mjeziorska 07.11.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 My wybudowalismy juz Galaktyke z podwojnym garazem pod Warszawa miejscowosc Okuniew za Sulejowkiem. TYlko ze my bez zmian w projekcie, zamienilismy miejscami tylko drzwi w domu jedne ale to drobna zmiana. Jesli chodzi o te stalowe elementy to nie wiem ile kosztowaly. To wszystko robili budowlancy razem z dachem wiec nei wiem. Kupili gruba blache i prety gwintowane i sruby i poskrecali to - to byl pomysl kierownika budowy zeby to zrobic wogole. Nie mam pojecia jaki to byl koszt, to bylo w zeszlym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta i cezary 08.11.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Emilka I Robert. jeszcze jedna sprawa uważajcie na wymiary więźby dachowej z zestawienia bo się w cale nie zgadzają z tym co w rzeczywistości. u Was bedzie i tak inaczej bo zamierzacie budynek powiększyć ale niech ktoś posiedzi dokladnie nad wymiarami a i tak wytnijcie, zamówcie z zapasem długości. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka I Robert 08.11.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 galaktykaaa3 Zauważyłam, że Wy powiększyliście domek o 1m. czy nie mieliście problemów z zachowaniem odpowiednich kąt dachu.Czy mieliście jakieś komplikacje z jego zmianą??My daliśmy cieśli projekt do przemyślenia, ciekawe co mądrego powie?Ile fachowców, tyle opinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka I Robert 08.11.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Mam pytanie do osób posiadających ogrzewanie gazowe i już zimę za sobą.Jakie są koszty takiego ogrzewania w okresie zimowym. Nie mam możliwości porównania, wszyscy znajomi mają węglowe lub na eko groszek.My mamy dylemat: czy robić piwnicę pod połową domu i eko groszek czy gaz i w tedy bez piwnicy.Proszę orientujących się o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starykot 09.11.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 jak bym miał gaz w drodze to bym sie ani chciwli nie zastanawiał nad tym jakie ogrzewanie zastosować. Wygoda korzystania z gazu ziemnego w pełni rekompencuje fakt ze wychodzi około 25% drożej w cyklu miesięcznym niz na węglu czy drewnie. Z drugiej strony koszt instalacji do ekogroszka jest wyzszy, bo piec gazowy ma wbudowaną i pompe i naczynie przeponowe i spora część automatyki, jak na przykład zawór 3D do boilera, a przy zastosowaniu kotłów na ekogroszek czy na drewno lub wegiel, to piec taki musi stsac w układzie otwartym (no niby teraz nie musi, ale wymogi bezpieczeństwa dala tych w układzie zamknietym czynia to jeszcze drozszym), wiec dochodzi koszt wymiennika, dwie pompy, automatyka, i to wszystko ma prawo sie psuć, i trzeba ładowac ten ekogroszek i rozpalac, i pilnowac i czyścic i konserwować, i ten kto mówi że przy ekogroszku sie nei brudzi ten kłamie. Bo jak nie nakurzyc wsypując do zasobnika 25 kg drobnego wegla w którym zawsze jest miał. Chcial nie chciał chmura czarnego pyłu. Do tego dochodzi kwestia ciepłej wody latem, bo tu znowu trzeba palic w piecu zeby się wykapac, albo dogrzewac się elektrycznymi grzałkami, czyli drogo.W waszym przypadku dochodzi do tego jeszcze koszt budowy piwnicy, co już w ogóle czyni to jakąc makabryczną inwestycją. W moim poprzednim domku, co prawda malutkim, ale za to i nie najlepiej ocieplonym, zimą miesięcznie w zalezności o temperatury na zewnatrz wydawalem od 150 do 300 zl miesiecznie na gaz. W zeszłoroczne mrozy po 25 stopni kosztowało mnie to własnie wspomniane 300 zl. Latem ciepła woda kosztowała mnie od 50 do 70 zł za gaz miesięcznie.Ja na dzień dzisiejszy nie mam gazu w drodze, ale licze na to że będe go miał, i pomimo faktu ze mam juz piec stałopalny na drzewo i wegiel, to instalacje mam przygotowana pod gaz, by w każdej chwili go dołozyć. Mam tez zamiar pociagnac gazociag do płotu io postawic skrzynkę, by byc gotowym jak tylko gazownia ruszy z budową gazociągu. a się ropzpisałem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka I Robert 09.11.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Dziękuję za odpowiedz. Niestety, ale nie ma gazu ziemnego i nic mi nie wiadomo, czy w przyszłości będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka I Robert 14.11.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 bernadetta i cezaryOdpowiem na Wasze pyt.odnośnie więźby dachowej.Właśnie wróciliśmy od cieśli, więc co nie co wiem.W projekcie są krzyżowe tzw.jętki które trzymają krokwie.Jest to żaden problem z ich zrobieniem, większość dachów już takie ma.Dla Profesjonalisty to pikuś.Wasz cieśla poszedł na łatwiznę, nasz też mówił o takim rozwiązaniu ale podobno to nie będzie dobrze wyglądało.Zaznaczam, że wspomniał o tych słupach tylko dlatego, że poszerzamy dom o 1m i zmienia się konstrukcja dachu.Ostatecznie konstrukcja będzie jak w projekcie mimo poszerzenia. Podjęliśmy decyzję odnośnie ogrzewania-będzie eko groszek.Rezygnujemy też z pomysłu podpiwniczenia budynku, kotłownia będzie na swoim miejscu.Zamurujemy tylko drzwi od korytarza, a zrobimy od wiatrołapu. Jak śnieg nie spadnie i mróz nie ściśnie to ruszamy łopatą w ziemie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starykot 14.11.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 wracając do wczesniejszej mojej wypowiedzi. Być może wcześniej bylo w watku a ja nie czytałem, ale kiedy pisaliście "gaz" to zakładałem że chodzi o ziemny. Jesli chodzi o płynny, to on wraz z olejem opałowym jest najdroższym obecnie paliwem (moze oprócz pradu, ale to juz skrajność). eco-groszek to dobre rozwiązanie. Warto też kupic piec który daje mozliwośc oprócz palenia eco-groszkiem wrzucenia paru polan i przepalenia pieca drewnem. Czasem jesienia i wiosna nie warto uruchamiac całej maszynerii, kiedy wystarczy wrzucic pare patyków by powietrze w domu zrobilo sie przyjemniejsze Kot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_i_mariusz 15.11.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 bernadetta i cezary Odpowiem na Wasze pyt.odnośnie więźby dachowej.Właśnie wróciliśmy od cieśli, więc co nie co wiem. W projekcie są krzyżowe tzw.jętki które trzymają krokwie.Jest to żaden problem z ich zrobieniem, większość dachów już takie ma. Dla Profesjonalisty to pikuś. Wasz cieśla poszedł na łatwiznę, nasz też mówił o takim rozwiązaniu ale podobno to nie będzie dobrze wyglądało. Zaznaczam, że wspomniał o tych słupach tylko dlatego, że poszerzamy dom o 1m i zmienia się konstrukcja dachu. Ostatecznie konstrukcja będzie jak w projekcie mimo poszerzenia. Podjęliśmy decyzję odnośnie ogrzewania-będzie eko groszek. Rezygnujemy też z pomysłu podpiwniczenia budynku, kotłownia będzie na swoim miejscu. Zamurujemy tylko drzwi od korytarza, a zrobimy od wiatrołapu. Jak śnieg nie spadnie i mróz nie ściśnie to ruszamy łopatą w ziemie.... Witam świetny pomysł z tymi drzwiami od kotłowni w wiatrołapie - ja też tak zrobiłam i nigdy bym tego nie zmieniła:) z tym poszerzeniem o 1m, jeżeli tylko wymiary działki pozwalają to także bardzo dobre rozwiązanie:) pozdrawiam i życzę szybkiej przeprowadzki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starykot 15.11.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 aż odszukałem sobie rzuty żeby popatrzec. Istotnie az sie prosi o wejście z wiatrołapu. Kotłownia to jednak nie jest czyste pomieszczenie a juz nie wspomne o wnoszeniu opału przez przestrzeń mieszkalną (choć na upartego mozna przez okno ładować). Ja mam kotłownie jako przejście między wiatrołapem a garażem. Wada jest taka, że do domu wchodzi się przez kotłownie (jesli wchodzisz z garażu) ale zaleta taka że mam dostep do niej i od garażu i od domu, wiec wniesienie opału przez garaz w ogóle nie stanowi problemu (mozna wjechac samochodem z opałem do garażu i ładowac prosto do kotłowni). Reasumując bardzo słuszna zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia i artur 18.11.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witamy. My rowniez robilismy drzwi od wiatrolapu jakos nie wyobrazalismy sobie chodzic z weglem albo drewnem przez korytaz:) jeszcze nie wiemy jaki piec bedziemy mieli w kotlowni ale drzwi sa od wiatrolapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia i artur 04.07.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Galaktykowicze zyjecie?chwalic sie postepami:) http://galeria.interia.pl/galeria,g_id,102586 Edytowane 4 Lipca 2011 przez asia i artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjeziorska 04.07.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 My zyjemy:) my jestesmy na etapie robienia elewacji na zewnatrz i wszystiego co miesci sie na zewnatrz tj tarasow, balkonow, parapetow, gresu, barierek itd w srodku mamy tynki i wylewki i instalacje. Czekamy na kaloryfery. No i dalej bedziemy zmagac sie ze srodkiem: a co u innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia i artur 07.07.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 My na razie nie mamy sie czym chwalic, czekamy na dachowke, ale jak tylko bedzie na dachu na pewno sie pochwalimy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka I Robert 20.07.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Witamy wszystkich!Przede wszystkim chcemy bardzo podziękować mjeziorska, za możliwość obejrzenia Waszego domku.Dużo nam to dało, a jeszcze więcej rozjaśniło.Pozdrawiamy serdecznie.My jesteśmy dopiero albo już na etapie skończonych fundamentów, w między czasie robimy ogrodzenie.Po za tym podziwiamy inne galaktyki i zastanawiamy się, kiedy nasza taka będzie?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjeziorska 20.07.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 OOooo witam witam:) od waszej wizyty troszeczke sie zmieniło:) mysle ze pod koniec wakacji bede mogla sie pochwalic efektem my wzielismy sie za robienie wszystkiego co na zewnatrz czyli elewacja, kolor, lampy na elewacji, balusrady, plytki na tarasie i na balkonach narazie jest styropian z klejem na zewantrz i schnie w oczekiwaniu na polozenie koloru:) juz sie nei moge doczekac a jesienia zaczynamy dalsze prace w srodku:) no iczekamy na jakies inne Galaktyki do podejrzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoll25 02.08.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam!!! Jestem nowym GALAKTYKOWICZEM - właciwie w przyszłym tygodniu ruszam z budową. Jest może ktoś kto buduje Galaktykę w okolicach Gniezna???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianolkusz 02.08.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam. Czy buduje ktoś ten projekt w województwie małopolskim, świętokrzyskim albo na południu mazowieckiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjeziorska 11.08.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 no ja niestety wam nie pomogę. My budujemy na wschód od Wawy. Jeśli będziecie przejazdem zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktykaaa3 17.08.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 my właśnie zrobiliśmy tynki w środku, a na górze robimy strych z płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts