Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...powoli nam się tworzy niezłe grono "galaktykowiczów" :), jak wszyscy się wybudują to musimy gdzieś się spotkać i oblać nasze domy :D

a przydomowej oczyszczalni nie będziemy budować (mam taką nadzieje) ponieważ powoli (nawet bardzo powoli) działają coś z kanalizacją. Najpierw miała być w tym roku, teraz nam powiedzieli że do 2010 na pewno zrobią. Oby zrobili bo szabo to zawsze jakiś mniejszy komfort.

Witam wszystkich ponownie.

Widzę że "klub miłośników Galaktyki" się rozrasta tylko faktycznie trochę nas porozrzucało po Polsce.

Jeśli chodzi schody to będę robił raczej drewniane. Projekt podaje "schody w/g projektu indywidualnego" prawdopodobnie projektant sam za bardzo nie miał pomysłu na dobre rozwiązanie. Początkowo tzn. gdy były fundamenty i trochę ścian majster stwierdził, że na wylewane będzie zbyt mało miejsca i radził lekkie schody drewniane. Teraz widzę, że można było schody wylać chyba nawet ze spocznikiem. Klatka schodowa jest kwadratem ok.2mx2m - kila centymetrów można zyskać albo stracić zależnie od materiału z którego powstaną ściany. W tej chwili przymierzam się do jakichś tymczasowych schodów więc na "mój rozum" spocznik się zmieści szerokości ok. 80-90cm.

Zdjęć na razie nowych nie robię bo zacząłem instalacje, czyli kładę rury do wody i centralnego odkurzacza więc wizualnie nic się nie zmienia.

Iwono i Rafale patrzyłem u siebie co dałoby przesunięcie ściany na taras. Więc stanie się rzecz oczywista powiększacie salon o długość ok. 1,5m - to dużo, bo salon nie jest wielki, ale tracicie w ten sposób zadaszenie tarasu bo pozostaje jedynie około 80cm. okapu. Traci na wyglądzie bryła budynku. W swojej galerii zdjęć pokazuję tą część budynku zobaczcie jak to wygląda i wyobraźcie sobie jak będzie wyglądać po przeróbce. Moim skromnym zdaniem budynek straci na wyglądzie.

Pozdrawiam.

a napiszcie może jeszcze jakie zamierzacie mieć ogrzewanie...temat dosyć ważki bo trzeba zaraz na początku to zaplanować....

czy robicie ogrzewanie nawiewowe czy kaloryfery, jaki piec i co z ogrzewaniem podłogowym??

my cały czas się zastanawiamy bo jednak gazowe jest najwygodniejsze, ale nie wiadomo co się będzie działo z gazem? :roll:

Podstawowe paliwo to ekogroszek - dlatego zmiana umiejscowienia kotłowni, żeby z opałem nie chodzić po domu tylko wejście do kotłowni jest z garażu, a garaż o 1m szerszy. Dodatkowo chcę rozprowadzić DGP od kominka. Myślę również dodatkowo o piecu gazowym latem na ciepłą wodę (mamy gaz ziemny). Tradycyjnie będą kaloryfery + ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołapie, łazienkach i w hall'u.

też sie zastanwiam na groszkiem....tylko jest kilka ale

1. nie można na dłużej wyjechać w zimie (chba że uruchomimy podłogowe)

2. trzeba go mimo wszystko dokładać, składować i co jakiś czas dokupować

3. jest to pochodna węgla...a więc środowisko :roll:

ale jeśli chodzi o względy ekonomiczne to jest na pierwszym miejscu :)

też sie zastanwiam na groszkiem....tylko jest kilka ale

1. nie można na dłużej wyjechać w zimie (chba że uruchomimy podłogowe)

2. trzeba go mimo wszystko dokładać, składować i co jakiś czas dokupować

3. jest to pochodna węgla...a więc środowisko :roll:

ale jeśli chodzi o względy ekonomiczne to jest na pierwszym miejscu :)

Chcąc sugerować się względami 1, 2, 3 to niestety trzeba mieć zasobny portfel, a wtedy polecam gaz(ziemny albo z butli), prąd, olej, kolektory słoneczne!!! albo pompę ciepła, a do tego rekuperator. Jak piszą wszystko się po JAKIMŚ czasie amortyzuje.

Jurek, jak tam u Ciebie "idzie" budowa??? Fotek nowych ostatnio nie zamieszczasz :(

A co do przesunięcia ścianki w salonie, to oczywiście się z Tobą zgadzam - straci wizualnie domek... ale dla nas ważna jest też wielkośc salonu, a ta wzrośnie :) Nie można mieć niestety wszystkiego.

Z okazji zbliżających się Świąt........

Życzę wszystkim Galaktykowiczom spokojnych, słonecznych i spędzonych w miłej atmosferze Świąt Wielkanocnych :D

Serdecznie dziękuję za życzenia świąteczne. Również życzę wszystkim radosnych Świąt Wielkanocnych i równie radosnego budowania, aby następne święta spędzić w nowym domu. :D

Jeśli chodzi o budowę to cały czas posuwamy się do przodu. Wizualnie niewiele się zmienia i dlatego brak nowych fotek. W tej chwili rozciągam rury, czyli woda, kanaliza, centralne ogrzewanie i centralny odkurzacz. Weszli też murarze z tynkami tak, więc mam już prawie cały dół wygładzony na gotowo. I cały czas zastanawiamy się nad zagospodarowaniem łazienki na górze. W święta może zrobię kilka fotek środka, więc zrobię kolejną galerię.

Jeśli chodzi o powiększenie salonu to może warto pomyśleć o poszerzeniu o 1m fundamentów. To można przecież zrobić bez zmian w projekcie. Ja tak zrobiłem z garażem.

Witam wszystkich mam wielki problem tzn z czego budować .Nasz znajomy który zmienial nam troszke projekt Galaktyki II radził by budować z silikatów kupiłem juz materiał ale inni znajomi odradzili i jestem teraz w punkcie wyjscia:).Czy takie sciany z betonu komórkowego grubosci 24 cm plus 12 cm styropian na zewnatrz starcza by było dosc ciepło .A wy z czego budujecie?

Pozdrawiam wszystkich

:)

Witam wszystkich mam wielki problem tzn z czego budować .Nasz znajomy który zmienial nam troszke projekt Galaktyki II radził by budować z silikatów kupiłem juz materiał ale inni znajomi odradzili i jestem teraz w punkcie wyjscia:).Czy takie sciany z betonu komórkowego grubosci 24 cm plus 12 cm styropian na zewnatrz starcza by było dosc ciepło .A wy z czego budujecie?

Pozdrawiam wszystkich

:)

Pamiętaj że znajomych trzeba słuchać, ale jak sam widzisz niemal każdy co innego radzi więc najlepiej sugerować się tym co radzą fachowcy. Żeby w domu było ciepło wystarczy w naszym klimacie 12cm styropianu, a z tego co wiem mniej ważny jest materiał w ścianach bo on stanowi konstrukcję nośną. Więc jeżeli masz już materiał to się nie zastanawiaj bo na następny poczekasz kilka tygodni, albo miesięcy i kupisz go sporo drożej. Jak widzę galopujące ceny cegły, cementu czy innych materiałów to cieszę się, że ten etap mam już za sobą.

Pozdrawiam kolejnych budowniczych i życzę wiele wytrwałości, optymizmu, a głównie przez cały czas grubego portfela

Witajcie

My natomiast jesteśmy na następującym etapie: prjekt domu jest już u architekta (ma wprowadzić parę zmian), pozwolenie na budowę już uprawomocnione, większość materiału zgromadzona już na działce, drzewo między innymi na dach jest już w tartaku (mam cichą nadzieję że to że mamy własny materiał na konstrukcję dachu chociaż w jakimś stopniu obniży jego koszty :roll: ) Teraz na dniach będziemy "przeciagać" wodę na naszą działeczkę.

Jurek mam pytanko, tak samo jak Ty będziemy robić wejście do kotłowni od strony garażu, wiem, że Ty poszerzałeś garaż o 1 metr, czy właśnie z tego względu? Mając już wybudowany dom i widząc to w realu jak myślisz czy poszerzenie garażu jest koniecznością?

pozdrawiam :wink:

Garaż poszerzałem z dwóch powodów:

1.brak piwnicy więc gdzieś trzeba umieścić trochę „rupieci” np. trzy rowery

2.ze względu na pkt.1 pomyślałem, że trochę głupio by było zimą wyprowadzać samochód z garażu bo trzeba opału donieść lub dowieźć do pieca (jako podstawowy opał planuję ekogroszek) w obawie o obdarcie lakieru.

Widząc teraz to pomieszczenie widzę że nie zrobiłem błędu. A jaki luksus gdy się wjedzie do środka i można szeroko otworzyć drzwi :D