uciu 23.10.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Pytałem w innym wątku ale nie doczekałem się odpowiedzi wiec stworzyłem nowy:-) ...poradzcie co wybrać i dlaczego Na wstępie: Domek zamieszkany na weekendy, wakacje, święta itp: http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m400ba7a60d9ce Ściana: gazobeton 25cm+ 10cm styropian, dach: wełna 25cm Opcja 1: parter (płytki na podłodze): salon i kuchnia piec akumulacyjny DUO HEAT 400i lub 500i (ktory wziąść?), ubikacja podłogówka + drabinka piętro (wykładziny dywanowe): sypialnie DUO HEAT 300i (moze cos tańszego? ale co? moze konwertor ścienne?), łazienka podłogówka + drabinka Opcja 2: parter (płytki na podłodze): salon i kuchnia podłogówka akumulacyjna, ubikacja podłogówka + drabinka piętro (wykładziny dywanowe): sypialnie DUO HEAT 300i (moze cos tańszego? ale co? moze konwertor ścienne?), łazienka podłogówka + drabinka Którą z nich wybrać by było ciepło i ekonomicznie? Może polecicie całkowicie inną ocję 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 23.10.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 ja bym dal piecyki dadam ze masz troszke malo izolacji sam kupuje piece w ilosci 8 sztuk do domu bedzie taniej niz podlogowka tzn mniejsze straty ciepla do "gleby" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 23.10.2006 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 ja bym dal piecyki dadam ze masz troszke malo izolacji ooo mała niejasność styropian 10 bede zastępował 20 ale muszą dom odebrać bez ocieplenia by sie potem nie przyczepili, że wymiary domu z projektem sie nie zgadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 29.10.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 ja mam 12cm sprawdze w tym sezonie koszty ogrzania i ewentualnie dodam 10 w przyszlym roku bo tynku koncowego nie bede robil w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.10.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Myślę, że zaszło pewne nieporozumienie, bo dom ma być zamieszkały CZASOWO, a to zupełnie w innym śwoetle stawia sprawe jego ogrzewania. Powinno ono spełniać nastepujące zadania:1. Utrzymywać temp. wiekszą niż 0 stopni podczas mrozów - aby nie zamarzła woda.2. Posiadać bardzo małą bezwładność, aby uruchomić ogrzewanie wtedy kiedy jest potrzebne.3. Biorąc pod uwagę 1 i 2 posiadać dobre sterowanie (im lepsze tym wiekszy komfort i mniejsze rachunki za energię. Podchodząc tak do sprawy widać, że ogrzewanie akumulacyjne jest w tym przypadku zbedne, a wręcz szkodliwe.Myślę, że "zwykłe" konwektory elektryczne + sensowny system automatyki załatwi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 29.10.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 rzeczywiscie jesli tylko kilkanascie dni w sezonie grzewczym ktos tam bedzie przebywal to konwektory sa wystarczajace wode mozna zakrecic a 1 lub 2 konwektory pozostawic na "czowaniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts