Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI STROP

carson

Recommended Posts

Polecam Filigran.

Układa się dźwigiem w godzine. Duże płyty, cały strop z kilku elementów.

Nic co ekipa może źle przyciąć, rozbić, ukraść. Łatwo wyprowadzić balkon.

Ja będę kładł u siebie prefabrykowane płyty kanałowe. Zostały już zamówione. Cena to 43zł netto/metr kw. Wychodzi bardzo korzystnie, ułożenie trwa chwilę, dość szybko można rozpocząć następny etap. Minus (wg niektórych) to to, że podobno na łączeniach będą pojawiały się rysy. :roll:

Polecam Filigran.

Układa się dźwigiem w godzine. Duże płyty, cały strop z kilku elementów.

Nic co ekipa może źle przyciąć, rozbić, ukraść. Łatwo wyprowadzić balkon.

Ja będę kładł u siebie prefabrykowane płyty kanałowe. Zostały już zamówione. Cena to 43zł netto/metr kw. Wychodzi bardzo korzystnie, ułożenie trwa chwilę, dość szybko można rozpocząć następny etap. Minus (wg niektórych) to to, że podobno na łączeniach będą pojawiały się rysy. :roll:

Nie to nie są płyty kanałowe, raczej strop prefabrykowany ale wymagający stemplowania , montuje sie prefabrykowane płyty i układa się na nich zbrojenie z nadbetonem. Nie trzeba szalunków ale trzeba zastosować dźwigary i stemple.

W moich okolicach bardzo często robi sie zmodyfikowany strop Kleina.

Zamiast belek dwuteowych ida belki robione bezposrednio na budowie z np. 4 prętów fi12.

Sam u siebie mam zrobione 2 takie stropy. Średni koszt wykonania (bez robocizny) przy 75m2 wychodzi około 3500 zł.

U mnie ten wychodził najtaniej.