodów praktycznych. Nie ma tam autostrady,ani nic takiego. Mała dróżka, osiedle domków. A teraz ludzie, którzy starali się wtopić w niebrzydki podleśny krajobraz mają widok na beton 2 metry pełny, lub dla urozmaicenia tylko 150 cm, ale za to z wyrzeźbionymi "fizdrygałkami". Naprawdę teraz im współczuję.

• 2 months później...

To moze teraz opinia z innego kraju. W Irlandii bardzo duzo jest osiedli blizniakow i szeregowcow. Domki taki stoja na minimalnej dzilace. Domy maja z tylu ogrod 10x20m. W tej sytuacji odgradzanie siatka itd nie ma sensu. Buduje sie zatem z pustakow mury na ok 2m aby oddzielic dzialki/ogrodki. Brzydactwo okropne ale daje odrobine intymnosci.

Co ciekawe wieksze posesje rowniez maja mury. Wynika to z tradycji. W Irlandii mury powstawaly w sposob naturalny jako skladowisko kamieni usunietych z pola.

http://www.pels.org/Comm/Meetings/Conference/pesc/pesc00/photos/06230014bi.gif

Na ogol wysokosc 1-1,5m Mialy tez funkcje wielorakie - ulatwianie spedu owiec wyrazne odgraniczenie posesji (nie ma mowy o zaoraniu miedzy :-)). Wokol bogatszych posesji byl mur na ok. 2,5 m majacy chronic przed ew. grabieza.

Nikt sie zatem na mury wokol posesji nie brzydzi.

ALE NIKT NIE BUDUJE OGRODZEN BETONOWYCH. Mury sa tradycyjne z kamienia (wyjatek opisany wyzej przy opisie osiedli).

W Polsce tradycja ogrodzen jest troche inna....

Jeśli ktoś rozważa płot betonowy do ogrodzenia nieruchomości z domkiem to lepiej nie przemyśli to jeszcze raz. Jak ktos prowadzi skup surowców wtórnych lub działalność gospodarczą gdzie estetyka nie odstarszy klientów to ok. Pamiętać należy, że dziwnym trafem bardzo często mimo utwardzenia gruntu k/płotu po jakimś czasie zaczyna ona tańczyć (wtedy nie pasuje już nigdzie)