Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betonowe ogrodzenie - czy warto?

Recommended Posts

Nasz przyszły sąsiad postawił ostatnio z boku swojej działki ogrodzenie z Bekaerta (słupki metalowe i gotowe przęsła metalowe powlekane), wysokie (ale nie mierzyłam ile mają dokładnie), wyglądają bardzo porządnie i stabilnie (zdecydowanie "solidniej" niż siatka) no i zupełnie neutralnie jeśli chodzi o estetykę (ale może ktoś zaraz zapolemizuje :wink:). Niestety nie znam ceny, ale zainteresowało mnie to ogrodzenie - może to rzeczywiście jest rozwiązanie.

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lechu,

i ja się staram dowiedzieć od forumowiczów o ogrodzeniu beakert,ale też podają mi tylko linki.Swoich doświadczeń i cen podać nie chcą.:sad:

W związku z tym,chyba pomyślę o betonowym ogrodzeniu i za karę postawię jeszcze muchomora przed wejściem.:wink:

On 2003-04-22 15:00, opal wrote:

lechu,

i ja się staram dowiedzieć od forumowiczów o ogrodzeniu beakert,ale też podają mi tylko linki.Swoich doświadczeń i cen podać nie chcą.:sad:

W związku z tym,chyba pomyślę o betonowym ogrodzeniu i za karę postawię jeszcze muchomora przed wejściem.:wink:

spadaj nudna babo!

Do McLim!

Te przęsła betonowe ze sztachetami, o których pisałam mają takie cienkie betonowe słupki po obu brzegach przęsła. Wygląda na to, że wystarczy zamocować poprzeczkę i nabijać sztachetki.

Ten brzydal, co powyżej się "wypowiedział" to chyba jakiś wyemancypowany gipsowy krasnal (który się oderwał ze słupka...)

Są różne działki oraz różne ich lokalizacje. Takie betonowe ogrodzenie (ale z płyt jednolitych a nie ażurowych) może być niekiedy niezbędne aby odgrodzić działkę od uciążliwego sąsiedztwa np. od zespołu garaży miejskich, od zakładu produkcyjnego itp. Moja działka ma "poprawną" lokalizację, dlatego takiego ogrodzenia na pewno sobie nie postawię :cool:

Nie jestem zagożałym zwolennikiem płotów betonowych ale ich nie potępiam. W niektórych przypadkach mają uzasadnienie tak jak podał grzegorz63.

Swoją działkę ogrodziłem siatką ocynkowaną gr.3,5mm ( nie ufam powlekanym), Nie ogrodziłem jeszcze frontu-myśle o słupkach klinkierowych, przęsłach itd...

Mnie się to nie bardzo podoba- a mam! Dlaczego? Bo jeden bok działki przylega do częściowo nie utwardzonej drogi (hałas, kurz). W przyszłości "grozi" nam jeszcze jedna ulica sąsiadująca z działką. Świadomie już teraz postawiliśmy takie właśnie ogrodzenie (wys. 2m w tym 3 proste elementy pełne i górny proste szczebelki bez falbanek i udziwnień). Zdążyliśmy już posadzić wzdłuż tego płotu ok. 200 sztyk brzóz, modrzewi, świerków itp..Przy każdym przęśle posadziłam winobluszcze. Liczymy na to, że za jakiś czas to ogrodzenie będzie zieloną ścianą oddzielającą nas od dróg. Teraz jest delikatnie mówiąc nieciekawie. Zaletą tego rozwiązania była stosunkowo niska cena (niecałe 100zł za przęsło z montażem). Robota trwała dwa dni, każdego dnia stanęło po 40m płotu. Dodam, że działka jest spora (1650 m2), na małej płot by wyglądał o niebo gorzej.

• 2 weeks później...

Słuchajcie,

Ja mam właśnie problem z sąsiadem (przez drogę), który postawił sobie taki płot betonowy 2m wysoki, w tym 1,5m litego betonu a ostatnie przęsło na górze jest ażurowe. On właśnie uważa, tak jak MBZ, że skoro kupił działkę, to wszystko mu wolno. Wokół same domy parterowe, postawione nisko, bo teren mokry, ma swój naturalny spadek i nie można podnosić się zaburzając naturalnego spływu wody. On ma zamiar postawić swój dom na ponad 0,5m górze, otoczony tym 2m betonem, jeszcze tylko fosy i wieżyczki brakuje.

Przed takimi ludźmi powinny nas bronić przepisy!

Dlaczego te miasteczka/osiedla/wioski np w Niemczech czy Szwajcarii, które najbardziej się nam podobają, mają tak sprecyzowane przepisy, że nawet bryła domu i kolor dachówki jest tam określony i każdy musi się do nich przystosować? Tylko wtedy całość wygląda jednolicie i ładnie. A u nas pełno jest ludzi - potomków dawnych pieniaczy, którzy MUSZĄ się od innych różnić. ZAWSZE dzieje się tak kosztem estetyki otoczenia!

MBZ jak myślisz, dlaczego powstała idea domów dostępnych i forum Muratora? Właśnie dlatego, żeby wypleniać z ludzi budowanie domów - koszmarków, zlepków, przeróbek, gargamelków i również takich płotów - wymysłów betoniarni na nowy biznes.

Takie płoty powinny być poprostu zakazane przez prawo (w dzielnicach mieszkaniowych - bo przemysł to inna bajka) bo totalnie szpecą otoczenie! Jak ja mam się czuć gdy z mojej strony drogi będzie ogrodzenie kute ze słupkami klinkierowymi, obsadzone drzewami i zielenią, bo ja dbam o to jak wygląda ulica i mój płot, a w zamian patrzę na mur betonowy, którego właściciel dba tylko o wewnątrzną stronę, bo zewnętrzna strona jego muru to już zmartwienie patrzącego? JA nie mogę obsadzać na swój koszt stu metrów tego muru od ulicy! Ja już inwestuję w mój płot!

Mogę się po takim człowieku spodziewać, że w przyszłości nie odśnieży swojej części chodnika przy ulicy, bo przecież nawet takiej potrzeby nie zauważy przez ten mur! To jest człowiek totalnie a-społeczny, który swoich sąsiadów ma głeboko w ... i to do niego powinno się udeżać o tolerancję dla otoczenia. Mo w nim, za jego murem i w jego przyszłym wyniesionym domu, tolerancji dla sąsiadów nie będzie.

Przy okazji: czy to prawda, że jest przepis stanowiący o dopuszczalnej wysokości płotów i o tym, że przynajmniej 2/3 takiego płotu musi być ażurowe? POMOCY!!!!!

Alicja

Wyrazy współczucia, Alicjo.

Ja mam dwa spostrzeżenia, jedno pesymistyczne, drugie optymistyczne:

Pesymistyczne: spędziłam ostatnio kilka dni podczas wielkiej majówki na wsi (woj. dolnośląskie) i odkryłam z przerażeniem, że na naszych wsiach ogrodzenia betonowe to obecnie prawdziwy hit! :roll:, ale co robić? Beton jest tani i trwały, a ludziom się nie przelewa i estetykę mają w...głębokim poważaniu...

Z drugiej strony, optymistycznie: nasz przyszły sąsiad ostatnio spytał nas o planowany kolor dachu. Wwszystkie domy wybudowany do tej pory na "naszej" uliczce -jeśli można tak określić pas gruntu wysypany tłuczniem :smile:. Sąsiad powiedział, że co prawda sam planował dach w innym kolorze, ale jeśli i my się dostosujemy, to zmieni plany, żeby cała uliczka była w jednym stylu. Baaardzo mnie podbudował swoją postawą. U mojej siostry na osiedlu prawie wszyscy (bo zawsze jest taki co się wyłamie) robią jednakowe ogrodzenia od ulicy, a między domami jednakową zieloną siatkę (domy też są jednakowe, bo budował deweloper). Osiedle wygląda dzieki temu świetnie. Czyli są ludzie (i jest ich niemało) którzy są gotowi zrezygnować z indywidulanych "fajerwerków" w lepszym czy gorszym stylu na korzyść jednolitego, estetycznego wyglądu całego osiedla. Czyż to nie krzepiące? :smile::smile::smile:

Od strony drogi płot zgodnie z przepisami MUSI być ażurowy

od wysokości 0.6 m .Chociaż nie jestem totalnym przeciwnikiem

takiego ogrodzenia, to rozumiem Twoją frustrację.Sam również

widuję płoty postawione frontem do wewnatrz i przyznję, wygląda

to okropnie.Jeśli chcesz walczyć, to jesteś " na prawie " , ale

stosunki sąsiedzkie nie będą wyglądały za dobrze.

Pozdrawiam !

właściwie zostało powiedziane już wszystko.

dodam, że w Szwajcarii nawet anteny sat nie można mieć "na widoku", jesli oczywiście to nie pasuje do ogólnego wyglądu miejscowości.

u nas to by dopireo było!! od razu głodówki, marsze na wiejską z transparentami, itd....

pzdr

oorbus

Moim zdaniem nie mozna tez przesadzac z ta jednolitoscia. Naprawde chcielibyscie, zeby wasz dom wygladal dokladnie tak jak wszystkie inne w okolicy? Przeciez kiedy marzyliscie o swoim wlasnym domku, to wyobrazaliscie sobie rozne rzeczy, jakie w nim beda. I co by bylo, gdyby nagle okazalo sie, ze np. Alicjanko, na twojej ulicy wszystkie domy maja okna plastikowe, ktore tobie sie nie podobaja? czy wtedy zrezygnowalabys latwo?

Po to jest dom, zeby w nim realizowac swoje wyobrazenia, a nie patrzec na innych.

Mozna to odniesc rowniez do innych dziedzin, np. do samochodow. Czy majac pieknego drogiego mercedesa nie postawisz go na parkingu kolo malucha, bo maluch razi twoje oczy ( no bo jak mozna jezdzic czyms takim)??? kazdy ma i robi to na co go stac.

Alicjanko, a kto dal ci monopol na decydowanie o gustach? To nie twoj sasiad jest aspoleczny, tylko ty, bo nie godzisz sie na to, ze ma on odmienne od twojego zdanie, a przeciez mieszkamy w kraju demokratycznym. Nalezysz chyba do osob, ktore mowia: "Ustalmy cos", po czym wszystko ma byc tak jak one chca.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mbz dnia 2003-05-08 14:29 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mbz dnia 2003-05-08 14:34 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mbz dnia 2003-05-08 14:38 ]