Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jurku a jeszcze odnośnie schodów, bo z tego co widziałem to nie robiłeś betonowych, tylko będziesz robił same drewnanie?? dobrze kombinuje?? i robisz ze spocznikiem, tak jak Zapi, czy bez?? Ja cały czas mam dylemat i rozterki :) Bo ze spocznikiem to troche tak dziwnie wychodzą zaraz przy tym okienku.

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Schody będą zabiegowe, ale wydzie powiedzmy połowa spocznika.

Na projekcie który zrobiłem wygląda to tak:

http://images26.fotosik.pl/153/3845c7054d509ab6med.jpg

http://images25.fotosik.pl/152/d49ae95f7b72b9admed.jpg

Najpierw stolarz twierdził że to nie będzie dobrze, ale jak narysował na ścianie swoją koncepcję :lol: to jednak stwierdził że chyba mój plan będzie dobry.

Schody się robią więc czy będzie dziwnie czy nie to itak takie będą :)

Na pełny spocznik jest za mało miejsca chyba że zrobi się jak zapi czyli schody wchodzą na wejscie do salonu i jeszcze na górze podchodzi się prawie pod drzwi od łazienki. po wielu przeliczeniach i przemyśleniach stwierdzilismy jednak że do tej klatki schodowej najbardziej będą pasować ażurowe schody drewniane.

Jurku przede wszystkim jestem pełen podziwu że dużo rzeczy robisz sam i do tego jeszcze projektujesz, czapki z głów. Ja niestety jedynie co to moge cegły podawać :wink: albo coś wykopać :)

Też nam się wydaje że typowe betonowe ze spocznikiem nie do końca pasują także kto wie, jeśli pozwolisz to może skorzystamy z Twojego projektu przy rozmowie ze stolarzem :)

Jurku jeśli masz to wklej zdjęcia drzwi balkonowych na poddaszu od środka. Ciekaw jestem jak rozwiązałeś otwieranie łuków? Byłem zły jak montowali drzwi, że źle wymierzyli i musiałem uzupełniać styropianem ale teraz się cieszę zrobiłem skośne glify i drzwi całe się otwierają. Nie wszystkim się tak podoba ale jest praktycznie. Reszta pewnie nie do końca wie o czym pisze ale dojdziecie do tego przy zamawianiu okien.

Witam ponownie,

chciallm sie pochwalic ze dolaczylam do grona Galaktyki II (podwojny garaz) ale jak narazie na papierze.

No i teraz moich pytan troszke:)

Z czego budowaliscie swoje domki??

Zapi czy moglbys powiedziec mi gdzie kupowales beton komorkowy H+H i kontakt do tej hurtowni no i ile tego kupowales zeby starczylo?

Jestem na etapie zakupow i chcialabym wszystko kupic:))

Prosze tez ciebie o informacje dot. budowlancow no i powiedzcie mi ile sobie budowlancy sobie zycza za pobudowanie galaktyki z dachem.

bardzo prosze o szczegolowe informacje:) dzieki wiekie

Monika

Witam wszystkich "nowych" i "starych" :D

Zapi, ja tez muszę dolepić ścianki na dole przy schodach :( Powiedz mi jak wyglada to okienko na schodach??? U mnie tez tak wypadnie bo mam schody wylewane...Nie wiem czy nie traci uroku.

Moi budowlańcy bez pytania wylali mi przy schodach na górze tzw. balkonik "Bedzie sie Pani lepiej drzwi otwierało" !!!! I teraz mam balkonik - trzeba budowlańców kontrolować, niestety.

Ile płaciliście za bramę garażową? Bo mi za bramę (podwójny garaż) z pilotem wyliczyli ok. 9 000 Hor,man czy jakos tam... To jakiś kosmos ta cena.

Jurek, może weźmiesz sobie urlop i u mnie pobudujesz, jak jesteś taka złota rączka - a widać, że tak :D Projektuje, tynkuje, maluje, jeszcze pewnie kafle kładziesz sam???

Zapi, Jurek, Sonne - ile Was ta budowa kosztowała do stanu jaki obecnie macie?? O ile to nie tajemnica - ja nie z US, nie, nie :D

Pozdrawiam

Iwona

Okno po zamontowaniu wygląda tak:

http://images23.fotosik.pl/154/9e50221a0b7865f8.jpg

Jak widać nić nie wycinałem chociaż tak proponowali mi fachowcy.

Niestety łukowe okna mają to do siebie że jest problem z ich otwarciem.

Ja dostałem od firmy dwie propozycje: 1- drzwi otwierają się na środek :o (czyli zawiasy są na środkowym słupku) 2- wycięcie narożników nadroża :-? co też zbytnio mi się niespodobało. Wybrałem wariant trzeci własny który chyba się sprawdził tzn. kazałem okna balkonowe wciągnąć do środka (tzn. nie licować ze ścianą po zewnątrz jak inne okna) na tyle żeby zaczęły się swobodnie otwierać. Jak widać na zdjęciu miałem sporo zapasu do nadroża co również mi pomogło. Kazałem również okna obrobić przy tynkowaniu lekko na skos w górę. Dzięki tym zabiegom łuki są nieruszone tylko jak się ktoś przygląda to widać że okna balkonowe są bardziej wciągnięte w mur.

http://images33.fotosik.pl/136/2627476e2e2c25b2.jpg

Też nam się wydaje że typowe betonowe ze spocznikiem nie do końca pasują także kto wie, jeśli pozwolisz to może skorzystamy z Twojego projektu przy rozmowie ze stolarzem

Oczywiście jeśli się podoba skromny projekcik :oops: to proszę z niego korzystać.

Z czego budowaliscie swoje domki??

Ja budowałem z pustaka ceramicznego pod nazwą U220 i dałem jako ocieplenie zewnętrzne 15cm styropianu

Zapi, Jurek, Sonne - ile Was ta budowa kosztowała do stanu jaki obecnie macie?? O ile to nie tajemnica - ja nie z US, nie, nie

Zapomniałem jeszcze o tym pytaniu. Jeślii chodzi o koszty "budowania" to w moim przypadku do zakupu wełny na ocieplenie poddasza i do tego trochę sprzętu do łazienek koszt ok 190tys.pln. :cry: w tym momencie przestałem podliczać rachunki głównie ze względu na brak czasu ale i nie tylko 8)

Co do okienka nad schodami to postarałem się je dokładnie opisać i zrobić zdjęcia są dostępne na mojej stronie. Co do uroku rzecz względna. Jeśli się je da za wysoko będzie mało widoczne z zewnątrz a od środka przy wylewanych schodach mogłoby być trochę wyżej. Zaleta schodów wylewanych 1) nie będą skrzypieć po jakimś czasie 2) pod nimi wychodzi wspaniała spiżarka. Zobaczymy jak będą funkcjonować schody drewniane i jak tam znajdzie się okienko. Po to jest to forum żebyśmy sobie doradzali. Nam pierwszym brakowało takich porad dlatego ja chętnie służę pomocą.

Zdjęcia łuków będę miał pewnie jutro więc zobaczycie jak to u mnie wygląda. Zrobiłem skośne glify (niektórym się nie podoba) i drzwi całe się otwierają.

Co do kosztów to właśnie robię bilans i szykuje faktury do skarbowego o zwrot VATu więc będę wiedział.

Za bramę garażową dałem 3700 ( 2 garaże) z montażem i polecam np Wiśniowskiego cenowo

podobnie i przedstawiciele w całym kraju. Ja kupowałem u lokalnego producenta.

To teraz ja Was poproszę o radę,

dzisiaj był u nas pan i wymierzał nam okna, no i właśnie mam mały dylemat, chodzi mi o okna w salonie, nie wiem jaki wariant wybrać czy podzielić je na pół czyli żeby były dwa skrzydła, czy może zrobić jedną szybę??????????

Wymiarów nie zmienialiśmy, czyli mam w salonie dwa okna o wymiarach 120x150.

Czy Wy może zmienialiście wymiary tych okien?

Jurek wiem że masz jedną szybę, więc pytanko w jaki sposób otwiera się to okno? Czy w tradycyjny czyli z boku, czy może masz uchylne, kładzione?

Zapi z tego co widzę to Ty chyba powiększyłeś te okna, czy się nie mylę?

Na początku chciałam wybrać dzielone na pół ale wtedy jedna szybka miałaby 45 cm szerokości, kusi mnie też wariant z jedną szybą ale wtedy jaką wybrać opcję jeżeli chodzi o otwieranie :roll: :roll: