Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do wlazu Zapi to Ci nie pomogę, bo my takiego nie planujemy, ale lepiej zapytaj kierownika budowy.

Zapi, ty masz schody ze spocznkiem - ja tez takie chcę, ale moi budowlańcy mówią, że trzeba przesunąć wejście do salonu, żeby takie schody wylać :cry: Czy Ty też przesuwałes to wejście do salonu aby sie zmieścić z tym spocznikiem?

Pozdrawiam

Iwona

Co do schodów to zmienialiśmy jakiś wymiar i pewnie były to drzwi do salonu, niestety nie pamiętam o ile. Na 100 % schody weszył dalej w korytarz na poddaszu. Według mnie to żaden problem bo nadal jest funkcjonalnie. Od wtorku będę codzienie na budowie bo zaczynają tynkować garaż więc postaram się zmierzyć. Ogólnie jestem zły a nawet wściekły bo majster od blochodachówki miał już zacząć dach a oświadczył że niestety wiosna. Na dodatek okna z listopada przeskoczyły na grudzień więc reszta robót wstrzymana!!!

Witam

mathiasso o dachówce chyba pisałem wcześniej.

Jest to betonowa dachówka BRAAS romańska w technologii cisar kolor kasztan http://www.braas.pl/default1.asp?nodeid=717.

Jeśli chodzi o wykończenia narożników to podobnie jak przy oknach, drzwiach i pasek wkoło domu to styropian. Pamiętajcie o tych wykończeniach przy planowaniu spustów rynien.

Jeśli chodzi o strop to kupiłem go w dobrej cenie więc to był plus, kolejny to szybkość wykonania, dalej izolacja cieplna i akustyczna stropu jeszcze mniejszy nacisk na mury, mozna zrobić oświetlenie w suficie bez konieczności wykonania podwieszanej konstrukcji z karton-gipsu (ten system oświetlenia zrobiłem np. w kuchni i holu). Wszystko więc wychodzi na plus. Jedyny jak dotąd minus, a i to nie jestem przekonany czy nie jest to wina murarzy to jest to że do malowania musiałem szpachlować wszystkie sufity bo wyszły pęknięcia na gipsach.

Zapi w przypadku Galaktyki takie wyłazy dachowe trzeba zrobi trzy jeżeli robisz wszystkie kominy. W projekcie przewidziane są tzw. stopnie kominiarskie i wejścia na dach po drabinie z zewnątrz. Tych wyłazów naprawdę nie ma jak sensownie zrobić - przynajmniej takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam wszystkich.

Dzięki Jurku za odpowiedz, tak coś kojarzyłem że pisałeś o dachówce.....wybacz że tak Cię męcze :)

kurcze cały czas właśnie zastanawiam się nad stropem czy ta teriva czy tradycyjny, bo już kilku "budowlańców" mówiło mi że właśnie one lubią pękać i to by się u Ciebie potwierdziło....

a Twoja dachówka wygląda super do tego jeszcze pewnie jakiś tynk kremowy i będzie gites. Tak właśnie myśle zrobić

Zmierzyłem i wygląda to tak: wysokość stopnia 27 cm szerokość 26 cm, mi to w zupełności wystarcza ale są osoby, które twierdzą że jakby były szersze niż 26 wygodniej stawiało by się stopę. Schody lekko wystają za ściankę drzwi salonowych wieczorem wkleję nowe zdjęcia więc sami zobaczycie. Mi to zupełnie niczego nie koliduje bo wejście do łazienki mam od strony korytarza wejściowego na projektowy strych na którym planuję siłownę pinponga itd. Na poddaszu schody napewno weszły dalej w strop niż w projekcie, wymiar mam gdzieś zapisany poszukam i dopiszę. Mam juz otynkowany garaż i czekam na bramę i otwory ciekawe czy Mikołaj się wyrobi do świąt!!!.