Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Frosch pyta ....madrzy podpowiadaja

Recommended Posts

Powiem prawdę o tym projekcie znów ktoś mnie nie będzie lubiał... :)

Po pierwsze - wszystko jest do smietnika, nie płać za toto ani złotowki, a architekta wsadź w rakiete i wyślij w kosmos. Albo gorzej mu zrób: kaz mu to wybudować i w tym mieszkac !!

Do rzeczy :

- wiatrołap - K_A_T_a_s_t_r_o_f_a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak ty sobie wyobrazasz ubrac się tam, rozebrac, przechowac kurtki, buty , czapki, szaliki ?????? Tam ledwo mozna będzie wejśc i drzwi za sobą zamknać !

- Kuchnia, a właściwie to gdzie ona jest ???? Czy to jest toto z podpisem pokój dzienny i oknem na froncie ? Ależ ten architekt się spieszył !!!! Projektowanie to nie formuła 1, skoro są błędy w podpisach to aż strach pomyślec co będzie dalej!!!!

- Jadalania, czy miejsce na nia to jest toto z bocznym oknem, przy pom gosp. i na wprost kibla??

No miodzio- Wszystki odgłosy z WC będą grały "pierwsze skrzypce" a drzwi do kibelka będą jej główną ozdoba.

- pokój dzienny, czyli "podążaj w strone światła" Jaka wysokośc kondygnacji jest planowana, bo jeżeli mniej niż 3 m to będzie wrażenie, że sufit mzna dotknąc wyciagniętą reka.

- schody, czyli codzienne zaklady: kto pierwszy sturla się z zakretu. Znając pewna dramatyczną historie z zycia w domu z zakręconymi schodami : pierwsza spadnie mama z dzieckiem na ręku.

- pokoik = blokowa kiszka

- podcień - czemu-komu na służyc ???? nie prowadzą na niego zadne drzwi.

JA CIĘ LUBIĘ http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_razz.gif

nie przeszkadza mi "surowe" poczucie humoru http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif za to dociera waga konkretów.

Dzięki Twoim radom uniknęłam fatalnego błędu, przenicowałam poglądy i wybrałam zupełnie inny projekt. I jestem zadowolona http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif bo nie dostanę klaustrofobii....(pod tym dachem, co to wiesz)

Pozdrawiam, zawsze z sympatią

moze go nie lubic jedynie nasz architekt :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie załamuj się kobitko, tylko szukaj gotowych, sprawdzonych rozwiązań, żeby je potem "wkleić" do swojej koncepcji.

Salon 40 m2 - nie sztuka wybudowac (jak sie ma za co) ale sztuka tak zagospodarować, żeby był przytulny i przestronny jednoczesnie.Wbrew pozorom to nie jest wcale latwiejsze niż w przypadku małego salonu. Brak pomysłu na takie duże wnętrze może zaowocowac salonem ala dworzec kolejowy, chyba nie do tego dążysz ? :D

Dlatego tez na koncepcji architektonicznej muszą być naniesione MEBLE !!!

Inna sprawa to wspomniana wcześniej wysokośc kondygnacji. Masz 16 schodow, zakładam, że nie-stromych, odejmij grubośc stropu. Zostaje max 270 cm wysokości. To stanowczo za mało dla 1 pomieszczenia 40 m2. Okna duzo tu nie zadziałaja, ważne są proporcje. Dobre proporcje to moim zdanien jedna z najwazniejszych kwestii w architekturze. Dobre proporcje pomieszczeń sprawiaja wrażenie "przyjaznych".

Dlatego też powinnaś wprowadzić jakiś umowny podział tej przestrzeni.. Na pewno bedzie tam jakiś podciąg i słup (słupy). Można przemyślec układ wnetrza, tak aby te słupy, podciągi znajdowały się na granicy stref : strefa wypoczynkowa, jadalna, kuchnia.

Pooglądaj galerię domów, inspiracje na wnętrzach, okresl swoj styl i rodzaj mebli, zabudowy kuchennej, a potem się zastanów, jak to wszystko rozmieścic. Zastanów się, jaki widok chcesz miec, siedąc na kanapie, a jaki siedząc przy stole, czy masz pomysł na "poskromienie" akustyki ????

Większość osób na tym forum buduje 1 dom, wiele osób nigdy nie mieszkało w domu, dlatego pewne kwestie są trudne do wyobrażenia sobie. Ale nie ma się co poddawać !!!! Im większa "burza mózgów" tym lepiej, tym więcej kwestii zostanie poruszonych i co za tym idzie, tym mniej błędów popełnisz !

Pozdrawiam!

ZMIEŃ ARCHITEKTA, ten nie dorósł jeszcze do swojego zawodu !!!!!!

hej variuss , slicznie dziekuje za twoje rady

jakos tak znow zachcialo mi sie domku :D

przyznaje ,ze nigdy nie mieszkalam w domu (poza wakacjami na wsi u babci ) i tym usprawiedliwiam swoja niewiedze. Mamy cicha nadzieje , ze przy waszej pomocy bedziemy mieli dom taki , o jakim marzymy

pozdrawiam i jeszcze raz dzieki

a jak jeszcze cos wymyslisz madrego to prosze cie napisz :D

Witaj froschka :D

Cieszę sie że dziś humor się poprawił i chęć budowania wróciła :D

A propos kominka , moim zdaniem powinien mieć swoje miejsce .

Nie być gdzieś wciśnięty albo postawiony bo gdzie indziej się nie mieścił .

Po to między innymi fundujemy sobie kominki żeby patrzeć w ogienek . A żeby patrzeć trzeba mieć miejsce do patrzenia , wygodne , przytulne , czyli musimy taki azyl komikowy stworzyć . Dlatego w tym projekcie kominek na granicy jadalni i salonu to moim zdaniem nieporozumienie .

I rzecz następna . Jak będziecie ogrzewać dom , bo jakoś nie widzę kotłowni .

I jeszcze kuchnia . Dla mnie za mała , za to spiżarnia stosunkowo duża .

Na szczęście jesteście na etapie projektowania i wszystko jeszcze można zmienić .

Głowa do góry :D

Na pewno sie uda :D

dzieki maxi , wszyscy jestescie kochani :D

ogrzewac bedziemy : dol legalettem (wiec kotlownia niepotrzebna)

, a gore prawdopodobnie kominkiem (w razie najazdu gosci zima)

z ta kuchnia tez pomysle , bo lubie gotowac i jest bardzo wazna dla mnie

kochani bardzo was prosze o wszelkie pomysly i sugestie

Ja bym zrezygnował ze spiżarni jako osobnego pomieszczenia.

W zamian odpowiednio zabudował - wymurował dolne szafki kuchenne i tam przechowywał żywność.

Może dlatego, że kupuję produkty spożywcze na bieżąco w pobliskim sklepie, a nie w supermarkecie i nie potrzebuję osobnego magazynku.

Spiżarnia moim zdaniem powinna być . Froszka przecież lubi gotować ( i robi to pysznie :D ) . A jak lubi gotować to i zaprawy na zimę , jak prawdziwa gospodyni , robi . A ja zaprawy to gdzieś je trzymać trzeba .

I tu przydaje sie spiżarnia :lol: .

Ale ja bym ją mniejszą zrobiła i po przeciwnej stronie , tzn . od razu koło wiatrołapu .

no wlasnie....zgadzam sie z maxi , mam teraz spizarke i i tak jest za mala , ale mysle, ze gdyby dobrze rozplanowac w niej regaly , to nie musi byc taka duza .Frosch chcial w niej jeszcze jakies swoje skrzynki ( elektryczne czy z zaworami wodnami , nie znam sie na technice ) umiescic :-? .tez myslalam o umieszczeniu jej z lewej strony i moze zwiekszeniu wiatrolapu . hmmmm.... m

myslcie kochani , myslcie ( jak mi pomozecie zrobie kazdemu po sloju mojego smalcu :wink: :p w nagrode )

Frosch, napisz na czym najbardziej Ci zależy jesli chodzi o dom. Jak sobie go wyobrażasz. Może forumowicze przeglądają projekty natkną sie na jakis odpowiadający Twoim wybrażeniom i podeślą link? Maxtorka, nie chwal, nie chwal, bo wszyscy pojedziemy do Froschki na pyszne jedzonko :lol:

agnieszkakusi, zawsze chciałam Ci powiedzieć, że wybrałaś bardzo fajną parterówkę. Z różnych wątków wiem, że kochasz ten projekt. My z mężem wybraliśmy dom, który ma bardzo podobny rzut w literę H. Trochę mniejszy, bo z garażem jest 116 m2. Jakoś tę piętrowe czy z mieszkalnym poddaszem nie dla mnie.

Trzymam kciuki za pomyślną realizację marzeń o domku!

A jak lubi gotować to i zaprawy na zimę , jak prawdziwa gospodyni , robi.

Zaprawy - co to jest? Przetwory?

Jeden ma w domu flizy, inny glazurę...

:lol: :lol:

Ja mam glazurę :lol:

Ale robię i zaprawy i przetwory , w zależności od nastroju :lol: :wink:

ja robie najczesciej sloiki hhahahh ( ok, ok....z przetworami)

Frosch, napisz na czym najbardziej Ci zależy jesli chodzi o dom. Jak sobie go wyobrażasz. Może forumowicze przeglądają projekty natkną sie na jakis odpowiadający Twoim wybrażeniom i podeślą link? Maxtorka, nie chwal, nie chwal, bo wszyscy pojedziemy do Froschki na pyszne jedzonko :lol:

parter: ok 100m (salon z jadalnia , 2-ie sypialnie , otwarta kuchnia z oknem od frontu, spizarka a'la pomieszczenie gospodarcze,lazienka ,czesciowo zadaszony taras)

gora : 2-3 pokoiki +lazienka

obiecany smalec gwarantowany :wink: :D

podpowiadacze moga narazie liczyc na grilla na lace :D

Ms.... :oops: dzięki...to prawda, ten projekt po prostu KOCHAM. Zresztą mój mąż też...i mimo jakiś kłótni, nieporozumień (ach ta budowa :lol: )już nie możemy się doczekać kiedy tam zamieszkamy... Najlepsze jest to, że nie mogę znaleźć nikogo kto ten dom wybudował. Chyba jesteśmy pionierami. Mam kontakt z kilkoma osobami, które też chcą go stawiać, ale jest to narazie w fazie projektów. Może szanowna redakcyja przyjedzie go uwiecznić na zdjęciach? :lol:

parter: ok 100m (salon z jadalnia , 2-ie sypialnie , otwarta kuchnia z oknem od frontu, spizarka a'la pomieszczenie gospodarcze,lazienka ,czesciowo zadaszony taras)

gora : 2-3 pokoiki +lazienka

obiecany smalec gwarantowany :wink: :D

podpowiadacze moga narazie liczyc na grilla na lace :D

Szukaj parterówki 100 m2, takiej żeby dało się adaptować poddasze.