cinekmg 14.06.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam wszystkich i gratuluje osiągniętych efektów..Również i mnie urzekł projekt Galaktyka III, ale wciąż pracuje nad udoskonaleniem go i dopasowaniem do moich potrzeb. Zmiany które chce dokonać to wydłużenie i poszerzenie budynku ok1m oraz podniesienie poddasza o 40-60cm. Rezygnuje również z okien na ścianie bocznej salonu (działka zbyt wąska).Po przeczytaniu postów z forum zastanawiam się nad rezygnacją okna na klatce schodowej a wstawieniu go w dach budynku by doświetlana była z góry.. Proszę napiszcie swoje wrażenia na temat okna na klatce schodowej, rezygnować czy nie..Druga rzecz nad którą jeszcze kombinuje to łazienka górna, jej powierzchnia w podstawowym projekcie to 6,10 m2, u mnie się jeszcze trochę zwiększy, i myślę by przedzielić ją i zrobić tam pralnię. Obawiam się tylko że braknie miejsca na oba pomieszczenia i staną się mało funkcjonalne. Ciężko mi jest to sobie wizualnie wyobrazić i w tym jest problem..I tu taka mała prośba o wstawienie kilku zdjęć ów pomieszczenie, które pomogły by mi podjąć decyzję..Pozdrawiam wszystkich i życzę dalszych owocnych prac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapek86 17.06.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam. Ja tez jestem w trakcie mudowy tego domku. Jeśli chodzi o łazienke to jest całkiem spora a pralke zawsze mozesz postawić w kotłowni, jak tak zrobie Dlaczego musisz zrezygnować z okiem jak to niema znaczenia czy są okna czy nie, i tak musi być 4m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekmg 17.06.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam. Ja tez jestem w trakcie mudowy tego domku. Jeśli chodzi o łazienke to jest całkiem spora a pralke zawsze mozesz postawić w kotłowni, jak tak zrobie Dlaczego musisz zrezygnować z okiem jak to niema znaczenia czy są okna czy nie, i tak musi być 4m od granicy. Kotłownia ma być na opał (węgiel, drewno) wiec nie widzę tam pralki.. Nie wiem jak u Ciebie ale u nas można się zbliżyć do granicy jeśli nie ma otworów... Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapek86 18.06.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Ja bede miał piecyk gazowy wiec bede miał duzo miejsca w kotłowni i zadnego opału, dlatego tam sobie zrobie pralnie. Ja niestety nie mogłem sie zblizyć do granicy chociaz mam budynek gospodarczy i niema tam okiem to i tak musialem 4m zachować.Jeśli chodzi o łazienke to ja bym jej nie przedzielał, nawet jak powiekszysz o metr to i tak wydaje mi sie za malo jak na dwa pomieszczenia.Wszystko zalezy od twojej koncepcji na urządzenie łazienki, taka jak jest w projekcie jest w zupełności wystarczająca jak dla mnie ale jak bym ją przedzielił to sie troszke ciasno robi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Marcin 08.07.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Witam wszystkich.Dawno mnie tu nie było, więc trzeba nadrobić zaległości.Nasz domek jest na etapie stanu surowego otwartego, właśnie czekamy na okna. Postaram się zamieścić zdjęcia i chętnie służę radą jeśli będzie ktoś potrzebował. Pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Marcin 08.07.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 A oto nasz domek http://picasaweb.google.pl/ewaimarcin013/Galaktyka?authkey=Gv1sRgCObupJCOvZTKVQ# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michol 25.07.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witam kupilismy projekt GALKATYKA III bez garażu. Obecnie projekt oddany jest di adaptacji. Zastanawiamy się nad wprowadzeniem kilku zmian. Mamy zamiar podnieść górę o jakieś dwie trzy cegły ( wysokość cegły 238 mm), chcemy tez powiększyć drzwi tarasowe na trzyskrzydłowe (ok 270 cm). Co o tym myślicie??? Jeśli ktoś ma jakieś cenne uwagi co do projektu to będziemy wdzięczni za podpowiedź. I jeszcze jedno jeśli ktoś buduje taki dom w powiecie wieluńskim to proszę o kontakt. Serdecznie pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Marcin 25.07.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witaj Michol, gratuluję wyboru projektu bo domek jest naprawdę super. Co do Twoich pytań to jeśli chodzi o podniesienie góry to z pewnością zyskasz w ten sposób powierzchnię użytkową, jednak przy zbyt dużym podniesieniu dom traci na wyglądzie zewn. My też tak zrobiliśmy i pomieszczenia na górze zrobiły się naprawdę spore, jeśli chodzi o łazienkę to nawet za duża, ale mamy zamiar ją przedzielić i zrobić coś w rodzaju schowka. Szersze drzwi na taras- myślę że dobry pomysł, oczywiście nie biorąc pod uwagę kosztów tych drzwi. My poszerzyliśmy też wejście z przedpokoju do salonu i jedno okno w salonie zamieniliśmy na drzwi balkonowe żeby w salonie zyskać więcej światła. Pozdrawiam gorąco**) http://picasaweb.google.pl/ewaimarcin013/Galaktyka?authkey=Gv1sRgCObupJCOvZTKVQ# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktykaaa3 26.07.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 witam, my tez, wraz z rodziną wybraliśmy projekt Galaktyka III. teraz jesteśmy na etapie zalania fundamentów. wprowadziliśmy kilka zmian, ale o nich napiszę później. pozdrawiam ! a to nasza galeria, narazie tylko prace fundamentowe http://picasaweb.google.pl/galaktykaaa3/GalaktykaIII# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michol 26.07.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Dziękuję Ewie i Marcinowi za podpowiedź z tym wejściem do salonu. Myślę, że w ten sposób dół stanie się bardziej przestronny i otwarty. Sam tez nad tym pomyślę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktykaaa3 29.07.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 co do wejścia do salonu, to my też go poszerzyliśmy. skróciliśmy ścianę od kuchni i z drugiej strony. poza tym poszerzyliśmy salon o metr, poszerzyliśmy okna w salonie i wyjście na taras, usunęliśmy spiżarkę w kuchni, zamieniliśmy na dole kotłownię z łazienką i nie będziemy robić drzwi z wiatrołapu do przedpokoju i to by było na tyle.a na górze podnieśliśmy poddasze o 3 cegły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Marcin 29.07.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 No,no, trochę macie tych zmian.Mam nadzieję że będziemy mieli okazję zobaczyć to wszystko jak już będą stały mury i załączycie fotki. Pozdrawiamy**http://picasaweb.google.pl/ewaimarcin013/Galaktyka?authkey=Gv1sRgCObupJCOvZTKVQ# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktykaaa3 29.07.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 oczywiście, jutro już będą nowe fotki, bo jesteśmy już kilka cegiełek do góry /edycja: jak kto wygląda, można już zobaczyć w dzienniku . pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrMatrix 06.08.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam, kupiliśmy projekt GALKATYKA III i zaczynamy przygode z budową tego domku. Mamy po adaptacji projekt i pozwolenie na budowę. Obecnie trwa zakup materiałów. Dom budowany będzie z Ytong i Silka tak jak to jest w projekcie. Zastanawiam sie jedynie nad ścianami fundamentalnymi. W projekcie są z SILKA E24S. Czy to dobry materiał na konstrukcję ścian fundamentalnych? Może lepiej zastosować tradycyjne bloczki fundamentalne? Proszę o opinie tych co już budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal1035 19.08.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam ,też się zdecydowaliśmy z żonką na projekt domu Galaktyka II. Domek stawiamy z porotherma 24 ze stropem lanym żelbetonowym. Wprowadziliśmy szereg zmian,ale niestety nie pomyśleliśmy o poszerzeniu domku - przynajmniej o1m. Poszerzyliśmy wejście do salonu do 2 m ,okno tarasowe do 180 m, wydłużyliśmy okna salonowe do 180 cm.Kominek przenieśliśmy w prawy róg salonu,drzwi do kotłowni przenieśliśmy z z holu do garażu. Poddasze podnieśliśmy o2 pustaki do góry. Dodaliśmy drzwi w garażu z wyjściem na podwórze. Teraz jesteśmy na etapie zalewania stropu. Mamy też problem jakie schody zrobić - murowane czy drewniane. Murarz mówi, że trochę mało miejsca na betonowe ze spocznikiem. Z możliwych innowacji, zdecydowaliśmy się na zamontowanie rekuperacji z gruntowym wymiennikiem ciepła. Za niedługo dołączymy zdjęcia. Prośba do Zappiego lub osób posiadających schody betonowe o podanie wymiarów. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktykaaa3 19.08.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 witam, my już pniemy się ostro do góry od wczoraj. zdjęcia do oglądnięcia w galerii. cieszę się że galaktykowiczów jest coraz więcej /córa inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereniabie 23.08.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Witam Was ! Czy ktoś ma już zrobione w środku ?? Proszę o zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktykaaa3 27.08.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 tereniabie, widzę, że się nikt nie odzywa, to pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie. z tego co mi wiadomo to jak narazie w środku mają zrobione (jeśli chodzi oczywiście o wykończeniówkę, jeśli się mylę, proszę mnie poprawić ) : - mathiasso - http://galeria.interia.pl/galeria,g_id,68183 - kujurek - http://jerzy-kurzawa.magix.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrMatrix 28.08.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ile wyszło wam bloczków betonowych na wymórowanie ścian fundamentalnych w Galaktyce III? Chodzi mi o tradycyjne bloczki betonowe nie SilkiE24S jak to jest proponowane w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktykaaa3 28.08.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ile wyszło wam bloczków betonowych na wymórowanie ścian fundamentalnych w Galaktyce III? Chodzi mi o tradycyjne bloczki betonowe nie SilkiE24S jak to jest proponowane w projekcie? nam poszło ok 1400 bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts