lechu5 09.05.2003 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Muszę trochu się wypowiedzieć bo mnie tu dawno nie było: .."Nie ma wogóle dyskusji na temat tego czy taki płot jest ładny czy nie. Jest OHYDNY"..- można mieć taki pogląd i już kropka.Ale dalej bardziej obiektywnie "Jest nienaturalny, zakłóca przewiew powietrza, przepływ wody, zasłania widoki i ogranicza perspektywę".- własnie widziałem najnowsze ogrodzenie na żywo; beton pełny tylko do 60cm wys. a dalej takie sztachetki jak w prawdziwym płocie, wys.1,45m;nic nie zasłania i nie zakółca prezepływu powietrza, a że jest nienaturalny i jest betonem to już inna sprawa,walory użytkowe ma "zwykłego, tradycyjnego " płotu. ..."A także świadczy o właścicielu tyle, że ten chce się definitywnie odgrodzić od innych ludzi" - można chyba przypisać to stwierdzenie bardziej tym co budują płot na 2m i z litego betonu, a to co wyżej opisałem o tym płocie o wys. 1,45 świadczy chyba jedynie o chęci ograniczenia kosztów ogrodzenia, kóre potrafi być całkiem spore.Walory estet. beton to czy nie pomijam i nie dyskutuję bo każdy ma prawo uważać jak chce. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 czy po tym 'trochu' naszego lecha ktoś ma jeszcze wątpliwości kto zacz? mam takiego sąsiada, w każdą niedzielę z jego otwartego okna pobrzmiewają dźwięki skocznego disco-polo. brrrr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 09.05.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 On 2003-05-08 16:54, dobrzykowice wrote: Czy jak twój sąsiad zrobi na SWOJEJ dzialce basen z gnojówką bo to odpowiada jego zmyslowi estetyki to również na to przystaniesz ? A czemu nie bierzecie pod uwagę sytuacji, że sąsiad robi na swojej działce basen z gnojówką i wysoki betonowy płot jest w zasadzie jedyną możliwością odgrodzenia się od jego syfu? Ja mam podobny przypadek u siebie i nie wiem czy wymyślę coś lepszego od płotu betonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 09.05.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 On 2003-05-09 08:18, mbz wrote: Hmm, blondynka nie jestem i nigdy nie bylam. Co do gnojowki, to chyba ty nie rozumiesz o co mi chodzi. To jest inna sprawa,tym moze sie zajac odpowiedni urzad lub sad. Mi chodzi o to, ze jesli ktos dziala zgodnie z prawem ( a stawianie ogrodzenia jest zgodne z prawem!, ok, przypadek sasiada Alicjanki jest inny, ale powinna sie zwrocic do odpowiednich organow), to moze to zrobic. Jedyną Twoją odpowiedzią jest że nikt ciebie nie rozumie, wyglada na to że rozmawiasz z samymi pólglówkami. Kobieto nieblondynko zrozum wreszcie, że nie ma bezgranicznej wolności we wszystkim, sa granice demokracji, są również granice dobrego smaku. Jeżeli ty lubisz ogródek skalny a ja wolę trawkę z fiolkami to to jest rzecz gustu, ale jeżeli ktoś ma graciarnię, zlomownię, stawia ogrodzenia koszmarki to to z gustem nie ma nic wspólnego. jak się ubierasz albo jak masz różowe ściany w domu w pomarańczowe plamki to to jest Twoja sprawa ale elementy malej architektury a co za tym idzie również ogrodzenie wystawione jest na widok publiczny i przyczynia sie do poprawy ogólnego wyglądu okolicy bądź nie. Ten gość nie żyje na bezludnej wyspie dookola niego też są ludzie którym on narzuca swoją wizję "piękności". Co do opalania się nago i intymności to jest calkiem inny temat. Ja również lubię ganiac po domu i wylegiwac sie bez gaci ale wierz mi do tego wcale nie jest niezbędny betonowy szaniec. ten problem mozna rozwiązac na tysiąc innych sposobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 09.05.