Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a powiedzcie mi taką rzecz, czy kupując niektóre rzeczy typu: stal, beton, dachówka czy więźba kupowaliście dokładnie z projektu albo dawaliście projekt sprzedawcy żeby wg niego Wam sprzedał czy na bieżąco wyliczaliście wszystkie ilości. Czyli podsumowując, jeżeli nic nie zmieniam w projekcie to moge spokojnie sugerować się ilościami z kosztorysu??

• 3 weeks później...

Witajcie :D

Nam tez udało sie ruszyć wreszcie z miejca. Na etapie fundamentów mieliśmy wiele problemow z powodu niedużego spadku terenu na działce :cry:

Koszty nam wzrosły dwukrotnie....... Ale teraz jestem dobrej myśli - zabieramy się za ścianyi problemow powinno być mniej.

Mam do Was pytanie: Jakie okna wstawiacie/wstawiliście do swoich domków - pcv czy drewniane (elewacyjne). Jakiej firmy okna wybraliście na poddasze? Czy na taras warto dać okno rozsuwane??

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie - już musze wybierać a mam sporo wątpliwości :-?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

ale cisza...aż w uszach dzwoni, halo :)

pewno wszyscy ostro na budowie pracują, a ja niestety nie znam się na tym więc tylko zdjęcia robie :D

u mnie w końcu ruszyło i również nie obyło się bez niespodzianek, ekipa zbierała się i zbierała aż w końcu zaczęli w największe ulewy. Wszystko sobie elegancko wykopali i im zasypało (na szczęście nie płace za godziny tylko za efekt końcowy). Najlepsze było później, wykonawca doszedł do wniosku że nie będą lali tego betonu podkładowego tylko na wysokość 40cm wszystko z b20. Niestety działke mam na niezłym spadzie i wyjechała tylko jedna betoniarka (druga się zakopała) i ławe mam tylko na wysokość 30cm. Na szczęście zbrojenie przykryło. I musiałem zrobić droge dojazdową (niestety następne koszta) weszło na nią 43tony kamienia. A wszystko poniżej na zdjeciach. W tym roku robie tylko stan "0" (troche już późno) więc moje roboty niedługo sie skończą. a co u Was??

Witam wszystkich

tak jak i całe grono budujemy Galaktykę III (wersja bez garażu). Miejsce - 20km od Wrocławia. Rozpoczęliśmy w lipcu a w tym momencie mury już stoją i oczywiście cieszą one oko :D

Również dokonaliśmy pewnych zmian : rozszerzyliśmy dom o 90cm (ściana salon/kuchnia), wyrównaliśmy ścianę - wyjście na taras, spiżarkę z kuchni wyrzuciliśmy pod schody, dodaliśmy jedno okno w kuchni i ja zamknęliśmy (szerokie przejscie do salonu), zrobiliśmy wejście do kotłowni z zewnątrz oraz z wiatrołapu...

Po dokananiu wszelkich zmian nasza kuchnia ma 15m2, a salon 40m2. :)

Zdjęć oczywiście jeszcze nie potrafię zamieszczać, ale w krótce na pewno się nauczę.

Pozdrawiam wszystkich zakochanych w Galaktyce.

• 2 weeks później...

Iwi, a gdzie dokladnie budujecie??

Czy KTOŚ mi pomoże rozwiać wątpliwości...

Mam do Was pytanie: Jakie okna wstawiacie/wstawiliście do swoich domków - pcv czy drewniane (elewacyjne). Jakiej firmy okna wybraliście na poddasze? Czy na taras warto dać okno rozsuwane??

Sonne, Jurek, Zapi - Wy juz jesteście znacznie dalej ode mnie (robimy obecnie ściany), więc pomóżcie!!!!

Pozdrawiam :-)

witajcie

dzięki Iwona,Rafał widoki owszem ładne a te na przyszłość także :D

podłączam się do Twojego pytania i również chciałbym zapytać naszych bardziej zaawansowanych kolegów i koleżanki o szereg innych rzeczy: na co mam uważać i zwracać szczególną uwagę podczas budowy. O dachu już wiem że dość skomplikowany, o małych okrągłych okienkach też (a tak na marginesie udało Wam sie takie znaleźć??) Ale na co jeszcze zwracać szczególną uwagę??

Z tego co piszesz IwonaRafał to jesteśmy na podobnym etapie, tyle tylko że ja nastanie "0" kończe w tym roku, ale i tak się ciesze że przynajmniej tyle udało się zrobić i można troche oko pocieszyć

poniżej najnowszy obrazek, jutro leją posadzke parteru, później jeszcze drenaż i w tym tygodniu kończymy.

http://th.interia.pl/11,gd17471d12359648/i570795.jpg

skoro taka cisza i koledzy oraz koleżanki milczą, to ja skorzystam z chwili i pokaże końcówke robót na ten rok. Zdjęcia jeszcze cieplutkie z dzisiejszego popołudnia

http://th.interia.pl/11,gd17471d12359648/i571589.jpg

http://th.interia.pl/11,gd17471d12359648/i571590.jpg

http://th.interia.pl/11,gd17471d12359648/i571591.jpg

Cześć Mathiassso

Widze, że budujesz od fundamentów "te rogi" domku... :-? Musze powiedzić, że to kosztowne.... sam zobaczysz. Mi i mojemu mężowi, też budowlańcy doradzili budowac wg projektu :(

Trzeba sie pogodzic z tym, że domek, choć bardzo ładny i wielu osobom sie podoba - nie jest łatwy i tani w budowie.

Jestem juz na etapie wieńca i tylko praktycznie od pogody zalezy czy zdążymi zamknac domek do pierwszych mrozów.

Jurek, Sonne - czekamy na Wasze podpowiedzi.

a czemu IwonaRafał te rogi są takie kosztowne, bo tak się zastanawiam...??

raczej staram się budować wg projektu żeby mi ktoś później nie zarzucił... 8)

domek rzeczywiście podoba się wielu osobom ale czemu Iwona twierdzisz że jest znacznie droższy.... rozumiem że dach, bo czterospadowy i dość skomplikowany...ale reszta????, napisz mi z czego budujesz ściany???

i w jakiej części Polski budujesz??

a co do zdjęć, to instrukcje już tutaj podsyłali, ale w ramach przypomnienia i zabłyśnięcia :wink: podaje:

najpierw musisz założyć sobie jakąś galerie, na którymś z wybranych portalów, robi się to podbnie jak w przypadku konta email, jedna z galerii jest tutaj: http://galeria.interia.pl/zaloguj,refer,http://galeria.interia.pl/moja_galeria;edycja_prac (ta jest na interii), następnie do tej galerii wklejasz zdjęcia i później klikająć prawym przyciskiem kopiujesz dokładny adres tego zdjecią. I ostatnia czynność to wklejasz ten adres tutaj na stronie.

pozdrawiam

Witam milczę bo nie wiem czemu nie dostaję powiadomienia o nowych wypowiedziach. Okna juz kupiłem i czekam na montaż - po długich namysłach jednak PCV, okrągłe okienka zrobiłem 80 i nie ma z nimi problemu choć w 2 firmach odmówili. Teraz szumam bramy do garażu i drzwi chcę zamknąć przed zimą żeby coś robić w środku. Dekarz ma być w listopadzie zobaczymy co bedzie z pogodą. Zdjęcia zainteresowanym wyslę mailem nie mam cierpliwości i czasu wklejać na forum. Pozdrawiam.