Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest mieć SZAMBO?

nata76

Recommended Posts

Kurcze wiem że będzie zbyt mała pojemno

I na tym się skup przede wszystkim - jest sens wypróżniać zbiornik co tydzień czy dwa tygodnie ?? I tak przez dwa lata ...

Wg mnie dla takiej rodzinki / 4 osoby / zbiornik 10m3 to optimum - u mnie wypróżniam 7m3 raz na półtora miesiąca - i jest to do przyjęcia ...

No i ważne jest jeszcze jakośc wykonania takiej instalacji / 3 zbiorniki po 1m3 / - jak to wykonasz i uszczelnisz dobrze to nie powinno być problemów , ale jak nie - to same kłopoty przez kupę czasu ...

Jaki jest koszt takiego zbiornika 1m3 z alledrogo ??

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

600 pln za wszystko czy 600 pln za jeden zbiornik ??

Wybacz ale 200pln za zbiornik to mi nie pachnie jakąś chociażby przyzwoitą jakością ...

A odnośnie terminu przyłacza do kanalizacji - nie wierz tak do końca tym terminom - u mnie pierwsza opcja to był termin 2007 - ale jak widać teraz jest 2009 - a jak bedzie naprawdę - tego nikt nie wie ... :lol:

A zostać przy prowizorce jeszcze dłużej ... - no cóż - jak kto woli ...

Kurcze wiem że będzie zbyt mała pojemno

I na tym się skup przede wszystkim - jest sens wypróżniać zbiornik co tydzień czy dwa tygodnie ?? I tak przez dwa lata ...

Wg mnie dla takiej rodzinki / 4 osoby / zbiornik 10m3 to optimum - u mnie wypróżniam 7m3 raz na półtora miesiąca - i jest to do przyjęcia ...

No i ważne jest jeszcze jakośc wykonania takiej instalacji / 3 zbiorniki po 1m3 / - jak to wykonasz i uszczelnisz dobrze to nie powinno być problemów , ale jak nie - to same kłopoty przez kupę czasu ...

Jaki jest koszt takiego zbiornika 1m3 z alledrogo ??

80 zł polskich :), męka by trwała 12 miesięcy, no chyba że firma wykonująca kanalize w gminie by nawaliła z terminami no to wtedy tragizm :(

ja zakupiłem 4 zbirniki 1000l (koszt 40zł/zbirnik + 200zł transport) chce je połaczyc razem.scieki maja zapełniac te zbiorniki kolejno tak wiec czym dalej to woda bedzie bardziej oczyszczona.zamierzam tez wrzucac tabletki do oczyszczalni.wode z ostatniego zbiornika bede mogł uzywac do podlewania trawki tak wiec przyjazd szambiarki bedzie znacznie zadszy.

takie szmbo ma mi starczyc na 1-2 lata bo juz jest budowana oczyszczalnia.

ja zakupiłem 4 zbirniki 1000l (koszt 40zł/zbirnik + 200zł transport) chce je połaczyc razem.scieki maja zapełniac te zbiorniki kolejno tak wiec czym dalej to woda bedzie bardziej oczyszczona.zamierzam tez wrzucac tabletki do oczyszczalni.wode z ostatniego zbiornika bede mogł uzywac do podlewania trawki tak wiec przyjazd szambiarki bedzie znacznie zadszy.

Tabletki to sa dobre na ból głowy - bez urazy ...

Woda po takim którymś zbiorniku bedzie tak samo śmierdziała jak po pierwszym - no chyba że zastosujesz napowietrzanie i drenaż rozsączający ...

Mój sąsiad ma trójkomorowe szambo - woda z ostatniej komory jest hmmm - nieciekawa delikatnie rzecz ujmując ...

Marcin daj namiary na tego dostawce

Ja mam tymczasowe (do lata) szambo z 4 paletopojemników. Kupiłem je w Ozorkowie k/Łodzi tel 888 65 25 86.

Niestey jest kłopot z połączeniem: jak dołem to będzie ciągnął wodę gruntową i trzeba zrobić odpowietrzenie, jak górą to z każdego osobno trzeba wyprowadzić wyjście ponad grunt do wybierania.

Te zbiorniki są miękkie, trzeba je zabezpieczyć żeby ziemia ich nie zgniotła.

Połączyłem zbiorniki za pomocą gumowych uszczelek i silikonu - starałem się ale szczelnie nie jest. Zbiorniki obłożyłem rurami stalowymi i zespawałem wszystko do kupy, całość w ziemi obłożyłem eternitem - a i tak trochę ję powgniatało.

Reasumując na tymczasowe szambo się nadaje, jak na całe życie to może być ciężko.

Robić szamba się nie opłaca.

Koszt budowy to około 4 tyś, a później płacisz powyżej stówki raz w miesiącu-jak dobrze idzie, co daje rocznie imprezę około 1500 - 1800zł

Jeśli masz małą działkę to możesz sobie zrobić przydomową oczyszczalnie ścieków z osadem czynnym - nie wymaga dużego miejsca.

W dodatku budowa oczyszczalni w wielu gminach jest dofinansowywana jeżeli nie ma kanalizacji bądź podłączenie jest nieopłacalne (wysokie koszty).

U nas zwracają 50% inwestycji (nie więcej niż 10 tyś) - musisz mieć fakturę, projekt i musi to być zgłoszone!

Koszt obsługi oczyszczalni przydomowej to max 400zł rocznie.

I tak koszt budowy oczyszczalni w moim przypadku to 8300 zł - gmina mi zwróci 4150zł - a jeśli nawet nie zwróci to i tak w ciągu 3 lat wyjdę na plus.

W obecnym domu w którym mieszkam miałem kiedyś szambo dwukomorowe, to była tragedia ciągle sie coś zapychało, nie szło pod to coś podjechać szambiarką, zapach super,same kłopoty.

Powiem Ci co myślę. Albo mieliście źle wykonane szambo albo nie umiecie korzystać z tego urządzenia. Z całym szacunkiem, ale co trzeba wywalać do szamba, żeby przepływ między komorami się zapychał. Do głowy przychodzą mi jedynie pampersy. Od pięciu lat użytkuję szambo dwukomorowe i niezbyt przyjemny zapach to mam i owszem, jak do sąsiada przyjeżdża szambiarka i wybiera szambo przez klapy. Wiadomo szambo jest pewną uciążliwością, bo trzeba myśleć o tym gdzie i jak je umiejscowić, żeby było wygodnie wybierać (polecam szybkozłączki w ogrodzeniu) a poza tym trzeba pamiętać o opróżnianiu, żeby nie było kłopotów. Doprawdy nie mam pojęcia jak chcesz połączyć trzy niewielkie plastikowe zbiorniki, żeby były szczelnie, żeby przepływ między nimi Ci się nie zapychał (skoro z szambem miałeś ten problem) i jak zamierzasz je opróżniać. Myślę, że ścieki to zbyt poważny problem, by na własne życzenie ryzykować skażenie gleby i wód gruntowych jakąś prowizorką.

W obecnym domu w którym mieszkam miałem kiedyś szambo dwukomorowe, to była tragedia ciągle sie coś zapychało, nie szło pod to coś podjechać szambiarką, zapach super,same kłopoty.

Powiem Ci co myślę. Albo mieliście źle wykonane szambo albo nie umiecie korzystać z tego urządzenia. Z całym szacunkiem, ale co trzeba wywalać do szamba, żeby przepływ między komorami się zapychał. Do głowy przychodzą mi jedynie pampersy. Od pięciu lat użytkuję szambo dwukomorowe i niezbyt przyjemny zapach to mam i owszem, jak do sąsiada przyjeżdża szambiarka i wybiera szambo przez klapy. Wiadomo szambo jest pewną uciążliwością, bo trzeba myśleć o tym gdzie i jak je umiejscowić, żeby było wygodnie wybierać (polecam szybkozłączki w ogrodzeniu) a poza tym trzeba pamiętać o opróżnianiu, żeby nie było kłopotów. Doprawdy nie mam pojęcia jak chcesz połączyć trzy niewielkie plastikowe zbiorniki, żeby były szczelnie, żeby przepływ między nimi Ci się nie zapychał (skoro z szambem miałeś ten problem) i jak zamierzasz je opróżniać. Myślę, że ścieki to zbyt poważny problem, by na własne życzenie ryzykować skażenie gleby i wód gruntowych jakąś prowizorką.

Jestem ciekaw ile mieszkasz w swoim nowym domu, poczekaj tak z 5-10 lat to zobaczysz co to szambo, jak będziesz walczył bo coś się zapchało,z tych zbiorników chce zrobić coś niedrogiego i szybkiego, za rok będzie kanaliza, mnie nie stać na szambo za 4000 zł które służyć mi będz :evil: ie 12 miesięcy[/code]

Jestem ciekaw ile mieszkasz w swoim nowym domu

W moim domu mieszkam 5 lat. Wcześniej 12 lat mieszkałam w innym domu z szambem dwukomorowym a moi rodzice mieszkają tam do dziś, czyli razem ze 30 lat. Zaręczam Ci, że wiem o czym piszę. Nie jestem mieszczuchem co z bloku wyposażonego w kanalizacje sprowadził się na wieś.

jak będziesz walczył bo coś się zapchało

1. Jestem kobietą, chyba nie zauwazyłeś.

2. Moje wieloletnie doświadczenie w tym temacie każe mi trwać w przekonaniu, ze w prawidłowo wykonanym i użytkowanym szambie wielokomorowym nie ma się co zapchać.

mnie nie stać na szambo za 4000 zł które służyć mi będz :evil: ie 12 miesięcy

Obawiam się, że aby podłączyć się do kanalizacji będziesz musiał mieć porządny zbiornik pośredni. Tak czy siak będziesz musiał te pieniądze wydać. A poza tym nie wiem jak ty, ale ja wolałabym zrobić sobie jedną betonową komorę 3m sześcienne niż pieprzyć się z plastikowymi zbiornikami, klecić jakąś prowizorkę i zastanawiać się czy już mam coli w wodzie czy jeszcze nie. Znam takich co z szambem kombinowali i teraz wodę pitną muszą sobie przywozić w baniaczkach, bo studnie skażone na znacznym obszarze. Wolisz tak? Twoja sprawa. Mam nadzieję, że nie będziesz moim sąsiadem i trzymam kciuki za Twoich sąsiadów.

Do Joshi : napisz coś wiecej na temat tej szybkozłaczki. U mnie szambo bedzie ok. 15 m od drogi. Nie wyobrażam sobie, że szmbiarka będzie jeździć po działce co miesiąc.

Wytłumacz, jak wykonuje się takie szybkozłaczki.

Szybkozłączka do szambiarki to wyprowadzona rura z szamba do granicy posesji i zakończona specjalnym przyłączem - takim jakie mają szambiarki przy rurach .

Podczas przyjazdu szambowozu operator zapina się do tej złączki swoim wężem i z drogi nie wjeżdżając na posesję wypompowywuje jego zawartość .

Tutaj moje poszukiwania takiej złączki - finał poszukiwań - znalazłem i kupiłem :) - takoż w ciągu najbliższych dni - montaż złączki u mnie na posesji.

PS. Nabyłem dwa złącza - potrzebne jest jedno - jak jesteś zainteresowany pisz na pw.

Do Joshi : napisz coś wiecej na temat tej szybkozłaczki. U mnie szambo bedzie ok. 15 m od drogi. Nie wyobrażam sobie, że szmbiarka będzie jeździć po działce co miesiąc.

Wytłumacz, jak wykonuje się takie szybkozłaczki.

Tu:

http://forum.muratordom.pl/post644412.htm?highlight=szamba#644412

masz wątek o moich działaniach w tym zakresie :) Ze zdjęciami.

• 1 month później...

Ha-temat brzmi "jak to jest mieć szambo" czy jakoś tak :D A no chyba zadna przyjemność-już sie przekonałam i potrzebuję pomocy od osób bardziej w tym kierunku doświadczonych!

Po pierwszym wypróżnianiu szamba w domu śmierdziało niemiłosiernie :evil: - czy może ktoś wie gdzie może leżeć przyczyna??! Aż sie boje pomyślec o następnym przyjeździe szambiarki brrrrrrr.......

Mam 2 zbiorniki połączone, z kominkami odpowietrzającymi - zawartość schodzi b. dobrze (tak powiedziałten gość od szamba) - gdzie przyczyna smrodu w domu???!!!! HELP!

Ha-temat brzmi "jak to jest mieć szambo" czy jakoś tak :D A no chyba zadna przyjemność-już sie przekonałam i potrzebuję pomocy od osób bardziej w tym kierunku doświadczonych!

Po pierwszym wypróżnianiu szamba w domu śmierdziało niemiłosiernie :evil: - czy może ktoś wie gdzie może leżeć przyczyna??! Aż sie boje pomyślec o następnym przyjeździe szambiarki brrrrrrr.......

Mam 2 zbiorniki połączone, z kominkami odpowietrzającymi - zawartość schodzi b. dobrze (tak powiedziałten gość od szamba) - gdzie przyczyna smrodu w domu???!!!! HELP!

A opróżnianie przez właz, czy wyprowadzona rura z przyłączem dla szambiarki?