Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wywiewka w szambie, po co to jest ?

ela i tomek

Recommended Posts

Jest po to, żeby był przepływ powietrza z szamba do kanalizacji i dalej wywiewką na dachu w atmosferę. Dzięki temu przy szambie nie śmierdzi. Po drugie, przy opróżnianianiu szamba wywiewką napływa powietrze do szamba w miejsce ścieków. Po trzecie, wywiewka musi być bo ścieki mogą fermentować i gdzieś ten gaz musi odejść.

Mówiąc krótko.

1. To co ścieka do szamba jest czynne biologicznie i między innymi gnije i fermentuje.

2. Procesy wymienione w pkt. 1 wytwarzają gazy oraz substancje o zapachu odbiegającym od modnych perfum a zbliżonych w działaniu do gazów bojowych :wink: .

3. Jednym z produktów tego co się dzieje jest m.in. metan, który w sprzyjających okolicznościach może wybuchnąć, a najbardziej prawdopodobne jest to, że przy szczelnym zamknięciu szamba wytworzone w nim ciśnienie może wpychać ścieki spowrotem do rur, utrudniając ich usuwanie z domu.

4. Przez te wywiewki, oprócz wyrównywania ciśnienia zachodzi proces wietrzenia szamba, co powoduje, że nie kumuluje się aż tak jego zapach i łatwiej jest obok niego przechodzić

5. Wywietrzenie szamba nie powoduje w przypadku jego gwałtownego otwarcia (jeśli było szczelne) masowego pomoru okolicznej fauny i flory, omdleń oraz odpadania tynku od ściany, oraz nasączenie otwierającego zapachem, po którym nie zbliży się do niego nikt z dalszej i bliższej rodziny (za wyjątkiem osób, które chcą pożyczyć pieniędze, tudzież samochodu) oraz do niedawna ukochanych zwierząt.

A jaki jest koszt takiej szybkozłączki? My chcemy dać kominek w odległości około 4 metrów od szamba i ukryć go w iglakach. Można tak ?

Nie bój się, z tym zapaleniem szamba to lekka przesada, ale wywiewki sie przydajš.

Sztuka kosztuje parę PLN (słownie, koło 10) plus coœ (dziura) żeby je w niš wepchnšć i tyle

Ja też nie mam, bo mam w dekielkach betonowych dziurki w miejscu grzie uchwyt jest, ale przed zimą zamierzam jeszcze zrobić, bo już mi zapowiedział szambonurek, ze bez wywiewki beczka przez szybkozłączki nie pociągnie jak klapy zostaną zasypane śniegem.

Zaraz zaraz...sorki JoShi...

Ale chyba bzdur ci naopowiadał...

Pewnie, że dobrze jest jak sobie może powietrze zassać przez klapy...ale w extremalnym przypadku min. dla takich przypadków masz odpowietrzenie na dachu! tym powinno sobie zassać...

Ja też nie mam, bo mam w dekielkach betonowych dziurki w miejscu grzie uchwyt jest, ale przed zimą zamierzam jeszcze zrobić, bo już mi zapowiedział szambonurek, ze bez wywiewki beczka przez szybkozłączki nie pociągnie jak klapy zostaną zasypane śniegem.

Zaraz zaraz...sorki JoShi...

Ale chyba bzdur ci naopowiadał...

Pewnie, że dobrze jest jak sobie może powietrze zassać przez klapy...ale w extremalnym przypadku min. dla takich przypadków masz odpowietrzenie na dachu! tym powinno sobie zassać...

No i zassie. I przy okazji z wszystkich syfonów. Byle nie przy obiedzie..