Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mój pierwszy post na tym forum, więc na początku się przywitam :D.

Czytam forum już jakiś czas i sporo się dowiedziałem, nigdzie jednak nie znalazłem odpowiedzi na następujacy problem.

Jestem w trakcie zakupu domu (podposana notarialnie umowa warunkowa zakupu - grunt częściowo rolny więc czekam miesiąc na decyzje ANR)

Historia domu jest następująca:

- wybudowany w latach 60-tych i oddany do uzytku

- w roku 1996 sprzedany i nowy właściciel rozpoczął rozbudowę, ale jej nie ukńczył gdyż zmarł. Jedyna dokumentacja tej rozbudowy to projekt budowlany zatwierdzony w urzędzie. Niestety dzinnik budowy zaginął.

Z tego co udało mi się dowiedzieć, to powinienem zinwentaryzować to co zostało zrobione, przygotować nowy projekt (chcę dokonać zmian we wcześniejszym) i ponownie wystąpić o pozwolenie na budowę.

Problem jednak w tym, że jedna z dobudowanych ścian znajduje się w odległości 3 m od granicy działki i są w niej 2 okna. Nie chciał bym tych okien zamurowywać, a nie wiem jak to się ma do przepisów o magicznych 4 metrach. Dodam, że stan taki istniał jeszcze przed wejściem nowych przepisów, ale nie mogę tego udowodnić z powodu braku dziennika budowy.

Czy urzędnicy mogą z tego powodu stwarzać problemy, a jeśli tak to jak to rozwiązać?

Dodam, że sąsiednia działka jest niezabudowana, bez prawa do zabudowy - stoi tam transformator i biegnie linia EN 15 kV. Nie wiem czy to coś zmienia i ma znaczenie jeśli chodzi odległość budynku od granicy.

I jeszcze dwa pytania:

W otrzymanej informacji o terenie jest taki zapis:

Ustala się zachowanie istniejących obiektów z możliwością ich modernizacji (w tym rozbudowy i przebudowy) w przyzachowaniu:

- minimalna szekrokość działki dla projektowanej zabudowy mieszkalnej 18m

- maksymalna długość elewacji frontowej 12 m

A w moim przypadku działka ma 17m a długość całkowita domu 14 m (z jednej strony stoi w granicy działki) z drugiej 3 m od granicy.

Czy mogą być w takim przypadku kłopoty z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Nie zamierzam jednak zmieniać długości i szerokości tego co jest a jedynie rozbudować nieco w górę.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/64519-rozpocz%C4%99ta-i-nie-uko%C5%84czona-rozbudowa/