Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest mieć SZAMBO?

nata76

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Moja działka to 530m2, korzystam z poś, które jest na str

http://www.pipelife.pl/oczyszczalnie.php

Kosztowało 3010 zł, sam je montowałem, działa już 5 lat, nie śmierdzi. Obecnie do budowy nie potrzeba zgody, wystarczy powiadomienie urzędu.

Jak daleko masz od studni. W przepisach jest 30m no chyba, że zaizolujesz drenaż od dołu (wtedy tylko 15m). Ty robiłeś izolację, czy nie.

Ile kosztuje Cię eksploatacja? Możesz zamieści jakieś zdjęcia?

Witam

re bazgrus

studni nie ma, korzystam z wodociągu, zbiornik główny poś jest prawie przy budynku do 1m od ściany, koszt eksploatacji to raz w roku opróżniam -49 zł w 2006r, drenaż zgodnie z przepisami 2 m od ogrodzenia (położone wzdłuż dwie rury w odległości ok 2m od siebie. Zdjęć nie potrafię dołączyć.

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich!

Widzę że temat nieco "pachnący" a ja właśnie szukam pomocy w tym temacie:

Buduje domek podpiwniczony. W piwnicy mam zaplanowaną małą kuchnię i toaletę - co nie podlega dyskusji.

Moje pytania do doświadczonych i użytkujących rózne tego typu rozwiązania: jak najlepiej zrealizować odprowadzenie z piwnicy? 1. Czy osadzić szambo ponizej poziomu parteru a z piwnicy pompować w górę specjalną pompką? 2. Dodac drugi niższy zbiornik szamba specjalanie dla piwnicy? 3. Inne pomysły? Jesli 1 to gdzie umiescic pomkę? Na podlodze piwnicy? Poniżej poziomu podłogi? Na zewnątrz? Czy to urządzenie hałasuje? Jakie pompki polecacie?

Chetnie wymienie szczegółowe uwagi na mail albo GG.

z góry dziekuję za pomoc.

Jesli gdzies na forum znajdują sie odpowiedzi na moje pytania to prosze o skierowanie mnie tam. Szukałem sporo ale niczego nie znalazłem...

Też mam szambo, ale mam nadzieję, że w ciągu kilku lat będzie kanalizacja. Płacę 160cł za wywóz ok 10m3. Tak na prawdę jest tam ok 8,5m3.

Tyle kosztuje kurs i już.

O wadach i zaletach raczej wątpliwych bo same wady takiego rozwiązania nie piszę bo już przedmówcy się wypowiedzieli.

Natomiast intryguje mnie inna kwestia. Jak firma wykonująca instalację kanalizayjną w drodze ją wykona jeżeli jest wysoki poziom wód gruntowych. Pamiętam jak była kopana dziura pod moje szambo. Do fundamentów domu było 1m a podmórówka wykonanego ogrodzenia już była podmyta obsuwającą się ziemią. Grunt jest przepuszczalny, powiedziałbym żółty piach poniżej 60cm, więc jak dokopaliśmy się do wody obsypywało się aż miło. Co oni robią jak droga 6m szerokości i z obu stron ogrodzenia klinkierowe?

A może coś takiego ?

http://www.aquamatic.com.pl/dom.php

Sam badam mocno temat oczyszczalni bo muszę się na coś zdecydować

Nie trzeba robić drenażu, zakopuje się zbiornik w ziemi i cześć - czyli odpada koszt wykopu, żwiru, rur itp. Poza tym ktoś wczoraj zwrócił uwage na pomijany fakt konieczności wymiany całego drenażu w oczyszczalniach drenażowych, łącznie z gruntem po powiedzmy 7-10 latach. A to oznacza dodatkowe spore koszty i zrobienie z naszego ogrodu placu budowy.

mam szambo 10 m3 a opróżniam średnio co miesiąc 9 m3 za 60 zł. To jest dość tanio w porównaniu z zamieszczonymi tu cenami, jednak wydaje mi się że szambo nabiera wody, bo zużycie 300 l na dobe wydaje mi się za duże na 2 + 1.

Nie wydaje mi się. My (2 osoby dorosłe) użytkujemy szambo 10m3, ale w praktyce napełniane do ok 9m3 i wybieramy je co 35dni (średnia za 6 miesięcy) i staramy sie niepotrzebnie kranów nie odkręcać. Mamy zmywarkę. Do ścieków w naszym przypadku trzeba w sezonie grzewczym doliczyć skropliny z pieca kondensacyjnego. Taki piec może na dobe wyprodukować ok 20l ścieków co w miesiącu daje ok 500-600l ścieków przy dużym mrozie.

• 2 weeks później...

Nie mam pojęcia dlaczego ludzie tak podniecają się przydomową oczyszczalnią?

Przecież za przeproszeniem wszystkie ....o (ścieki) idzie na własną działkę, gdzie będą sadzić ekologiczną marchewkę. Co innego żeby te ... ścieki szły do sasiada o to w porządku niech on by te toksyny jadł. Mi to kojarzy się z wylewaniem przez okno do swojego ogródka.

Hmm, a może jestem w błędzie ? :-?

• 2 months później...
A u nas się okazało,ze do kanalizy jest nie 100 a 200m. Nie wiem,co zrobić.....moze to aqamatic, co podaje Pan Od Ciasteczek.....Czy robić kanaliże???(ale koszty ogromniaste)

No ale jakie to koszty?

Wiesz czy zgadujesz?

Porownaj z cenami ktore podawalismy (najlepiej sprawdz u siebie) i podejmij decyzje!

Mirek

mnie zrobili studzienkę 55m. od domu. w 3 dni wykopaliśmy rów w dwie osoby. nasz koszt to tylko 55m. rur pcv. nie pamiętam jednak ile to wyniosło. zastosowałem tylko rury szare zamiast tych pomarańczowych bo o wiele taniej wyszły. ponadto kupiłem je u miejscowego producenta z małym rabatem i bez watu. moja rada to kopać te 100m. i będzie spokój do końca życia.

Dziwie się że zostało to odebrane ale działa i jest ok

Ja musze dać rury lite sn-8 w ogródku i to tam gdzie nawet auto nie przejeżdża

• 9 months później...

Intensywnie badam temat kanalizy.

Czy na tą oczyszczalnie aquamatic potrzebne jest pozwolenie. W pozwoleniau na budowe mamy szambo.

Po 2 latach od pozwolenia okazało się jednak, że u nas kanalizy nie zrobią

( dom przy lesie na końcu wsi ).

czy można teraz w trakcie budowy zamienić szambo na np. taki aquamatic ?

No i ile kosztuje ta instalacja ?

Witam

A co mi byście doradzili, kanalizacja będzie w maju 2009 r, wprowadzam sie w maju 2008, chce kupić trzy zbiorniki po 1000 l na allegro i połączyć je w całość( choć nie wiem czy nie będzie napływać woda przez te połączenia mam wysoki stan wód gruntowych),będzie to taka prowizorka czy przy odbiorze domu będe miał z tego tytułu jakieś problemy bo słyszałem że może być prowizorka do odbioru ale musi być studnia rewizyjna wybudowana przed takim szambem a ja jej nie chce na razie

W obecnym domu w którym mieszkam miałem kiedyś szambo dwukomorowe, to była tragedia ciągle sie coś zapychało, nie szło pod to coś podjechać szambiarką, zapach super,same kłopoty. W tej chwili korzystam z kanalizy i nigdy w świecie bym z niej nie zrezygnował na korzyść szamba choćbym miał sam kopać 200m przyłącza.

Poradżcie czy pomysł z tymi zbiornikami ma sens( 4 osoby w domu)

Kubek - zależy jak jest koszt tej prowizorki ...

Ja również bedę miał w 2009 robiony przyłącz do kanalizacji - nabyłem szambo 12m3 - betonowe jednokomorowe - koszt z montażem i podłączeniem ca 2,5pkln .Rodzinka 4 osobowa - już mieszkamy w domu - szambo wypróżniam raz na półtora miesiąca / wypróżniam 7m3 - taka szambiarka do mnie przyjeżdża / - przy odbiorze budynku przez PINB nie miałem żadnych problemów - w momencie przyłaczenia do kanalizy bedę w plecy te 2,5 kpln - ale przez okres dwóch lat jest to dla mnie do przyjęcia - ale teraz nie mam z szambem żadnych problemów ... - a co bedzie z Twoim pomysłem montażu kilku zbiorników / sumarycznie 3m3 / - nie dość że mało to jeszcze nie wiadomo jak Ci to bedzie działać ...

Kubek - zależy jak jest koszt tej prowizorki ...

Ja również bedę miał w 2009 robiony przyłącz do kanalizacji - nabyłem szambo 12m3 - betonowe jednokomorowe - koszt z montażem i podłączeniem ca 2,5pkln .Rodzinka 4 osobowa - już mieszkamy w domu - szambo wypróżniam raz na półtora miesiąca / wypróżniam 7m3 - taka szambiarka do mnie przyjeżdża / - przy odbiorze budynku przez PINB nie miałem żadnych problemów - w momencie przyłaczenia do kanalizy bedę w plecy te 2,5 kpln - ale przez okres dwóch lat jest to dla mnie do przyjęcia - ale teraz nie mam z szambem żadnych problemów ... - a co bedzie z Twoim pomysłem montażu kilku zbiorników / sumarycznie 3m3 / - nie dość że mało to jeszcze nie wiadomo jak Ci to bedzie działać ...

Kurcze wiem że będzie zbyt mała pojemność tego ustrojstwa, ale koszt około 600 zł, a przez rok przemęcze się :( , tak myśle, obym nie przekombinował