Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i pozdrawiam wszystkie osoby, które wybrały ten wspaniały projekt i teraz trudzą się jego realizacją. Mam na imię Michał, poraz pierwszy na forum. Swoją inwestycję rozpoczynam w Radomiu dokładnie za dwa tygodnie, więc również będę mógł podzieli się z Wami swoimi uwagami. Na chwilę obecną dokonałem kilku zmian. M in. poszerzyłem budynek o 1 m w lewo (rozszerzyłem salon, jadalnie i kuchnię) w ten sposób jadalnia z salonem powiększyła się z 29 do 43 m. Również budynek wydłużyłem o 1 m w kierunku ogrodu. Zamieniłem kotłownię z łazienką, dlatego że w salonie będę miał kominek z płaszczem wodnym z podwójną szybą, tak żeby nie użytkowac go od salonu, tylko od kotłowni. Przy poszerzeniu budynku i wydłużeniu o 1 m oraz przy podniesieniu ścianki kolankowej na poddaszu do 1,20 m powierzchnia użytkowa zwiększyła mi się do 160 m2. Mój projekt jest bez garażu, który planuje dostawi z czasem jak mi trochę gotówki przybędzie. Garaż wtedy nie będzie przylegał do struktury domu. Kupiłem już materiał do budowy mieszkania jest to porotherm z leyera. Nie wiem tylko czy dobrze zrobiłem, że również na ściany zew. zakupiłem porotherm, może lepszy i latwieszy w poźniejszym użytkowaniu byłby inny materiał. Dach będzie wykonany ze szwedzkiej blachu rooki czy coś takiego. Koszt z robocizną i z oknami to ok. 30.000 zł. Teraz wypada tylko poczekaj na efekty tych wszystkich poprawek i mam nadzieję że przyjmę je z pełną satysfakcją. Pozdrawiam i życze powodzenia w trudach budowania.

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam nowych i starszy budowniczych. Potrzebuję fachowej porady tzw jaki kolor elewacji polecicie do mojej galaktyki - czarny dach białe okna i drzwi. Ja stawiam na pistacjowy ale napotkałem na rodzinne veto hehe.

Jurku co u Ciebie? Może kolejne doświadczenia, fotki mile widziane.

Dach jeszcze się robi a ja zabieram się za balustrady do balkonów, przyłącze wody i szykuję się do zakupu materiałów na docieplenie poddasza i płytek na podłogi i łazienki bo w czerwcu szykuje się niezłe zamieszanie.

Pozdrawiam.

Witam nowych i starszy budowniczych. Potrzebuję fachowej porady tzw jaki kolor elewacji polecicie do mojej galaktyki - czarny dach białe okna i drzwi. Ja stawiam na pistacjowy ale napotkałem na rodzinne veto hehe.

Jurku co u Ciebie? Może kolejne doświadczenia, fotki mile widziane.

Dach jeszcze się robi a ja zabieram się za balustrady do balkonów, przyłącze wody i szykuję się do zakupu materiałów na docieplenie poddasza i płytek na podłogi i łazienki bo w czerwcu szykuje się niezłe zamieszanie.

Pozdrawiam.

Zapi - jeśli mogę słowo na temat elewacji :D Twój dom robi wrażenie eleganckiego i moim zdaniem jego elewacja powinna być utrzymana w zimnej kolorystyce, najlepiej jakaś pastelowa - może szaro-niebieska

Roboty na dachu zapamiętam na długo, jeśli nie reklamacja to brak towaru. zabrakło mi kilka arkuszy blachodachówki i gąsiorów i teraz czekam na specjalne zamówienie może ok 14 dni. Koszmar firma ruukki daje nawet miesiąc na zamówienie a kilku arkuszy nie da się dokupić na składach. Nie wiem czy to wina wykonawców czy może fakt iż wycena i zamówienie towaru było na podstawie projektu a nie rzeczywistych wymiarów dachu. Radzę jednak zamawiać po dokładnym pomiarze dachu. Teraz znów czekam i zastanawiam się kto dał ciała.

• 2 weeks później...
Zapi jak najbardziej popieram to co napisała aska_i_mariusz na temat elewacji, po drodze często mijam taki jeden domek który ma grafitowy dach, białe okna a elewacja jest właśnie w pastelowym odcieniu wpadającym w niebieski (nie wiem jak nazwać ten kolor) dla mnie po prostu bomba :D a i podmurówkę ma też w kolorze grafitowym, jednym słowem jak dla mnie wygląda przepięknie, bardzo elegancko :D

• 2 weeks później...
Witam!

Gratuluję ładnych domków. Mam pytanie: czy taras jakoś specjalnie łączy się z fundamentami? Mam tu na myśli te murki na tarasie/przy wejściu. Czy to jest "osobna budowla"? Pozdrawiam.

Witam

nasze murki stawiane były (bo są z pustaka betonowego a nie wylewane) na wymurowanym i wylanym już tarasie, który był robiony na fundamencie (tzn fundament to tylko brzegi tarasu) głębokości 1,3m - strasznie skomplikowanie to opisałam, więc jak będziesz chciał wyjaśnień to służe :D

i jeszcze jedno - połóż kratkę zbrojeniową na taras, bo jest spory i może w przyszłości pękać - my tego niestety nie zrobiliśmy :(

• 2 weeks później...
Witam i pozdrawiam wszystkie osoby, które wybrały ten wspaniały projekt i teraz trudzą się jego realizacją. Mam na imię Michał, poraz pierwszy na forum. Swoją inwestycję rozpoczynam w Radomiu dokładnie za dwa tygodnie, więc również będę mógł podzieli się z Wami swoimi uwagami. Na chwilę obecną dokonałem kilku zmian. M in. poszerzyłem budynek o 1 m w lewo (rozszerzyłem salon, jadalnie i kuchnię) w ten sposób jadalnia z salonem powiększyła się z 29 do 43 m. Również budynek wydłużyłem o 1 m w kierunku ogrodu. Zamieniłem kotłownię z łazienką, dlatego że w salonie będę miał kominek z płaszczem wodnym z podwójną szybą, tak żeby nie użytkowac go od salonu, tylko od kotłowni. Przy poszerzeniu budynku i wydłużeniu o 1 m oraz przy podniesieniu ścianki kolankowej na poddaszu do 1,20 m powierzchnia użytkowa zwiększyła mi się do 160 m2. Mój projekt jest bez garażu, który planuje dostawi z czasem jak mi trochę gotówki przybędzie. Garaż wtedy nie będzie przylegał do struktury domu. Kupiłem już materiał do budowy mieszkania jest to porotherm z leyera. Nie wiem tylko czy dobrze zrobiłem, że również na ściany zew. zakupiłem porotherm, może lepszy i latwieszy w poźniejszym użytkowaniu byłby inny materiał. Dach będzie wykonany ze szwedzkiej blachu rooki czy coś takiego. Koszt z robocizną i z oknami to ok. 30.000 zł. Teraz wypada tylko poczekaj na efekty tych wszystkich poprawek i mam nadzieję że przyjmę je z pełną satysfakcją. Pozdrawiam i życze powodzenia w trudach budowania.

Witam je tez jestem pierwszy raz na forum i mam ogromna prosbe. Prosze informacje kto przerabial projekt tzn. chodzi mi o wydluzenie i poszerzenie domu nie ukrywam ze rowniez chcialabym tak go przerobic prosze o informacje gdzie mozna to zrobic i jaki jest tego koszt.czy to od razu mozna zrobic w biurze w ktorym jest kupiony??

z gory dziekuje o pomoc

Projekt mozesz przerobic u projktanta lub w biurze projektowym. Wczesniej projektany musi uzyskac zgode autora prokejtu, zazwyczaj taka zgode mozna uzyskac w biurze w ktorym taki projekt nabyleś. Zwraca się o taką zgodę sam projektant. Mi wyrazili zgodę na wiele zmian więc nie powinno byc problemow.