Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z Was zastanawiał się nad dachem?

Odpowiadam na pytanie Kolegi.Odkąd dowiedzialam się tu na forum ile bedzie kosztował dach Galaktyki kryty dachówką(ok. 60.000), zastanawiam się poważnie nad blachą.

Proponuję zajrzeć na forum do działu:

O Was - Galeria zdjęc domów Forumowiczów - Mój Neptunek

Prezentowany jest tam dom tej samej pracowni, z równie skomplikowanym dachem, pokryty blachą. Na samym końcu w ostatnim poście (str. 2) można się dowiedzieć o cenie dachu -30.000 oraz rodzaju tej blachy. Nie znam powierzchni dachu ani Galaktyki(nie mam jeszcze projektu, a na stronie nie podają)ani Neptuna, ale wydają się podobne wielkością.Uważam, że wygląda nieżle, w realu może gorzej.

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Ja temat dachu już przerabiałem. W przypadku Galaktyki z garażem koszt blachy i dachówki jest zbliżony. Powodem jest to, że cena blachy niewiele odbiega od ceny dachówki (myślę o betonowej, a są obecnie dobre zwłaszcza w najnowszych technologiach - np. w BRAAS jest to CISAR) a przy tej konstrukcji dachu z blachy będzie dużo odpadów. Na drewnie również niewiele się oszczędza, bo jest to konstrukcja, która podpiera się tylko na ścianach nośnych – zewnętrznych, bez podparcia na stropie, więc przekroje i tak muszą być spore. Z powyższych względów postanowiliśmy kryć dachówką, gdyż oszczędności są niewielkie, a mam przykład u znajomych gdzie koleżanka w czasie deszczu śpi na dole, bo w sypialni zbyt mocno słychać pukanie o blachę.

Jeszcze dla informacji powierzchnia dachu Galaktyki z garażem wynosi 250m2

Pozdrawiam

W przypadku dachu jest podobnie jak z murami, co fachowiec o inna szkoła. Wieczny dylemat ceramika czy putak? dachówka czy blacha? Podejrzewam, że hałas na podaszu z blaszanym dachem wynika z zastosowania folii zamiast tradycyjnego deskowania i papowania wtedy faktycznie może być głośno. Ja podejmę decyzję jak dostanę szczegółowy kosztorys. Jeśli oszczędność będzie duża

robię blaszaka.

W przypadku mojego dachu w projekcie podają 270m2 pow. jednak 2 rózne firmy liczą sobie 285 m2 lub nawet 293m2. Z moich wstępnych wyliczeń wynika, że różnica między dobrą blachą a srednią dachówką ceramiczną wynosi ok 10 tys na całości. W tym liczony jest materiał, robocizna i oszczędność na przekroju więźby. Siedzę i myslę niby to sporo kasy ale przy całości inwestycji to niewiele. Jesli macie jakieś przemyślenia piszcie śmiało.

Co do schodów to rzezcywiście klatka jest dośc wąska, niby w projekcie są drewniane ale ja raczej zrobię tradycyjne.

masz zapi racje na niektóre wydatki trzeba patrzeć pod kątem sumy inwestycji, bo wtedy lepiej do człowieka dociera, że nie zawsze warto oszczędzić "pare złotych".

co do schodów to my jeszcze nie podjęliśmy decyzji, na razie cały czas sie zastanawiamy na rodzajem ogrzewania (gaz, groszek, drewno, płaszcz wodny, pompa ciepła, rekuperator) i ogrzewaniem podłogowym (częściowym w kilku pomieszczeniach). Czy wy już zdecydowaliście się na ogrzewanie??

Mam pytanie do mathiasso bo ty jako jedyny masz projekt bez garażu.Ja przymierzam się do tego samego. Interesuje mnie powierzchnia twojego dachu.A jeśli można podaj na forum swoje przeliczenia dachówki ceramicznej i blachy.Mnie czekają podobne wydatki jak twoje więc jestem zainteresowana kwotami.

Witam ponownie :D

Mathiasso, budujemy z galaktykę garażem.......

Widzę, że klika osób rozważa pokrycie dachu blachą :-? Ja to też z mężem przerabiałam. I.... ceramika wygrywa (pomimo ceny). Moja znajoma na poddaszu ma sypialnię, a dach pokryła blachą (ma pelne deskowanie) i podczas deszczów jest bardzo głośno :wink:

Ale wiadomo, kasa tez sie liczy.

Czy ktos z Was rozważał przesunięcie ściany salonu maksymalnie w kierunku tarasu????

Pozdrawiam

sorki mój synek "pomógł' mi w wysłaniu posta :lol: :D

kujurek gdzi jesteś????????????? Niecierpliwie czekam na dalszą Twoją fotograficzną relację z budowy domku, a tu nic i nic :cry:

Czy masz już schody? Ten temat bardzo mnie interesuje, ponieważ ja chcę je zmienić na schody ze spocznikiem. nie mam jeszcze projektu ( za kilka dni powinnam go już otrzymać) a interesuje mnie ile centymetrów szerokości mają stopnie w najwęższym miejcu tzn. tam gdzi "zakręcaja" (mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi?).

Pozdrawiam. Niecierpliwie czekam na odpowiedź.

No hej :D

Tak a propo zapi, pisząc o schodach że zrobisz tradycyjne to masz na myśli wylewane czyli betonowe? ale rodzj schodow czyli takie jak są w projekcie tzw. wachlarzowe, zostawiasz? (ale się czepiłam tych schodów :lol: )

może Ty mi podpowiesz ile cm szerokości maja stopnie w najwęższym miejscu?

Pozdr. :wink:

witeczka

co do schodów to nie podam Ci wymiarów, bo kurcze projekt co chwila komuś pożyczam.... i aktualnie nie mam przy sobie.

a co do materiałów to rzeczywiście jaja są niezłe, mam nadzieje że się to unormuje bo trzeba będzie ze słomy albo papieru budować :lol:

ja na razie mało pisze bo nie mam o czym......niestety. Czekam na odbiór pozwolenia, a to jeszcze troche potrwa, w między czasie zrobie sobie ogrodzenie i musze podciągnąć wode i prąd.

napiszcie może gdzie budujecie....bo wiem tylko że Jurek koło Turka w poznańskim, ja Brzoskwinia pod Krakowem, a Wy??

Kilka dni mnie tu nie bylo i proszę ilu nowych Fanów Galaktyki mamy.

Dzięki za uwagi odnośnie dachu - bo ja w przeciwueństwie do Sonne 78, przyczepiłam się tej częsci domu. Jeśli mogę to dodam malutką uwagę a propos :Moja znajoma na poddaszu ma sypialnię, a dach pokryła blachą (ma pelne deskowanie) i podczas deszczów jest bardzo głośno

Ja mam sypialnię pod oknem dachowym i podczas większego deszczu jest głośno, więc dach z blachy rzeczywiście może być uciążliwy.A już cieszyłam się ,że jest cudowny sposób na obniżenie koszmarnych kosztów budowy dachu.