kabeda 11.03.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Czy ktoś z Was zastanawiał się nad dachem? Odpowiadam na pytanie Kolegi.Odkąd dowiedzialam się tu na forum ile bedzie kosztował dach Galaktyki kryty dachówką(ok. 60.000), zastanawiam się poważnie nad blachą.Proponuję zajrzeć na forum do działu:O Was - Galeria zdjęc domów Forumowiczów - Mój NeptunekPrezentowany jest tam dom tej samej pracowni, z równie skomplikowanym dachem, pokryty blachą. Na samym końcu w ostatnim poście (str. 2) można się dowiedzieć o cenie dachu -30.000 oraz rodzaju tej blachy. Nie znam powierzchni dachu ani Galaktyki(nie mam jeszcze projektu, a na stronie nie podają)ani Neptuna, ale wydają się podobne wielkością.Uważam, że wygląda nieżle, w realu może gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kujurek 12.03.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam wszystkich.Ja temat dachu już przerabiałem. W przypadku Galaktyki z garażem koszt blachy i dachówki jest zbliżony. Powodem jest to, że cena blachy niewiele odbiega od ceny dachówki (myślę o betonowej, a są obecnie dobre zwłaszcza w najnowszych technologiach - np. w BRAAS jest to CISAR) a przy tej konstrukcji dachu z blachy będzie dużo odpadów. Na drewnie również niewiele się oszczędza, bo jest to konstrukcja, która podpiera się tylko na ścianach nośnych – zewnętrznych, bez podparcia na stropie, więc przekroje i tak muszą być spore. Z powyższych względów postanowiliśmy kryć dachówką, gdyż oszczędności są niewielkie, a mam przykład u znajomych gdzie koleżanka w czasie deszczu śpi na dole, bo w sypialni zbyt mocno słychać pukanie o blachę.Jeszcze dla informacji powierzchnia dachu Galaktyki z garażem wynosi 250m2Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 12.03.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 W przypadku dachu jest podobnie jak z murami, co fachowiec o inna szkoła. Wieczny dylemat ceramika czy putak? dachówka czy blacha? Podejrzewam, że hałas na podaszu z blaszanym dachem wynika z zastosowania folii zamiast tradycyjnego deskowania i papowania wtedy faktycznie może być głośno. Ja podejmę decyzję jak dostanę szczegółowy kosztorys. Jeśli oszczędność będzie duża robię blaszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 12.03.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ps. U mnie jest ponad 270m dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona, Rafał 14.03.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witam wszystkich Nas równiez urzekł ten projekt. Obecnie oczekujemy na adaptację i myślę, że do maja ruszymy z budową.....oby Pozdrawiamy Iwona i Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 15.03.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 o jak super , witam w gronie Galaktykowiczów, napisz może jeszcze którą wersje będziesz budował'a, bo czekam w końcu na kogoś kto będzie budował Galaktyke III czyli bez garażu, tak jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 15.03.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witam. Mój mąż jest zachwycony tym projektem .Będziemy budować Galaktykę I Mam pytanko czy ktoś z Was zastanawiał się nad zmianą schodów? My planujemy zrobić schody ze spocznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 17.03.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 W przypadku mojego dachu w projekcie podają 270m2 pow. jednak 2 rózne firmy liczą sobie 285 m2 lub nawet 293m2. Z moich wstępnych wyliczeń wynika, że różnica między dobrą blachą a srednią dachówką ceramiczną wynosi ok 10 tys na całości. W tym liczony jest materiał, robocizna i oszczędność na przekroju więźby. Siedzę i myslę niby to sporo kasy ale przy całości inwestycji to niewiele. Jesli macie jakieś przemyślenia piszcie śmiało.Co do schodów to rzezcywiście klatka jest dośc wąska, niby w projekcie są drewniane ale ja raczej zrobię tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 17.03.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 masz zapi racje na niektóre wydatki trzeba patrzeć pod kątem sumy inwestycji, bo wtedy lepiej do człowieka dociera, że nie zawsze warto oszczędzić "pare złotych". co do schodów to my jeszcze nie podjęliśmy decyzji, na razie cały czas sie zastanawiamy na rodzajem ogrzewania (gaz, groszek, drewno, płaszcz wodny, pompa ciepła, rekuperator) i ogrzewaniem podłogowym (częściowym w kilku pomieszczeniach). Czy wy już zdecydowaliście się na ogrzewanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabeda 17.03.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Mam pytanie do mathiasso bo ty jako jedyny masz projekt bez garażu.Ja przymierzam się do tego samego. Interesuje mnie powierzchnia twojego dachu.A jeśli można podaj na forum swoje przeliczenia dachówki ceramicznej i blachy.Mnie czekają podobne wydatki jak twoje więc jestem zainteresowana kwotami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 17.03.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 oki nie ma problemu, jak tylko mój znajomy który będzie mi budował podliczy mi poszczególne etapy (osobno robocizna, osobno materiały) to dam znać.Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona, Rafał 18.03.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam ponownie Mathiasso, budujemy z galaktykę garażem....... Widzę, że klika osób rozważa pokrycie dachu blachą Ja to też z mężem przerabiałam. I.... ceramika wygrywa (pomimo ceny). Moja znajoma na poddaszu ma sypialnię, a dach pokryła blachą (ma pelne deskowanie) i podczas deszczów jest bardzo głośno Ale wiadomo, kasa tez sie liczy. Czy ktos z Was rozważał przesunięcie ściany salonu maksymalnie w kierunku tarasu???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adka_ 19.03.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 jakie wymiary ma pokój z jadalnią? kto buduje Galaktykę II ( najlepiej lustrzane odbicie?) Jesli ktoś ma plany z wymiarami wnętrza bardzo bym prosiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 21.03.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witamkujurek gdzie jeste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 21.03.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 sorki mój synek "pomógł' mi w wysłaniu posta kujurek gdzi jesteś????????????? Niecierpliwie czekam na dalszą Twoją fotograficzną relację z budowy domku, a tu nic i nic Czy masz już schody? Ten temat bardzo mnie interesuje, ponieważ ja chcę je zmienić na schody ze spocznikiem. nie mam jeszcze projektu ( za kilka dni powinnam go już otrzymać) a interesuje mnie ile centymetrów szerokości mają stopnie w najwęższym miejcu tzn. tam gdzi "zakręcaja" (mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi?). Pozdrawiam. Niecierpliwie czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 21.03.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Halooooooooooooooooo Nie ma nikogo z galaktykowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 21.03.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Pewnie ich nie ma bo stoja na składach w kolejkach po materiał na kartki!!! jak kiedyś hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 21.03.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No hej Tak a propo zapi, pisząc o schodach że zrobisz tradycyjne to masz na myśli wylewane czyli betonowe? ale rodzj schodow czyli takie jak są w projekcie tzw. wachlarzowe, zostawiasz? (ale się czepiłam tych schodów ) może Ty mi podpowiesz ile cm szerokości maja stopnie w najwęższym miejscu? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 21.03.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 witeczka co do schodów to nie podam Ci wymiarów, bo kurcze projekt co chwila komuś pożyczam.... i aktualnie nie mam przy sobie. a co do materiałów to rzeczywiście jaja są niezłe, mam nadzieje że się to unormuje bo trzeba będzie ze słomy albo papieru budować ja na razie mało pisze bo nie mam o czym......niestety. Czekam na odbiór pozwolenia, a to jeszcze troche potrwa, w między czasie zrobie sobie ogrodzenie i musze podciągnąć wode i prąd. napiszcie może gdzie budujecie....bo wiem tylko że Jurek koło Turka w poznańskim, ja Brzoskwinia pod Krakowem, a Wy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabeda 22.03.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Kilka dni mnie tu nie bylo i proszę ilu nowych Fanów Galaktyki mamy.Dzięki za uwagi odnośnie dachu - bo ja w przeciwueństwie do Sonne 78, przyczepiłam się tej częsci domu. Jeśli mogę to dodam malutką uwagę a propos :Moja znajoma na poddaszu ma sypialnię, a dach pokryła blachą (ma pelne deskowanie) i podczas deszczów jest bardzo głośno Ja mam sypialnię pod oknem dachowym i podczas większego deszczu jest głośno, więc dach z blachy rzeczywiście może być uciążliwy.A już cieszyłam się ,że jest cudowny sposób na obniżenie koszmarnych kosztów budowy dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts