Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W wolnych chwilach patrzę na projekt tego domu i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy przypadkiem studio dobre domy nie dało specjalnie komina który na rzucie sytuacyjnym jest widoczny od ściany frontowej budynku a na rzucie elewacji widać go od ściany lewej. Na rzucie sytuacyjnym widać że komin wychodzi w korycie (koszu - zwał jak zwał), a to już rodzi problemy. Nie wiem na ile dokładnie przeczytałem wszystkie posty w tym temacie ale chyba nikt do tej pory nie pochwalił się budową Galaktyki podpiwniczonej. Pracowałem rok przy remontach dachów i widziałem efekty umieszczania komina w korycie. Nie wyglądało to dobrze.

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ktoś pytał o galaktykę popiwniczoną wiec postanowiłem sie pochwalić.

Aktualnia jestesmy na etapie wykończeń Galaktyki II z całkowitym podpiwniczeniem.

Pomysł z piwnicami to strzał w 10.

Link do foto:

https://picasaweb.google.com/plawecki.darek650/Wrzesiem?authkey=Gv1sRgCKaoxa6iye62Eg#5643255361371539506

Pozdrawiam

Darek

Witamy Wszystkich :)

Kupiliśmy projekt Galaktyka III (bez garażu). Mamy pytanie, czy ktos mógłby nam opisać budowę swojego domu? np. jakich materiałów używał, ile użyto pustaków, cegły, jakie kominy, jaki jest mniej więcej koszt takiego domu bez dachu i okien? Będziemy wdzięczni za podpowiedź :)

pozdrawiamy

Wojtek i Natalia

ja takowy budowałem, postaram się odszukać moje zapiski (bo do pewnego etapu wszystko skrupulatnie notowałem) i dam znać co, jak i za ile. :)

Witamy Wszystkich :)

Kupiliśmy projekt Galaktyka III (bez garażu). Mamy pytanie, czy ktos mógłby nam opisać budowę swojego domu? np. jakich materiałów używał, ile użyto pustaków, cegły, jakie kominy, jaki jest mniej więcej koszt takiego domu bez dachu i okien? Będziemy wdzięczni za podpowiedź :)

pozdrawiamy

Wojtek i Natalia

Witam!

W ramach informacji. Stan domu zero tzn piwnica pod pojedynczym garażem strop nad nią i zalanie całego fundamentu kosztowało nas 48 500 zł. W cenę wchodzą materiały firma budowlana geodeta koperka itp. Oddaliśmy firmie pustą działkę i ona zajeła się wszystkim. Następnie ta sama firma wykonała nasze mury, wylała tzw chudziaka, strop betonowy, ścianki działowe na parterze, górę podnieśliśmy z jednego porothermu na dwa porothermy i pół białego pustaka, wieńce, kominy, dokładniej stan przygotowany do dachu. Za ten etap zapłaciliśmy wykonawcy z materiałem 60 000 zł. W najbliższym czasie będzie wykonany dach tj więźba, odeskowanie i opapowanie. Mam nadzieję że informacje były przydatne :)

• 3 weeks później...
witam wszystkich mam taka prozbe czy ktos moze mi opisac z jakich pustakow budowal dom tzn.jaka firma i grubosc ile musial zakupic materialu na zewnatrz i do wewnatrz za wszystkie posty z gory dziekuje . Probuje zgromadzic jak najwiecej wiadomosci na temat budowy i chce sie dobrze przygotowac do tego naszego zyciowego kroku z gory dziekujemy

• 1 month później...

hej,

nie kupiłeś tylko kupiłaś:)

trudno mi to wszystko sprecyzować ponieważ stawialiśmy 3 lata temu stan surowy. Żebym odpowiedziała dokładnie na twoje pytania to musiałabym analizować faktury zakupowe a nawet nie wiem gdzie one są.

Zresztą ceny też od tamtego czasu się zmieniły.

Jedynie co moge powiedzieć to że na cement, stal, styropian do fundamentów, folię wydaliśmy 8000zł.

a ile dokładnie jakiej stali to ustalał nam budowlaniec wzorując się na projekcie. U nas poszło więcej ponieważ zrobiliśmy schody wylewane a nie drewniane jak są w projekcie.

A jeśli chodzi o dachówkę no to podobna sytuacja. W zalezności od wzoru dachówki wyjdzie ci inna ilość. My mamy ceramiczną dachówkę o klasycznym kształcie. W zależności od regionu cena za jej położenie też będzie inna. My budujemy się pod Warszawą więc ceny przypuszczam tu są najwyższe. Za całość tj. dachówka, rynny, okna dachowe a jest ich 6 szt. + robocizna zapłaciliśmy 42 000 zł. Ahh no i nie wiem jaką Galatykę wy stawiacie, my z podwójnym garażem.

Żeby dokłądnie dowiedzieć się ile wydacie na dachówkę najlepiej udać się do składów z dachówkami i z projektem i tam wam wyliczą dokładnie. A żeby sprawdzić czy was nie oszukują to złóżcie zapytanie w min 3 składach i porównajcie ilości dachówki pod warunkiem, że wszędzie sprecyzujecie określony wzór. Ja tak zrobiłam i dzięki temu miałąm pewność czy przypadkiem nei płacę za jakieś chorendalne ilości dachówki.

Uff ale się napisałam

ahh jeśłi chodzi o poroterm, napewno jest zdrowszy ale taż ma pustą przestrzeń w środku więc czy przemarzalność jest taka sama? nie wiem. My zdecydowaliśmy sie na H+H bo ma większe elementy, wydaje mi się cieplejszy, cokolwiek w niego wwiercić nie ma problemu bo jest pełny w środku.

Pozdrawiam,

Monika