frosch 24.10.2006 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Powiem prawdę o tym projekcie znów ktoś mnie nie będzie lubiał... Po pierwsze - wszystko jest do smietnika, nie płać za toto ani złotowki, a architekta wsadź w rakiete i wyślij w kosmos. Albo gorzej mu zrób: kaz mu to wybudować i w tym mieszkac !! Do rzeczy : - wiatrołap - K_A_T_a_s_t_r_o_f_a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak ty sobie wyobrazasz ubrac się tam, rozebrac, przechowac kurtki, buty , czapki, szaliki ?????? Tam ledwo mozna będzie wejśc i drzwi za sobą zamknać ! - Kuchnia, a właściwie to gdzie ona jest ???? Czy to jest toto z podpisem pokój dzienny i oknem na froncie ? Ależ ten architekt się spieszył !!!! Projektowanie to nie formuła 1, skoro są błędy w podpisach to aż strach pomyślec co będzie dalej!!!! - Jadalania, czy miejsce na nia to jest toto z bocznym oknem, przy pom gosp. i na wprost kibla?? No miodzio- Wszystki odgłosy z WC będą grały "pierwsze skrzypce" a drzwi do kibelka będą jej główną ozdoba. - pokój dzienny, czyli "podążaj w strone światła" Jaka wysokośc kondygnacji jest planowana, bo jeżeli mniej niż 3 m to będzie wrażenie, że sufit mzna dotknąc wyciagniętą reka. - schody, czyli codzienne zaklady: kto pierwszy sturla się z zakretu. Znając pewna dramatyczną historie z zycia w domu z zakręconymi schodami : pierwsza spadnie mama z dzieckiem na ręku. - pokoik = blokowa kiszka - podcień - czemu-komu na służyc ???? nie prowadzą na niego zadne drzwi. JA CIĘ LUBIĘ http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_razz.gif nie przeszkadza mi "surowe" poczucie humoru http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif za to dociera waga konkretów. Dzięki Twoim radom uniknęłam fatalnego błędu, przenicowałam poglądy i wybrałam zupełnie inny projekt. I jestem zadowolona http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif bo nie dostanę klaustrofobii....(pod tym dachem, co to wiesz) Pozdrawiam, zawsze z sympatią moze go nie lubic jedynie nasz architekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 25.10.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Nie załamuj się kobitko, tylko szukaj gotowych, sprawdzonych rozwiązań, żeby je potem "wkleić" do swojej koncepcji. Salon 40 m2 - nie sztuka wybudowac (jak sie ma za co) ale sztuka tak zagospodarować, żeby był przytulny i przestronny jednoczesnie.Wbrew pozorom to nie jest wcale latwiejsze niż w przypadku małego salonu. Brak pomysłu na takie duże wnętrze może zaowocowac salonem ala dworzec kolejowy, chyba nie do tego dążysz ? Dlatego tez na koncepcji architektonicznej muszą być naniesione MEBLE !!! Inna sprawa to wspomniana wcześniej wysokośc kondygnacji. Masz 16 schodow, zakładam, że nie-stromych, odejmij grubośc stropu. Zostaje max 270 cm wysokości. To stanowczo za mało dla 1 pomieszczenia 40 m2. Okna duzo tu nie zadziałaja, ważne są proporcje. Dobre proporcje to moim zdanien jedna z najwazniejszych kwestii w architekturze. Dobre proporcje pomieszczeń sprawiaja wrażenie "przyjaznych". Dlatego też powinnaś wprowadzić jakiś umowny podział tej przestrzeni.. Na pewno bedzie tam jakiś podciąg i słup (słupy). Można przemyślec układ wnetrza, tak aby te słupy, podciągi znajdowały się na granicy stref : strefa wypoczynkowa, jadalna, kuchnia. Pooglądaj galerię domów, inspiracje na wnętrzach, okresl swoj styl i rodzaj mebli, zabudowy kuchennej, a potem się zastanów, jak to wszystko rozmieścic. Zastanów się, jaki widok chcesz miec, siedąc na kanapie, a jaki siedząc przy stole, czy masz pomysł na "poskromienie" akustyki ???? Większość osób na tym forum buduje 1 dom, wiele osób nigdy nie mieszkało w domu, dlatego pewne kwestie są trudne do wyobrażenia sobie. Ale nie ma się co poddawać !!!! Im większa "burza mózgów" tym lepiej, tym więcej kwestii zostanie poruszonych i co za tym idzie, tym mniej błędów popełnisz ! Pozdrawiam! ZMIEŃ ARCHITEKTA, ten nie dorósł jeszcze do swojego zawodu !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 25.10.2006 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 hej variuss , slicznie dziekuje za twoje rady jakos tak znow zachcialo mi sie domku przyznaje ,ze nigdy nie mieszkalam w domu (poza wakacjami na wsi u babci ) i tym usprawiedliwiam swoja niewiedze. Mamy cicha nadzieje , ze przy waszej pomocy bedziemy mieli dom taki , o jakim marzymy pozdrawiam i jeszcze raz dzieki a jak jeszcze cos wymyslisz madrego to prosze cie napisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.10.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 na pewno uda Wam się coś znaleźć. A ten Wasz projektant, no cóż...tak jak pisałaś, macie dużą działkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 25.10.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witaj froschka Cieszę sie że dziś humor się poprawił i chęć budowania wróciła A propos kominka , moim zdaniem powinien mieć swoje miejsce . Nie być gdzieś wciśnięty albo postawiony bo gdzie indziej się nie mieścił . Po to między innymi fundujemy sobie kominki żeby patrzeć w ogienek . A żeby patrzeć trzeba mieć miejsce do patrzenia , wygodne , przytulne , czyli musimy taki azyl komikowy stworzyć . Dlatego w tym projekcie kominek na granicy jadalni i salonu to moim zdaniem nieporozumienie . I rzecz następna . Jak będziecie ogrzewać dom , bo jakoś nie widzę kotłowni . I jeszcze kuchnia . Dla mnie za mała , za to spiżarnia stosunkowo duża . Na szczęście jesteście na etapie projektowania i wszystko jeszcze można zmienić . Głowa do góry Na pewno sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 25.10.2006 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 dzieki maxi , wszyscy jestescie kochani ogrzewac bedziemy : dol legalettem (wiec kotlownia niepotrzebna) , a gore prawdopodobnie kominkiem (w razie najazdu gosci zima) z ta kuchnia tez pomysle , bo lubie gotowac i jest bardzo wazna dla mnie kochani bardzo was prosze o wszelkie pomysly i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.10.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Froshka - moja działka ma 17 metrów od wjazdu. Dom stawiam 6 metrów od siatki - a malutki nie jest - i to projekt gotowy :) Zasiadaj do projektów ! Raz raz raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 25.10.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Ja bym zrezygnował ze spiżarni jako osobnego pomieszczenia.W zamian odpowiednio zabudował - wymurował dolne szafki kuchenne i tam przechowywał żywność. Może dlatego, że kupuję produkty spożywcze na bieżąco w pobliskim sklepie, a nie w supermarkecie i nie potrzebuję osobnego magazynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 25.10.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Spiżarnia moim zdaniem powinna być . Froszka przecież lubi gotować ( i robi to pysznie ) . A jak lubi gotować to i zaprawy na zimę , jak prawdziwa gospodyni , robi . A ja zaprawy to gdzieś je trzymać trzeba . I tu przydaje sie spiżarnia . Ale ja bym ją mniejszą zrobiła i po przeciwnej stronie , tzn . od razu koło wiatrołapu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 25.10.2006 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 no wlasnie....zgadzam sie z maxi , mam teraz spizarke i i tak jest za mala , ale mysle, ze gdyby dobrze rozplanowac w niej regaly , to nie musi byc taka duza .Frosch chcial w niej jeszcze jakies swoje skrzynki ( elektryczne czy z zaworami wodnami , nie znam sie na technice ) umiescic .tez myslalam o umieszczeniu jej z lewej strony i moze zwiekszeniu wiatrolapu . hmmmm.... m myslcie kochani , myslcie ( jak mi pomozecie zrobie kazdemu po sloju mojego smalcu w nagrode ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.10.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 A jak lubi gotować to i zaprawy na zimę , jak prawdziwa gospodyni , robi. Zaprawy - co to jest? Przetwory? Jeden ma w domu flizy, inny glazurę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 25.10.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 A jak lubi gotować to i zaprawy na zimę , jak prawdziwa gospodyni , robi. Zaprawy - co to jest? Przetwory? Jeden ma w domu flizy, inny glazurę... Ja mam glazurę Ale robię i zaprawy i przetwory , w zależności od nastroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.10.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Frosch, napisz na czym najbardziej Ci zależy jesli chodzi o dom. Jak sobie go wyobrażasz. Może forumowicze przeglądają projekty natkną sie na jakis odpowiadający Twoim wybrażeniom i podeślą link? Maxtorka, nie chwal, nie chwal, bo wszyscy pojedziemy do Froschki na pyszne jedzonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.10.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 agnieszkakusi, zawsze chciałam Ci powiedzieć, że wybrałaś bardzo fajną parterówkę. Z różnych wątków wiem, że kochasz ten projekt. My z mężem wybraliśmy dom, który ma bardzo podobny rzut w literę H. Trochę mniejszy, bo z garażem jest 116 m2. Jakoś tę piętrowe czy z mieszkalnym poddaszem nie dla mnie.Trzymam kciuki za pomyślną realizację marzeń o domku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 26.10.2006 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 A jak lubi gotować to i zaprawy na zimę , jak prawdziwa gospodyni , robi. Zaprawy - co to jest? Przetwory? Jeden ma w domu flizy, inny glazurę... Frosch ma flizy a ja kafelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 26.10.2006 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 A jak lubi gotować to i zaprawy na zimę , jak prawdziwa gospodyni , robi. Zaprawy - co to jest? Przetwory? Jeden ma w domu flizy, inny glazurę... Ja mam glazurę Ale robię i zaprawy i przetwory , w zależności od nastroju ja robie najczesciej sloiki hhahahh ( ok, ok....z przetworami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 26.10.2006 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Frosch, napisz na czym najbardziej Ci zależy jesli chodzi o dom. Jak sobie go wyobrażasz. Może forumowicze przeglądają projekty natkną sie na jakis odpowiadający Twoim wybrażeniom i podeślą link? Maxtorka, nie chwal, nie chwal, bo wszyscy pojedziemy do Froschki na pyszne jedzonko parter: ok 100m (salon z jadalnia , 2-ie sypialnie , otwarta kuchnia z oknem od frontu, spizarka a'la pomieszczenie gospodarcze,lazienka ,czesciowo zadaszony taras) gora : 2-3 pokoiki +lazienka obiecany smalec gwarantowany podpowiadacze moga narazie liczyc na grilla na lace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 27.10.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Froschka, a działkę juz macie?Uważam, że projekt należy wybierać gdy wiadomo gdzie dom będzie stał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.10.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Ms.... dzięki...to prawda, ten projekt po prostu KOCHAM. Zresztą mój mąż też...i mimo jakiś kłótni, nieporozumień (ach ta budowa )już nie możemy się doczekać kiedy tam zamieszkamy... Najlepsze jest to, że nie mogę znaleźć nikogo kto ten dom wybudował. Chyba jesteśmy pionierami. Mam kontakt z kilkoma osobami, które też chcą go stawiać, ale jest to narazie w fazie projektów. Może szanowna redakcyja przyjedzie go uwiecznić na zdjęciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 27.10.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Frosch, napisz na czym najbardziej Ci zależy jesli chodzi o dom. Jak sobie go wyobrażasz. Może forumowicze przeglądają projekty natkną sie na jakis odpowiadający Twoim wybrażeniom i podeślą link? Maxtorka, nie chwal, nie chwal, bo wszyscy pojedziemy do Froschki na pyszne jedzonko parter: ok 100m (salon z jadalnia , 2-ie sypialnie , otwarta kuchnia z oknem od frontu, spizarka a'la pomieszczenie gospodarcze,lazienka ,czesciowo zadaszony taras) gora : 2-3 pokoiki +lazienka obiecany smalec gwarantowany podpowiadacze moga narazie liczyc na grilla na lace Szukaj parterówki 100 m2, takiej żeby dało się adaptować poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts