Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akupiec czy podłogówka?

uciu

Recommended Posts

Pytałem w innym wątku ale nie doczekałem się odpowiedzi wiec stworzyłem nowy:-)

...poradzcie co wybrać i dlaczego

Na wstępie:

Domek zamieszkany na weekendy, wakacje, święta itp:

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m400ba7a60d9ce

Ściana: gazobeton 25cm+ 10cm styropian, dach: wełna 25cm

Opcja 1:

parter (płytki na podłodze): salon i kuchnia piec akumulacyjny DUO HEAT 400i lub 500i (ktory wziąść?), ubikacja podłogówka + drabinka

piętro (wykładziny dywanowe): sypialnie DUO HEAT 300i (moze cos tańszego? ale co? moze konwertor ścienne?), łazienka podłogówka + drabinka

Opcja 2:

parter (płytki na podłodze): salon i kuchnia podłogówka akumulacyjna, ubikacja podłogówka + drabinka

piętro (wykładziny dywanowe): sypialnie DUO HEAT 300i (moze cos tańszego? ale co? moze konwertor ścienne?), łazienka podłogówka + drabinka

Którą z nich wybrać by było ciepło i ekonomicznie?

Może polecicie całkowicie inną ocję 3?

Myślę, że zaszło pewne nieporozumienie, bo dom ma być zamieszkały CZASOWO, a to zupełnie w innym śwoetle stawia sprawe jego ogrzewania. Powinno ono spełniać nastepujące zadania:

1. Utrzymywać temp. wiekszą niż 0 stopni podczas mrozów - aby nie zamarzła woda.

2. Posiadać bardzo małą bezwładność, aby uruchomić ogrzewanie wtedy kiedy jest potrzebne.

3. Biorąc pod uwagę 1 i 2 posiadać dobre sterowanie (im lepsze tym wiekszy komfort i mniejsze rachunki za energię.

Podchodząc tak do sprawy widać, że ogrzewanie akumulacyjne jest w tym przypadku zbedne, a wręcz szkodliwe.

Myślę, że "zwykłe" konwektory elektryczne + sensowny system automatyki załatwi sprawę.