Sonne78 01.06.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Mathiasso my również mamy wszelkie pozwolenia. Jutro podłączą nam prąd. Natomiast jeżeli chodzi o wodę, to babka która miała nam zrobić projekt miała jakieś opóźnienia i jest on jeszcze nie gotowy, na dodatek podobno musi on jeszcze przeleżeć w starostwie podobno około miesiąca. Ale całe szczęście bliziutko naszej działeczki jest ktoś od kogo będziemy mogli "zaczerpnąc" wody. W następną sobotę ekipa zaczyna już kopać fundamenty W końcu zacznie coś się dziać Wizja zaciągnięcia kredytu przeraża mnie, a najbardziej wkurzające jest to że bierzesz jakąś tam kwotę potrzebną na dokończenie inwestycji a do banku musisz oddać drugie tyle Jurek ile cementu poszło na Twój domek i taras? Pytam orientacyjnie. Fundamenty i strop mamy zalewać z gruchy, cały strop mamy robić z bloczków teriva. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 01.06.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 a z jakich pustaków będziesz budowała?? i którą galaktyke wybrałaś?? oraz czy coś w niej zmieniałaś??, albo jeszcze takie pytanie: czy kupowałaś w ilościach zgodnych z projektem??, bo ja jestem na etapie z wykonawcą zastanawiania sie nad materiałem i raczej będę budował ze zwykłego maxa. okazuje sie że nie wszystko drożeje, bo np gazowania od nowego roku podłącza gaz za 10%kosztów, nic tylko sie cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 01.06.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Nasz projekt to Galaktyka I. A jeżeli chodzi o zmiany to trochę ich wprowadziliśmy. Np. podnosimy ściankę kolankową, Uparłam się żeby zrobić schody betonowe ze spocznikiem no i takie będę miała , a pod schodami schowek na różne rzeczy, planujemy nie robić spiżarki w kuchni dlatego też pomysł tego schowka. Wejście do kotłowni będziemy mieli od strony garażu. budujemy z bloczków z betonu komórkowego 24cm no i ocieplenie styropian 12cm. Jeżeli chodzi o bloczki to mamy ich w ilości 1480sztuk oraz 240 sztuk tzw. połówek, sama nie wiem czy to wystarczy, jeżeli nie to trzeba będzie dokupywać na potrzeby chwili (tylko po jakiej już cenie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kujurek 01.06.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Żeby odpowiedzieć na pytanie ile cementu poszło w całości to musiałbym przekopać faktury (jeśli to konieczne to będę szukał - napisz). Najwięcej cementu idzie w fundamenty, stropy, posadzki, taras i schody. Ja ostatnio kupiłem 4 palety czyli 5,6t i prawie wszystko poszło w posadzki, taras i schody wejściowe. Mam do was pytanie czy zastanawialiście się może nad wykończeniem? Co planujecie dać na ten piękny cokolik który jest w projekcie? Ja mam włąśnie dylemat, bo jak pisałem mam taras i wejście, a jak wiecie są tam takie fajne murki ozdobne. Po wylaniu tych murków majster stwierdził, że jeżeli wylejemy czopuch tego murka z betonu i otynkujemy tynkiem to trudno będzie to utrzymać w czystości. Poradził płytki klinkierowe i cegły z klinkieru na przykrycie, ale wtedy cały cokolik (który jest dość wysoki) na domu trzeba będzie dać z klinkieru. Poradźcie co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 05.06.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Cześć Jurek Ale dałeś mi do myślenia, Ja również planowałam te murki otynkować i pomalować na ten sam kolor co elewacja domu.Przede mną jeszcze daleka droga do takiego stanu rzeczy jak u Ciebie, więc może do tego czasu coś się wymyśli Z drugiej strony elewacja całego budynku też się brudzi (chociaż może trochę w mniejszym stopniu jak te murki i cokoliki) Jurek jeżeli chcesz to zajrzyj do tematu "WNĘTRZA" a tam odszukaj temat "ELEWACJE - ZDJĘCIA", może tam coś Cię zainspiruje. Życzę owocnego poszukiwania wymarzonego dla Ciebie rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 08.06.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Nareszcie mogę napisać że i u mnie coś zaczyna się dziać. Dzisiaj geodeta wytyczył nam granice naszego domku no i paliki są już powbijane ( może w nocy nikt ich nie poprzestawia ) JUTRO KOPIEMY FUNDAMENTY !!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 08.06.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 no to pięknie, gratulacje u mnie co prawda też się dzieje....ale niestety nie przy samym domu. teraz chłopaki robą ogrodzenie...i dopiero po nim myśle zaczną coś konkretnie działać, no nic musze czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 09.06.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Dziękuję bardzo , można powiedzieć, że w końcu się doczekaliśmy zobaczysz wkrótce i Twoje "mury będą pieły się do góry". U nas na razie ogrodzenia niet, ale wczoraj razem z wymierzaniem domku geodeta wymierzył nam naszą działeczkę, więc w najbliższym czasie będziemy rozciągać siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 09.06.