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Ja jeszcze w kwestii jednolitość kontra indywidualność. Istnieje taka gałąź architektury, która zwie się urbanistyka - i zajmuje się planowaniem przestrzennym całych kompleksów budowlanych wraz z organizacją terenów zielonych. Nieprzypadkowo osiedla zaprojektowane w całości przez dobrych urbanistów są właśnie tymi najładniejszymi osiedlami, choć pewnie dla osób o poglądach takich jak MBZ urbanistyka to wymysł komunizmu . A pole dla indwywidualizmu przecież zawsze jest: jednolitość niekoniecznie oznacza jednakowość - to jest tylko najprostyszy sposób uzyskania jednolitości estetycznej, ale przecież nie jedyny. Przykład pierwszy: 4 domy dostępne Muratora wybudowane obok siebie. Każdy według innego projektu, dwa parterowe, dwa z poddaszem, z różnych materiałów, z różnymi detalami (np. oknami). A jednak pasują do siebie, bo zachowano tę samą kolorystykę - czerwone dachy, żółte elewacje. To jest jedna (bardzo prosta) metoda. Inna metoda i inny przykład - osiedle składające się z domów w zupełnie różnych kolorach, ale wszystkie dachy są pokryte tym samym materiałem i mają ten sam kąt nachylenia połaci, elewacje też w różnych kolorach, ale wszystkie z tych samych materiałów - np. tynk + oblicówka drewniana. Efekt: różnorodnie (jest pole do własnej inwencji), ale w jednym stylu. I dzięki temu całość świetnie wygląda! Dlaczego o tym piszę? Bo indywidualizm ma swoje pułapki. Jest mnóstwo osiedli (zwłaszcza tych nowych), które składają się z domów będących właśnie popisami indywidualności swoich właścicieli. Każdy dom z osobna jest nawet ładny i wykonany z porządnych materiałów, ale całość robi wrażenie pokoju umeblowanego kompletnie nie pasującymi do siebie meblami. Dachy: różne kolory, ilość połaci, materiał pokrycia, kąt nachylenia... Elewacje: siding, drewno, klinkier, tynk... O oknach i ogrodzeniach nawet nie wspominam. Efekt: całe oseidle jest po prostu brzydkie, mimo ładnych elementów składowych. A przecież patrzymy codziennie nie tylko na własny dom i ogród, ale też ulicę i osiedle. Jeśli ktoś uważa, że to co buduje jest wyłącznie jego własną sprawą, to nie powiniem budować wśród ludzi, tylko w okolicy gdzie jego JEDYNY dom będzie mógł olśnić oczy oglądających swoją niezwykłością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Swięte słowa, pamiętajmy o jednym: H A R M O N I A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 09.05.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 trochę jeżdżę po Europie i z wiadomych względów zwracam ostatnio uwagę na lokalne budownictwo. Bardzo często się zdarza, że biegnoący wzdluż drogi plot jest identyczny dla wszystkich gospodarstw, ponadto bardzo często ogrodzenia nie spelniają już swojej podstawowej "obronnej" roli a jedynie zaznaczeją granice poszczególnych posesji. Bo niby przed czym ma ochraniać plotek góra metr wysoki ?Przejdzcie się po polskiej ulicy, istny patchwork potworek :przerdzewiala siatka, wytloczka z lyżew, siatka zalatwiona z kopalni, betonowy mur, znowu siatka ale tym razem z luszczącą sie farbą, kute zlote ogrodzenie nowobogackiego a zaraz potem zbity z desek temczasowe ogrodzenie stojące juz z pięć lat - sama przyjemnośc ze spacerowania.I na koniec jeszcze do nieblondynki, przypomnial mi sie pewien wierszyk który Ty również zapewne znasz, jeżeli nie to gorąco polecam. Tytul tego wierszyka to Pawel i Gawel .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.05.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 mam tylko jedno pytanie: dlaczego nie potraficie przyjac do wiadomosci ze komus moga sie ogrodzenia betonowe po prostu podobac lub na takie go stac? Dlaczego chcecie za wszelka cene narzucac innym swoje zdanie?Swoje zdanie mozna przedstawic,ale w sposob obiektywny, a wyrazanie tego w sposob, ze cos tam jest najladniejsze, a cos ohydne, to przeciez nie jest prawda obiektywna. Jest najladniejsze lub ohydne dla osoby wyrazajacej to zdanie. I o to mi tylko chodzilo o obiektywizm i sposob wyrazania opinii. [ Ta wiadomość była edytowana przez: mbz dnia 2003-05-09 11:54 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Ależ, My to przyjmujemy i płaczemy. Modlimy się również, aby lubiący płot 2,20 betonowy nie postawił go na skraju mojej działki, albo, żeby sąsiad nie chodował trzody chlewnej czy nie wypuszczał szamba do rowu melioracyjnego. Ja jako mieszczuch /cały dzień widzę tylko betony/ uciekam na wieś, gdzie patrzę w dal, na zielone lasy, sady pola. I wtedy chce mi się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 09.05.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 MBZ, w odpowiedzi zacytuję Ci takie przyszłowie (chyba arabskie): jeśli jeden człowiek powie Ci, że jesteś osłem, nie słuchaj go. Jeśli powie Ci to drugi, zastanów się. A gdy powie Ci to trzeci, załóż sobie siodło... Nie chcę Cię obrażać, chcę tylko zwrócić Twoją uwagę na coś co już pisałam do autora wątku: estetyka jest względna i umowna, ale właśnie dlatego warto w tym akurat względzie posłuchać, co mówi WIĘKSZOŚĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.05.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Wiekszosc tez jest pojeciem wzglednym, to jest moze wiekszosc akurat tu na tym forum, ale w innym miejscu lub okolicznosciach, nie wiadomo, kto bylby wiekszoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 09.05.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Ale przecież wymieniasz poglądy właśnie z nami, na tym forum, prawda? Jeśli nasze poglądy cię nie interesują, po co to robisz?Możesz poszukać do dyskucji towarzystwa, w którym miłośnicy betonowych ogrodzeń będą stanowili przytłaczającą większość. Tylko czy aby na pewno będziesz się w nim dobrze czuła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 09.05.2003 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 No właśnie - po tym co powyżej powiedział mbz muszę trochę śmielej przyznać, że z początku trochę ostygłem z betonowego ogrodzenia, ale po czasie jak mogłem na żywo oglądnąć ten co wyżej opisałem murek o wys.1,45m i ogrodzenie z siatki zgrzewanej(takie potem analizowałem) to zdecydowanie! (moje odczucie) lepiej wyglądał ten z betonu a ta siatka wygladała jak ogrodzenie przemysłowe i nie jeszcze bardziej nie pasowała do ogrodzenia domku niż to z betonu. A cena tej zgrzewanej do w okolicach min. 80-100 zł za metr bieżący i tak 100m=ok.10000zł a betonik max. ok. 2900zł. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 lesiu jak dla mnie to jesteś czlowiekiem któremu po prostu brakuje wyobraźni, smaku, wyczucia, pomysłu, itd. na wykonanie własnego ogrodzenia. najłatwiej jest ci wziąć gotowego potworka i mieć problem z głowy. pomyślałeś choć przez chwilę o tym, żeby twój płot np. współgrał z architekturą twojego domu (choć mam spore obawy co do tej architektury jeśli chcesz robić betonowy płot)? czy też taka rzecz nie przyszłaby ci w ogóle do głowy? poglądaj stare muratory, tam znajdziesz natchnienie (był kiedyś taki dział ze zdjęciami ogrodzeń) na proste i tanie ogrodzenie. lesiu wznieś się ponad dotychczasowe myslenie! dając dobry przykład innym ludziom twojego pokroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 09.05.2003 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Nie brakuje mi wyobraźni, mam baaardzo wiele artykułów i foledrów, informacji z internetu.Działkę mam oddaloną od innych min. 150m. Chętnie mogę ogrodzić klinkierem, kutą stalą i czym tam jeszcze ale czy dołożysz mi do tego ogrodzenia banknotów Narodowego Banku Polskiego? lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 09.05.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 tekst anonimowego jest trochę zlosliwy ale sugestia w nim zawarta jak najbardziej warta jest uwagi, troszkę wyobrazni a będziemy mieć tani, schludny plotek. Dodatkowo satysfakcje że sami coś wymyslilismy i sami zrealizowaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 09.05.2003 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 no to może zamiast tylko negować ktoś przedstawi propozycję TANIEGO i SCHLUDNEGO ogrodzenia -propozycje mile widziane, a może nawet inni skorzystają, mile widziane analizy zwłaszcza cenowe. ps. I tu zaraz rozgorzeje dyskusja co dla kogo jest tanie i schludne itd.. w i tak w koło. Plus tego że dyskusja toczyć się będzie do końca świata i jedeń dzień dłużej.lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 09.05.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Drodzy forumowicze trochę wyrozumiałości dla innych i ich poglądów. 1. Gust jest sprawą indywidualną. To co jednemu się podoba dla drugiego jest szkaradztwem, ale każdy ma prawo do własnego gustu bądź bezguścia. 2. Mówienie, że większość opowiada się przeciwko czemuś może prowadzić w całkiem inną stronę niżby się chciało. Pamiętacie nie tak dawne czasy kiedy nieomal wszędzie królowało disco polo. Czyli wg tej tezy słuchacze innej muzyki nie mieli gustu? 3. Mimo wielu wad betonowych ogrodzeń są i zalety: cena łatwość montażu oraz możliwość odgrodzenia się od niechcianego terenu/sąsiada. Tyle uwag ogólnych. Mnie też zbytnio nie podoba się płot betonowy, ale pewnie z jednej strony skorzytam z tego rozwiaząnia. A dlaczego? Bo mam sąsiada, który mnie podtruwa w sposób podobny jak smoka. Zakładając betoniak odcinam się w miarę pokojowy sposób i blokuję przepływ nieczytsości na moją działkę (moje tuje, które zasadziliśmy przy płocie marnieją dzięki "sąsiedzkiemu nawożeniu", a jak Alicjanka zuważyła, z niektórymi sąsiadami nie ma co dyskutować). Nie chcę obwarowyć się jak w obozie koncentracyjnym, ale aby nie prowadzić sąsiedzich wojen to jest najlepsze rozwiązanie. A betoniak zatuszujemy zieleniną i będzie OK. A z innych stron otwieramy się na życiową przestrzeń. I to tyle w dyskusji "betonów":wink:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Bardzo prynypialna dyskusja sie tutaj toczy. Ale na konsenusnie liczyłbym.Zbyt dużo emocji wkładane jest w słowa tutajwypisane.Ja nawet rozumiem przeciwników takiego ogrodzenia.W większości to ludzie młodzi, wykształceni,znający rozwiązaniaurbanistyczne z innych stron.Rozwiązania rzeczywiście bardzoładne i pasujące do otoczenia.Każdy chciałby mieszkać w ładnymotoczeniu, ale póki co rzeczywistośc jest taka jak jest.Pomijając przypadki skrajne, ( patrz sąsiad Alicjanki)prawodopuszcza stawianie przeróznych ogrodzeń i nic na to nie poradzicie. Chcecie zmienić to prawo, to walczcie , szczerzeżyczę powodzenia.Ale jeśli wyrażacie swoje opinie słowami typu:ochydne, wstrętne, bezguście, koszmar i to pisane wielkimi literami,to już nie jest tylko wyrażanie opinii o temacie sporu.Słyszy się w tych opiniach złość ( ja słyszę), że ktoś śmie drażnić Wasze poczucie estetyki, że myśli inaczej.A popatrzciechłodnym okiem na Wasze otoczenie.Czy wszystkie ogrodzenia ( betonowe pomijamy) tak do siebie pasują, są ładne i gustowne ?Widuję kute ogrodzenia na klinkierowych podmurówkach, a wokółnich zgrzebne poniszczone siatki i walące się drewniane płoty.Znakomicie się wpasowuje w klimat taki płot.I czy w tym momenciewłaściciele owych siatek i sztachet mają postawić podobne ogrodzenie, aby zadość uczynić estetyce ? Widuję też płoty z elementów betonowych, postawione w zgodzie z technologią montażui odpowiednio dobranym wzorem.I choć nie są piękne, to w żadnymrazie nie można powiedzieć że są ohydne , a znakomicie spełniają swoją rolę.Na koniec drobna uwaga...Kreowanie ogólnych opinii przez pryzmat swoich kłopotów nie powinno mieć miejsca na forum. Takie opinie nie są obiektywne,a jeszcze wygłaszane w dużej emocji mogą komuś wyrządzić przykrość, czy wręcz krzywdę.Forum z zasady ma służyć do wymianypoglądów i polemik, ale niech się to dzieje w zgodzie z dobrymiobyczajami....... w tym wątku miejscami ich zabrakło.Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.05.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 brawo, wlasnie o to samo mi chodzilo, o sposob przedstawiania wlasnych pogladow. szkoda tylko, ze anonimowo... [ Ta wiadomość była edytowana przez: mbz dnia 2003-05-09 15:54 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts