Caruso30 03.05.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Witam i pozdrawiam wszystkie osoby, które wybrały ten wspaniały projekt i teraz trudzą się jego realizacją. Mam na imię Michał, poraz pierwszy na forum. Swoją inwestycję rozpoczynam w Radomiu dokładnie za dwa tygodnie, więc również będę mógł podzieli się z Wami swoimi uwagami. Na chwilę obecną dokonałem kilku zmian. M in. poszerzyłem budynek o 1 m w lewo (rozszerzyłem salon, jadalnie i kuchnię) w ten sposób jadalnia z salonem powiększyła się z 29 do 43 m. Również budynek wydłużyłem o 1 m w kierunku ogrodu. Zamieniłem kotłownię z łazienką, dlatego że w salonie będę miał kominek z płaszczem wodnym z podwójną szybą, tak żeby nie użytkowac go od salonu, tylko od kotłowni. Przy poszerzeniu budynku i wydłużeniu o 1 m oraz przy podniesieniu ścianki kolankowej na poddaszu do 1,20 m powierzchnia użytkowa zwiększyła mi się do 160 m2. Mój projekt jest bez garażu, który planuje dostawi z czasem jak mi trochę gotówki przybędzie. Garaż wtedy nie będzie przylegał do struktury domu. Kupiłem już materiał do budowy mieszkania jest to porotherm z leyera. Nie wiem tylko czy dobrze zrobiłem, że również na ściany zew. zakupiłem porotherm, może lepszy i latwieszy w poźniejszym użytkowaniu byłby inny materiał. Dach będzie wykonany ze szwedzkiej blachu rooki czy coś takiego. Koszt z robocizną i z oknami to ok. 30.000 zł. Teraz wypada tylko poczekaj na efekty tych wszystkich poprawek i mam nadzieję że przyjmę je z pełną satysfakcją. Pozdrawiam i życze powodzenia w trudach budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 04.05.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witam nowych i starszy budowniczych. Potrzebuję fachowej porady tzw jaki kolor elewacji polecicie do mojej galaktyki - czarny dach białe okna i drzwi. Ja stawiam na pistacjowy ale napotkałem na rodzinne veto hehe. Jurku co u Ciebie? Może kolejne doświadczenia, fotki mile widziane.Dach jeszcze się robi a ja zabieram się za balustrady do balkonów, przyłącze wody i szykuję się do zakupu materiałów na docieplenie poddasza i płytek na podłogi i łazienki bo w czerwcu szykuje się niezłe zamieszanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_i_mariusz 12.05.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam nowych i starszy budowniczych. Potrzebuję fachowej porady tzw jaki kolor elewacji polecicie do mojej galaktyki - czarny dach białe okna i drzwi. Ja stawiam na pistacjowy ale napotkałem na rodzinne veto hehe. Jurku co u Ciebie? Może kolejne doświadczenia, fotki mile widziane. Dach jeszcze się robi a ja zabieram się za balustrady do balkonów, przyłącze wody i szykuję się do zakupu materiałów na docieplenie poddasza i płytek na podłogi i łazienki bo w czerwcu szykuje się niezłe zamieszanie. Pozdrawiam. Zapi - jeśli mogę słowo na temat elewacji Twój dom robi wrażenie eleganckiego i moim zdaniem jego elewacja powinna być utrzymana w zimnej kolorystyce, najlepiej jakaś pastelowa - może szaro-niebieska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 14.05.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Roboty na dachu zapamiętam na długo, jeśli nie reklamacja to brak towaru. zabrakło mi kilka arkuszy blachodachówki i gąsiorów i teraz czekam na specjalne zamówienie może ok 14 dni. Koszmar firma ruukki daje nawet miesiąc na zamówienie a kilku arkuszy nie da się dokupić na składach. Nie wiem czy to wina wykonawców czy może fakt iż wycena i zamówienie towaru było na podstawie projektu a nie rzeczywistych wymiarów dachu. Radzę jednak zamawiać po dokładnym pomiarze dachu. Teraz znów czekam i zastanawiam się kto dał ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 25.05.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Witam wszystkich muszę się pochwalić, a co mi tam mam już domek zamknięty, czyli okienka, drzwi wejściowe i brama garażowa są już na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 25.05.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Zapi jak najbardziej popieram to co napisała aska_i_mariusz na temat elewacji, po drodze często mijam taki jeden domek który ma grafitowy dach, białe okna a elewacja jest właśnie w pastelowym odcieniu wpadającym w niebieski (nie wiem jak nazwać ten kolor) dla mnie po prostu bomba a i podmurówkę ma też w kolorze grafitowym, jednym słowem jak dla mnie wygląda przepięknie, bardzo elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 25.05.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 25.05.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 gratulacje! u mnie skończyli więźbę, w tym tygodniu domurują kominy, osadzą rynny i zaczną kłaść dachówkę. Okna mają wprawic 1.07. W końcu domek zaczyna wyglądać http://th.interia.pl/20,gd17471d12359648/i707588.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 25.05.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Dzięki Mathiasso ale u Ciebie widzę że też już jest nieźle, gratuluję również jeszcze trochę i mnie dogonisz hehe u nas w najbliższym czasie w planach ogrodzenie, czyli podmurówka, obsadzenie bramy wjazdowej i przęseł a na boki i tył działki oczywiście siateczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 25.05.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Co ja piszę "dogonisz" ba prześcigniesz mnie bo przecież będziesz miał też dachówkę a ja mam (i narazie pewnie tak zostanie) tylko papę, hehe ale i na mnie przyjdzie czas. powodzenia, oby wszystko poszło po Twojej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 27.05.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Co do kolorów to daltonem nie jestem ale nie potrafię sobie tego wyobazić, jak zrobisz zdjęcie szpiegowskie tego domku daj znać mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriset1 06.06.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Mam pytanie co myślicie o odkurzaczu centralnymKolega ma taki i mówi że to rewelacja a wy jak uważacie?Dałem się skusić i zrobiłem zobaczymy jak to będzie w "praniu":) http://galeria.interia.pl/galeria,g_id,75789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 06.06.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 też myślimy o odkurzaczu centralnym na razie zrezygnowaliśmy z wentylacji mechanicznej i rolet. Strasznie dużo tych dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 14.06.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Witam!Gratuluję ładnych domków. Mam pytanie: czy taras jakoś specjalnie łączy się z fundamentami? Mam tu na myśli te murki na tarasie/przy wejściu. Czy to jest "osobna budowla"? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 15.06.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 ja niestety do tarasu jescze nie doszedłem za to w końcu mi dach skończyli (oj ciągnie się to wszystko strasznie długo) zdjęcia dodałem do galarii, pochwalę sie kominami z których jesteśmy naprawdę zadowoleni http://th.interia.pl/20,gd17471d12359648/i719213.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_i_mariusz 20.06.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam! Gratuluję ładnych domków. Mam pytanie: czy taras jakoś specjalnie łączy się z fundamentami? Mam tu na myśli te murki na tarasie/przy wejściu. Czy to jest "osobna budowla"? Pozdrawiam. Witam nasze murki stawiane były (bo są z pustaka betonowego a nie wylewane) na wymurowanym i wylanym już tarasie, który był robiony na fundamencie (tzn fundament to tylko brzegi tarasu) głębokości 1,3m - strasznie skomplikowanie to opisałam, więc jak będziesz chciał wyjaśnień to służe i jeszcze jedno - połóż kratkę zbrojeniową na taras, bo jest spory i może w przyszłości pękać - my tego niestety nie zrobiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ani-aw 29.06.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Witam i pozdrawiam wszystkie osoby, które wybrały ten wspaniały projekt i teraz trudzą się jego realizacją. Mam na imię Michał, poraz pierwszy na forum. Swoją inwestycję rozpoczynam w Radomiu dokładnie za dwa tygodnie, więc również będę mógł podzieli się z Wami swoimi uwagami. Na chwilę obecną dokonałem kilku zmian. M in. poszerzyłem budynek o 1 m w lewo (rozszerzyłem salon, jadalnie i kuchnię) w ten sposób jadalnia z salonem powiększyła się z 29 do 43 m. Również budynek wydłużyłem o 1 m w kierunku ogrodu. Zamieniłem kotłownię z łazienką, dlatego że w salonie będę miał kominek z płaszczem wodnym z podwójną szybą, tak żeby nie użytkowac go od salonu, tylko od kotłowni. Przy poszerzeniu budynku i wydłużeniu o 1 m oraz przy podniesieniu ścianki kolankowej na poddaszu do 1,20 m powierzchnia użytkowa zwiększyła mi się do 160 m2. Mój projekt jest bez garażu, który planuje dostawi z czasem jak mi trochę gotówki przybędzie. Garaż wtedy nie będzie przylegał do struktury domu. Kupiłem już materiał do budowy mieszkania jest to porotherm z leyera. Nie wiem tylko czy dobrze zrobiłem, że również na ściany zew. zakupiłem porotherm, może lepszy i latwieszy w poźniejszym użytkowaniu byłby inny materiał. Dach będzie wykonany ze szwedzkiej blachu rooki czy coś takiego. Koszt z robocizną i z oknami to ok. 30.000 zł. Teraz wypada tylko poczekaj na efekty tych wszystkich poprawek i mam nadzieję że przyjmę je z pełną satysfakcją. Pozdrawiam i życze powodzenia w trudach budowania. Witam je tez jestem pierwszy raz na forum i mam ogromna prosbe. Prosze informacje kto przerabial projekt tzn. chodzi mi o wydluzenie i poszerzenie domu nie ukrywam ze rowniez chcialabym tak go przerobic prosze o informacje gdzie mozna to zrobic i jaki jest tego koszt.czy to od razu mozna zrobic w biurze w ktorym jest kupiony?? z gory dziekuje o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 02.07.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 coś strasznie cicho się zrobiło czyżby wszyscy zakasali rękawy i murują ściany? no u mnie w końcu okna są i hydraulika się kończy, w końcu coś ruszyło. Może ktoś napisze ile wyszło m2 tynków i poddasza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Caruso30 06.07.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Projekt mozesz przerobic u projktanta lub w biurze projektowym. Wczesniej projektany musi uzyskac zgode autora prokejtu, zazwyczaj taka zgode mozna uzyskac w biurze w ktorym taki projekt nabyleś. Zwraca się o taką zgodę sam projektant. Mi wyrazili zgodę na wiele zmian więc nie powinno byc problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 07.07.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Witam, mam nowe zdjęcia zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts