Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tutaj jest większość zdjęć http://picasaweb.google.com/zawadek39/GALAKTYKA

Dziś był ciężki dzień spotkały się 3 ekipy elektrycy, tynkarze i kominkarz było niezłe zamieszanie. Dachu niestety nie ruszono pogoda podobno wystraszyła majstra.

Chciałem przed tynkami rozprowadzić rury od kominka do korytarza i na poddasze ale okazało się że tak jak wymyśliłem się nie da a szkoda, myślę nad planem B. tzw głowa mi pęka.

Witam.

Okna, drzwi oraz brama do garażu jest w kolorze złotego dębu tylko że ten złoty dąb wszędzie jest inny.

Zapi rozprowadzenie kominka do korytarza nie jest konieczne. Ja poprowadziłem na dole tylko do pokoju, a na górze do wszystkich pomieszczeń poza łazienką i naprawdę to wystarcza. chyba że w salonie zrobicie drzwi.

Pamiętaj tylko o tym że najwięcej ciepła z kominka odzysuje się z rury spalinowej wię jeżeli jest ona zbyt krótka to ciepło ucieka do komina, który sie grzeje i zaczyna pękać. Tak niestety dzieje się w moim przypadku. Druga sprawa wyjście ruru na górę nie musi wcale być centralnie nad wylotem spalin bo jeżeli zastosujesz turbinę to ona i tak zaciągnie ciepłe powietrze na górę.

Witam :)

Iwonko moja ścianka kolankowa ma wysokość czterech pustaków + ocap + murłata, jeżeli chodzi o dokładny wymiar w cm to wstyd się przyznać ale nawet nie mierzyliśmy, natomiast tam gdzie jest suszarnia mamy trzy pustaki, z tego względu że nie robiliśmy tego schodka jaki jest w projekcie przy zejściu z łazienki do suszarni, tylko mamy wszędzie równy poziom podłogi.

Schody oczywiście mamy betonowe, niestety w tej chwili nie mam żadnych zdjęć ze środka, muszę wybrać się na działeczkę i porobić trochę zdjęć i wtedy wkleję.

Jurek mi się też marzy złoty dąb ale jak zobaczyłam u koleżanki okna w kolorze złotego dębu to poważnie zaczęłam się zastanawiać nad tym czy napewno też chcę mieć taki kolor :o :-? . Ale muszę przyznać, że Twój złoty dąb bardzo mi się podoba, więc pewnie masz rację, że co producent to inny kolor

No no pewnie wszyscy mają takie miny jak ja! tzw karpik hehe Bardzo ładnie naprawdę jest czego zazdrościć. U mnie robota idzie też w niezłym tempie. Elektryka na dole zrobiona, woda rozprowadzona a tynki w trakcie. Niezłe zamieszanie. Jurku jakiej mocy i firmy masz piec? Znalazłem ciekawe oferty kotłów z Pleszewa i zastanawiam się nad takim.

Jeśli chodzi o piec to trzeba go dobierać adekwatnie do powierzchni którą ma ogrzać. Ja wyliczyłem że do ogrzania (łącznie z garażem i pomieszczeniem nad nim) jest około 200m2 i takie dane podałem w sklepie. przyjechali wymierzyli kotłownię wlot do komina i przywieźli piecyk "szyty na miarę" :D . Ma chyba 24kV. W okolicach Pleszewa jest wiele firm produkujących kotły. Mój jest z okolic Gizałek (powiat Pleszew :D ). Tylko pamiętać trzeba że piec na ekogroszek będzie uciążliwy jeżeli kotłownia jest zrobiona z godnie z planem Galaktyki. Nawet w opcji którą ja zrobiłem trochę go słychać w domu gdy załącza podajnik :( . Teraz żałuję że nie odizolowałem ściany kotłowni. Kilka centymetrów styropianu powinni załatwić sprawę.

Jurku jeśli to nie tajemnica to ile dałeś za piec? Rozbieżności są duże więc warto pomyśleć wcześniej. Zastanawiam się nad 19 lub 25 KW. Początkowo myślałem nad 19 Kw bo powiedzieli mi że starcza on na ok 190 m2 ocieplonego szczelnego domu ale będę miał dużo ogrzewania podłogowego więc teraz myślę nad 25 KW.

Piec kupiłem za 6tys. plus około 5tys. pozostałe akcesoria do kotłowni około 7tys grzejniki i zawory o instalacji podłogowej nie wspomnę. Niestety ciepełko kosztuje :o . Kotłownia gazowa z moich przeliczeń wychodzi tanie, ale więcej trzeba wydać na gaz. Chociaż ceny groszku teraz poszły bardzo w górę więc proponuję dobrze wszystko przeliczyć.

Sluchajcie mam pytanko,

Czy fundamenty w Galaktyce maja ksztalt grzybka? dobrze widze na projekcie? Jak robiliscie? Takie fundamenty co sa na projekcie czy zwykle w ziemie i tyle bez tych grzybkow?? Czy te grzybi sa na rogach tylko czy po calej dugosci fundamentow???

Drugie pytanko, czy jak jurek przenosil sciane lazienki na gorze to czy potrzeba byla zgoda wlascicieli projektu? Czy jest koniecznosc nanoszenia takich zmian na projekt przez architekta czy nei ma takiej potrzeby??

Czy takie zmiany jak przesuniecie drzwi z jednej sciany na druga wymaga naniesienie zmian na projekt prze architekta??

Z gory dziekuje za odpowiedzi:)

Monika