Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

palisander na fronty kuchenne

graf3d

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Proponuję zobacz zdjęcia dwóch kuchni:

1. http://www.bajda.chobot.pl - to strona projektanta, na której zobaczysz zdjęcia kuchni zrealizowanej u klienta. Możesz porozmawiać z projektantem, może skontaktuje Cię z klientem.

2. http://www.kostrubiec.chobot.pl - tu znajdziesz zdjęcia z palisandrowej kuchni ekspozycyjnej.

Z obu zdjęć dla mnie wynika, że efekt jest lepszy, jeśli palisander stanowi tylko dodatek. Ale, jak kto woli...

Natomiast jeśli chodzi o użytkowanie, palisander, jak każdy materiał naturalny wymaga szczególnego traktowania - tj. musi być czyszczony delikatnymi środkami, nie może być zbytnio zalewany i trzeba uważać, żeby go nie narażać na uszkodzenia mechaniczne (upadający noż itp.)

Pozdrawiam

Bezele,

porządne mebelki robi wiele firm,

poza tym szanująca się firma nie wysyła potencjalnych klientów do tych, którym meble już wykonała w celu ich obejrzenia, opinii itp.

Od tego są salony ekspozycyjne i fachowcy, którzy muszą wykazać się wiedzą i umiejętnością zdobycia klienta.

Zdjęcia - owszem, ale takie kontaktowanie przez projektanta z klientem, który kuchnię wykonał mnie zniesmacza, bo to zero profesjonalizmu. Ja też byłam klientem studia kuchennego, ale projektant był od tego, żeby mnie przekonać. I gdyby zaproponował mi taką wycieczkę do kogoś, komu już coś wykonał, czy jakieś tego typu jazdy, to bym po prostu zmieniła firmę.

a od reklam to jest dział ogłoszeń drobnych, nieprawdaż ?:D :D

Mój kolega ma kuchnię w KOLORZE palisander ze srebrnymi dodatkami typu okucia (pochwyty) oraz delikatne listwy ozdobne.

Nie podoba mi się ten kolor do kuchni bo:

1/ wygląda nijak

2/ nadaje smutny charakter całemu pomieszczeniu (kuchnia połączona jest z salonem)

3/ kolor jest zimny a ja lubię jak dom emanuje ciepłem

4/ kolega zdecydował się tylko dlatego bo dostał baaardzo niską cenę na targach budowlanych ale ma cały czas problemy z żoną - jej się ten kolor nie podoba

Wydaje mi się, że palisander w miarę korzystnie wygląda tylko we wnętrzach ultra nowoczesnych !!!

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 10 months później...

Osobiście nie podobały mi się palisandrowe kcuhnie na ekspozycji w Chobocie.

Zbyt dużo forniru, ułożonego przypadkowo :roll:

Za to wspaniale prezentuje się kuchnia jednego znaszych forumowiczów wykonana także przez Chobot:

http://www.chobotdesign.eu/node/2151

ta kuchnia naprawdę mnie urzekła - w tym przypadku palisander w połączeniu z bielą wygląda wspaniale !

bardzo dziękuję :wink:

obie kuchnie bardzo ładne-palisander jest przepiękny!

niestety bardzo cieżko znaleźć więcej zdjęć takich kuchni w necie...

zastanawiam się jednak czy tylko połączenie z jasnymi stonowanymi dodatkami jest sensowne i bezpieczne? dla mnie taka kuchnia jest mimo wsyztsko za zimna, a nie wiem czy wprowadzenie jakiegoś jeszcze koloru nie byłoby przesadą?

no w końcu palisander jest piękny ja mam go w całym mieszkaniu wprowadzam się w poniedziałek , mam go też w kuchni ale tylko jako dodatek między meblami ( zamiast płytek) lakierowanymi w kolorze kremu . Jest to bardzo wzorzyste drewno więc do tego mam dużo jasnych kolorów przeważnie jasny krem już nie mogę doczekać się przeprowadzki

Witam, ja jestem właścicielem kuchni o której pisał wcześniej glowac :)

Palisander lakierowany na wysoki połysk połączony z waniliowym MDF :)

Kuchnię zaprojektowaliśmy tak aby słoje się łączyły ze sobą (tzn. całość zrobiona z jednego pasa forniru). Pan Izdebski dopilnował wykonania zgodnie z naszym pomysłem i teraz wygląda to tak:

http://i19.photobucket.com/albums/b185/kirkris/_ptgtmp_QYP6TB_m.jpg

http://i19.photobucket.com/albums/b185/kirkris/_ptgtmp_0GKYQG_m.jpg

Reszta fotek w naszej galerii oraz na stronie Chobotu (link zamieszczony w poście glowaca. Generalnie palisander jest bardzo ładnym drewnem, trzeba tylko uważać aby nie przedawkować :lol: 8)

Witam.Kuchnia zafrornirowana w palisandrze jest b. charakterystyczna ze wzgledu na duze uslojenie.Jej wykonanie perfecyjne powinno polegac na rownym ulozeniu fladrow (tj kilku slojow ) na tyle rowno aby wyszedl efekt calosci.Kuchnia zrobiona w palisandrze gdzie sloje nie pasuja do siebie zakloca harmonie i tworzy efekt przypadkowosci.Dotyczy to tez innych fornirow o charakterystycznym duzym uslojeniu.Pozdr

Witam.Kuchnia zafrornirowana w palisandrze jest b. charakterystyczna ze wzgledu na duze uslojenie.Jej wykonanie perfecyjne powinno polegac na rownym ulozeniu fladrow (tj kilku slojow ) na tyle rowno aby wyszedl efekt calosci.Kuchnia zrobiona w palisandrze gdzie sloje nie pasuja do siebie zakloca harmonie i tworzy efekt przypadkowosci.Dotyczy to tez innych fornirow o charakterystycznym duzym uslojeniu.Pozdr

Można użyć palisandru modyfikowanego, który ma słoje równoległe i znacznie węższe. Jest wtedy lekko podobne do zebrano tylko w innej kolorystyce :)

Wtedy nie pa problemu ze zgrywaniem linii usłojenia

My świadomie zdecydowaliśmy się na rozwiązanie trudniejsze ale nam bardziej odpowiadające :)