Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest mieć SZAMBO?

nata76

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam oczyszczalnię Aquamatica - działa, po otwarciu komory nic nie śmierdzi :-), a wodę po oczyszczeniu spuszczam do rowu melioracyjnego (mam pozwolenie wodno-prawne).

W pozwoleniu na budowę miałam szambo,ale w warunkach zabudowy możliwość POŚ, przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie każda zmiana w stosunku do stanu na który wydane jest pozwolenie na budowę - wymagany jest projekt zamienny - który zrobiliśmy.[/quote

Właśnie kupiłem działkę z projektem i pozwoleniem na budowę. WZ i PnB zakłada potrzebę wykonania zbiornika bezodpływowego. Czy jest szansa na zmianę tego zapisu na POŚ? Po przeniesieniu PnB na mnie zamierzam na wiosnę rozpocząć budowe, czy na tym etapie jest szansa na zmianę w tym zakresie?

• 1 year później...
Chyba przyjdzie mi robić szambo, bo sąsiad nie zgodził sie na podłączenie do jego studzienki kanalizacyjnej, do najbliższej komunalnej jest ok.100m, szacunkowe koszty wybudowania tego przyłącza mnie dobiły :(

NIe moge mieć POS, bo za mała działka. Zostaje szambo.

Napiszcie mi, jak to jest miec szambo?Czy w codziennym życiu się to odczuwa,tzn.czy trzeba jakoś czyścić, czegos dodawać do szamba?Co ile czasu sie je opróżnia, ile to kosztuje? JAkie macie szamba? U nas gliniasta ziemia, b. wysoki poziom wód gruntowych. Jakie szambo na 5-6 osobową rodzinę?

Mam jakieś mgliste wspomnienia z dzieciństwa, że szambo wybijało, nie można sie było bawić na podwórku, a jak je opróżniali to straszny był zapach....

Możesz też pomyśleć o drenażu: [sPAM - moderowano]

Edytowane przez Jarek.P