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 A propo siatki to o bardziej efektowniejszym ogrodzeniu pomyślimy jak domek będzie już stał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 13.06.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 oj coś cichutko tutaj Pozdrawiam wszystkich galaktykowiczów Co tam u Was słychać? Na jakim jesteście etapie? My mamy zalane fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona, Rafał 18.06.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Gratuluję tych fundamentów My w dniu dzisiejszym WRESZCIE odebraliśmy nasze wyczekiwane pozwolonko na budowę Mam nadzieję, że niebawem "ruszymy z ziemi" Pozdrawiam wszystkich!!!!! Jurek, jak Twoja budowa, może pokażesz nowe fotki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kujurek 20.06.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Na mojej budowie chwilowy zastó. W szkole czas egzaminów i pisania świadectw, a muszę trochę pobiegać po instytucjach. Cekam na styropian, który miał być dwa tygodnie temu i jakoś go niet. Od poniedziałku obiecałem sobie ostre bieganie, myślę że się to uda. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 02.07.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 U nas również chwilowy zastój, (czekamy na naszego majstra, ponieważ kończy u kogos robotę). Ale mamy juz doprowadzony prąd i wodę. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kujurek 03.07.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Mam wreszcie styropian i wełnę na poddasze więc mogę ruszać z robotą dalej. W tej chwili zaczynamy szukać płytek i parkietu. Ceny są straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 03.07.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 u nas też cisza....myśle że przed burzą ) jescze nam pozostało wymyśleć tylko materiał na ściany....wahamy się między pustakiem max, betonem komórkowym i tzw pustakiem skawińskim cokolwiek to jest). Ceny już troche poleciały w dół, takżę nie jest tak źle (chociaż kosztorys wyszedł masakrycznie drogi) no ale cóż...skoro się zachciało domku. w tym roku planujemy zrobić stan surowy zamknięty (jak tylko dadzą kredyt to myśle że sie wyrobimy bez problemu), ale zobaczymy jak plany wyjdą. mam nadzieje że w następnym wpisie coś wspomnie o fundamentach bo kurcze troche zaczyna to się dłużyć trzymajcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 05.07.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam po długiej przerwie spowodowaniej barkiem netu. U mnie dom stoi i czeka na dach tzw drzewo już na działce a w przyszłym tygodniu zaczyna cieśla. Co do zmian to zrobiłem dokładnie jak Sonne78 betonowe schody a pod nimi spiżarka, wejście do kotłowni z garażu, poddasze podwyższone a dodatkowo drzwi w garażu. Powiększyłem też okna w salonie i te okrągłe na 80. Zrezygnowałem również z komina murowanego w kuchni a za to są pustaki wentylacyjne w zupełnie innym miejscu. Pogoda nie ciekawa więc w wolnej chwili postaram się wkleić jakieś fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 06.07.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witam Zapi mam pytanko, czy robiąc schody betonowe zmieniałeś wymiary klatki schodowej? i na jakiej wysokości od spocznika wyszło Ci to okienko (chyba że nie robiłeś ze spocznikiem, tylko zabiegowe, bo tego nie pisałeś). Ile po podniesieniu ma Twoja ścianka kolankowa? Mathiasso a jak tam Twoje ogrodzenie? Zrobione już? Jurek a co wymyśliłeś na te cokoliki i murki ozdobne? Iwonko i Rafale czy u Was też już powolutku wyrasta coś z ziemi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 06.07.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 witaj Sonne tak ogrodzenie zrobione, to co zaplanowaliśmy czyli bez przodu (bo on będzie bardziej wyszukany ), wyszło to całkiem nieźle, ten ból był niestety że nie mamy żadnego sąsiada i 170m trzeba było robić. Ale siateczka wyląda nieźle i cała działka też jakby wypiękniała jak mi się uda to zamieszcze zdjęcie i pokażde moje włościa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona, Rafał 06.07.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witam Wszystkich serdecznie Jak na razie moja budowa to notoryczne czekanie. A to na bloczki, a to na beton, stal itd... i najśmieszniejsze jest to, że jak juz materiały na fundamenty są, to pogody niet. Moi fachowcy chcą czekac na sprzyjająca aurę, więc nie ma rady, trzeba czekać. Dobija mnie to bardzo.. Już nie mogę sie wprost doczekać kiedy coś zacznie rosnąć Wszystkim budującym gratuluję postępów w budowie!!!! Szkoda tylko, że nie wklejacie zdjęć... Pozdrawiam, Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonne78 06.07.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Mam parę zdjęć (chociaż to tylko wykopane fundamenty) lecz wstyd się przyznać ale nie umiem ich wklejać a nie zawsze mam czas żeby nad tym posiedzieć i popróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts