Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O, jak miło ja też mam strop nad poddaszem :D i bardzo, bardzo, bardzo polecam - szczególnie sprawdza się teraz podczas upałów, nie mamy "temperaturowej masakry" na poddaszu - jest chłodniutko i miło :D no i powstał całkiem fajny stryszek do przechowywania rzeczy potrzebnych czasami (czytaj: choinka i choinkowe bzdety) ;)

aska_i_mariusz no ja tez uwazam drugi strop za lepsze rozwiazanie niz plyty przede wszystkim wlasnie z powodu upalow a poza tym tez myslalam o stryszku np wieszac ciuchy w zimie:) chyba... na razie jeszcze nie wiem jakich rozmiarow on bedzie ale zawsze cos tam sie wrzuci :D

http://galeria.interia.pl/galeria,g_id,102586

aska_i_mariusz no ja tez uwazam drugi strop za lepsze rozwiazanie niz plyty przede wszystkim wlasnie z powodu upalow a poza tym tez myslalam o stryszku np wieszac ciuchy w zimie:) chyba... na razie jeszcze nie wiem jakich rozmiarow on bedzie ale zawsze cos tam sie wrzuci :D

ja też miałam tam zamiar suszyć ciuszki, ale powiem Ci, że do suszenia ciuszków w zimie świetnie sprawdza się suszarka i podłogówka w łazience u góry - schną w mig a jakie nawilżone powietrze ;)

jeżeli można zapytać gdzie budujecie?

my robilismy stropodach glownie po to zeby nie bylo goraco w lecie:) poza tym moj maz zajmuje sie wykonczeniowka i twierdzi ze adaptacja z plyt to nie jest dobre rozwiazanie bo plyty czesto lubieja po kilku latach pekac poniewaz wiezba caly czas pracuje razem z calym dachem a jesli mieszkasz obok ruchliwej drogi to tym bardziej, mamy znajomego ktory ma adaptacje i po 5 latach ma mnustwo pekniec...

Edytowane przez asia i artur

Asia iartur ten strop to musi wazyc sporo,jaki pierwszy strop robiliscie?zelbet?i scianki dzialowe u was to 12 czy grubsze?

u mnie sa 12ki i .zastanawiam sie czy to wystarczy na utrzymanie 2 stropow zelbetowych.Widac ze macie solidnych murarzy.Pozdrawiam!::)

marina sebastian u nas byly robione zbrojenia z drutu czyli belki i miedzy nie byla dawana cegla dziurawka i to bylo zalane betonem drugi strop podobnie tylko jest chyba wiecej cegly a scianki mamy normalne nosne z pustaka maxa a dzialowe z cegly. A co do murarzy to jest u nas taka sprawdzona ekipa i nawet nie droga:) belki i stropy robil moj tato z pomocnikami czyli mamy troche taniej:D pozdrawiamy

dzięki asia i artur. zawsze dobrze sie kogoś poradzić kto to już przerabiał. ruszamy z budowa za ok miesiąc w związku z tym będę miał jeszcze parę pytań do "całej naszej rodziny galaktykowiczów". tymczasem pozdrawiamy wszystkich serdecznie.

no bylismy w paryzu znaczy my tam normalnie mieszkamy:) moj maz jeszcze tam jest a my z corcia wakacje mamy:)

ocieplenia na stropie jeszcze nie mamy wiec strop jest taki jak go zalali, nie bardzo rozumiem jak bez wylewki bo zbrojenia i cegla jest zalana betonem, a grubosc jest taka jak na zdjeciach widac w miejscach weluksow czyli jakies 13 cm wlasnie:)

Asia my tez w Paryzu:),dokladnie w5 zonie.Naprawde fajnie ze masz swoich jakby murarzy.

:rolleyes:U mnie nikt sie nie zna w rodzinie na bud.wiec ciesze sie z kazdej rady.Biore przyklad z forumowiczow!

Asia

to moje pytanie o grubosc,dotyczylo stropu miedzy parterem a poddaszem:),-nie opisalam dokladnie:eek:.Wracajac do tego stropu.Zakladam ze jesli w sciankach dzialowych masz cegle to ich grubosc jest 12 cm,czy tak?

Moim dylematem jest teraz slupek filar.CZy w twoim domku jest zrobiony wedlug wymiaru w projekcie?w projekcie ma miec 42 na 42cm gr_nie mowie o wysokosci_

( jesli jest bez tego podparcia na dole, czyli wizualnie prosty).

Maja mi robic ten luk i filarek,i chyba go pogrubie jak da rady.Dzieki wielkie za rady i odpowiedz.

narazie!:rolleyes:

o to moze kiedys sie spotkamy w paryzu :) my mieszkamy troche blizej bo w 3 zonie 5 min od la defence. Co do budowlanki to nawet dobrze bo tata troche murarke zna a moj maz cala wykonczeniowke z wyjatkiem tynkowania.... troche przynajmniej zaoszczedzimy:D a co do scianek dzialowych to tak sa z cegly i maja 12 cm a tego slupa to pojade zmierzyc bo nie wiem ile on ma:) stan surowy wszystko robil moj tata wiec jego musze pytac o wszystko:) my w tym czasie bylismy w paryzu, niezle co przyjechac na gotowe.... jutro wam dam znac ile ma ten filar bo dzisiaj strasznie leje:( a u nas pierwszy strop ma 15 cm a stropodach 13cm

:) a gdzie budujecie swoja galaktyke jesli mozna wiedziec? jesli chodzi o te filary to ja wize ze maja miec grubosc 24cm a nie 42cm, moze sie myle ale patrzylam w plan i tak tam jest:),

bez pogrubien oczywiscie pytalam taty i u nas maja 30 na 30cm