Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witam wszystkich serdecznie. Razem z mężem zdecydowaliśmy się na projekt domu Galaktyka III. Niestety musieliśmy go nieco zwęzić, gdyż maksymalna szerokość domu w naszym przypadku to 9 m - mamy dość wąską działkę. Pani architekt przerobiła nam nieco Galaktykę III i tym sposobem szerokość kuchni (i salonu) wynosi 4,56 m, długość zaś (kuchnia + salon łącznie) 11,64 m. Mam ogromną prośbę - czy możecie podać mi jaka jest szerokość kuchni (i salonu) oraz długość (kuchnia + salon łącznie) w oryginalnym projekcie ? Pytam, ponieważ pani architekt zasiał w nas pewną wątpliwość. Chodzi mianowicie o to, że oprócz zwężenia projektu do 9 m, na parterze dokonano zamiany położenia małego pokoju - takie rozwiązanie jest w naszym przypadku korzystne. W miejsce łazienki zaplanowano mały pokój, a w miejsce pokoju jest łazienka - na bocznej ścianie mamy zaprojektowaną łazienkę i kotłownię obok siebie. Pani architekt twierdzi mianowicie, że po tych modyfikacjach (po zwężeniu projektu do 9 m) nasz salon będzie raczej mały i pyta nas, czy nie chcemy zlikwidować małego pokoju i tym sposobem powiększymy salon - będziemy mogli np. zaplanować sobie jadalnię. Wg naszych obliczeń (porównuję sobie wielkość gościnnego pokoju w mieszaniu, który ma 4,6 m długości i 4,0 m szerokości) salon nie będzie aż taki mały i chyba nie trzeba likwidować małego pokoju, co myślicie ? Z jednej strony taki mały pokój na dole rzeczywiście się przyda, ale z drugiej strony, jak twierdzi pani architekt, życie odbywa się w salonie i warto dostosować go do naszych potrzeb (chcemy zmieścić obok kuchni średniej wielkości stolik z krzesłami), ... nie wiem co o tym myśleć. Czy wg Was jest to wystarczająca wielkość salonu: szerokość 4,56 m i długość np. 7 m ? - chcemy częściowo oddzielić kuchnię od salonu. Jeśli zlikwidujemy mały pokój, to wg mnie i tak nic wiele nie uzyskamy (pokój ma szerokość 3,96 m i długość 3,50 m), będziemy musieli przebić ścianę, na której w oryginalnym projekcie znajduje się kominek, otrzymamy wówczas taką przewróconą literę L - kuchnia, jadalnia, pokój gościnny. Dajcie proszę znać co o tym myślicie - likwidować mały pokój ? Większość z Was już mieszka w swoich Galaktykach, więc po urządzeniu wiecie już, czy salon jest wystarczająco duży po umeblowaniu, czy też nie. Jeśli będzie to konieczne, to mogę przesłać wizualizację naszego projektu. Bardzo liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam wszystkich i czekam na informację. A.MB

• 4 weeks później...

oglądnąłem sobie galerie i widze że mamy takie same lampy oświetlające taras :D , nie wiem czy dobrze zauważyłem ale chyba zrezygnowaliście z kominka i spiżarki?? zmieniliście też okno w łazience.

my też już mieszkamy kilka miesięcy i projekt mogę polecić z czystym sumieniem tym którzy się jeszcze zastanawiają. Domek jest zwarty i jednocześnie przestronny, wszystko praktycznie dobrze przemyślane. Do dużych plusów zaliczam: szafę w przedpokoju, spiżarkę, duży wiatrołap, duże pokoje na poddaszu, duża górna łazienka.

Salon wg mnie jest w sam raz, może czasami brakuje tego metra na szerekości ale nie jest to jakaś udręka, łazienki u góry i na dole super ustawne, podobnie kuchnia.

pozdrawiam wszystkich galaktykowiczów :D

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cieszę się, że mamy kolejne osoby które zdecydowały się na ten domek. Mam ogromne zaległości jeśli chodzi o galerię ( brak czasu itp ) lecz postaram się niebawem wkleić nowe fotki.

Nowym budowniczym życzę uporu i wytrwałości, mi chwilowo tego brakowało

Pozdrawiam

i ja pozdrawiam wszystkich :)

my już zakończyliśmy stan surowy otwarty.

cały dom już stoi oraz podtrzymuje cały dach :)

czekam z niecierpliwością na nowe zdjęcia zapiego i askiimariusza, a dodam że tych drugich dom mieliśmy okazję widzieć na żywo, przynajmniej z zewnątrz :)

o czego ja się dowiaduję :)

jak już byliście trzeba było wejść :D

pozdrawiam :)

i ja pozdrawiam wszystkich :)

my już zakończyliśmy stan surowy otwarty.

cały dom już stoi oraz podtrzymuje cały dach :)

czekam z niecierpliwością na nowe zdjęcia zapiego i askiimariusza, a dodam że tych drugich dom mieliśmy okazję widzieć na żywo, przynajmniej z zewnątrz :)

o czego ja się dowiaduję :)

jak już byliście trzeba było wejść :D

pozdrawiam :)

:)

• 2 weeks później...
Czy jest ktoś na forum z województwa małopolskiego albo śląskiego kto buduje lub wybudował galaktykę i mógłby pokazać ją w realu?!?!! Chcielibyśmy się upewnić, że dokonaliśmy dobrego wyboru. Prosimy o kontakt. Z góry dzięki!

• 3 weeks później...

Cześć!

Miło mi dołączyć do grona budujących Galaktykę III. Ja właśnie zaczynam budowę, na razie mam tylko fundamenty, z resztą planuję ruszyć na wiosnę. Super, że jest takie forum, dzięki niemu można się wiele dowiedzieć i skorzystać z niektórych pomysłów. Ja już skorzystałem z pewnej rady, a mianowicie poszerzyłem w planie salon o 1 m.

Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w budowie. :D