ewuś 24.10.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Włąśnie zaczynamy budowę i kupujemy materiały. Zastanawiam się czy brać f-ry na wszystko czy nie. Czy można jeszcze coś odliczyć w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.10.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Do końca 2007 można różnicę w VAT. Jesli ktoś sprzeda Ci bez FV i bez VAT to i tak istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że coś sobie złapie więcej niż cena bez VAT. Ale jesli te pieniądze potrzebne są od ręki (bo na zwrot trzeba niestety czekać) to można się "dogadywać". Jest też jeszcze wariant zakupu przez firmę świadczącą usługę, ale mali na to nie idą (przynajmniej większość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 F-ra jest dokumentem niezbędnym podczas ewentualnych reklamacji - bo tylko w taki sposób można udowodnić zakup danego towaru (materiału usługi). Brak F-ry niejako z urzedu pozbawia mozliwości dochodzenia swoich praw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 24.10.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 zawsze biorę fakturę gdy zachodzi prawdopodobieństwo reklamacji, bez faktury tylko wtedy jak mi sprzedadzą w cenie netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roku 24.10.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 ... i nie udowodnisz ze to nie paserka , o ile to nie jest paserka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.10.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Brałem bloczki bez F-ry, ale mam WZ z pieczątką firmy. W razie czego jakis świstek jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 24.10.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 ... i nie udowodnisz ze to nie paserka , o ile to nie jest paserka jeśli do mnie bijesz, to zawsze jestem przekonany co do legalności, nie lubię złodziejuchów, uważasz iż w np. cegielni jest paserka ?, zawsze kupuję w znanych/pewnych miejscach, a nie na zasadzie "coś tam załatwimy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 24.10.2006 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 beton można reklamować ale stal do zbrojenia to już chyba nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 24.10.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Pamiętajmy, że jest górny próg odliczenia - nie wszystkie faktury uda się odliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roku 24.10.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 jeśli do mnie bijesz, to zawsze jestem przekonany co do legalności, nie lubię złodziejuchów, uważasz iż w np. cegielni jest paserka ?, zawsze kupuję w znanych/pewnych miejscach, a nie na zasadzie "coś tam załatwimy" do nikogo nie pije... poprostu są inne wątki o złodziejach ale ci muszą mieć gdzie sprzedać Znane pewne miejsca mogą kupować od złodzieji i sprzedawać bez faktur i raczej ci nie powiedzą że to taniej 10 % bo kradzione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 24.10.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Według moich danych , uzyskanych od znajomych i własnych doświadczeń , najczęściej kupowanym wyrobem bez faktury jest drewno czyli więżba , podbitka , stemple, parkiety itp , itd.oraz kruszywa , piasek , żwir , itp. pozostałe materiały ze względu na gwarancje i ich znaczenie w konstrukcji domu kupowane są na fakturę . Wykończeniówka bardzo często na 7% z montażem czyli okna , drzwi , rolety , bramy garażowe , instalacje . Na zwrot VAT bardzo długo się czeka ja złożyłam dokumenty w czerwcu i jeszcze pieniędzy nie mam , ponieważ Urzędy Skarbowe mają 6 miesięcy , więc się nie spieszą i w tym roku było jeszcze bardzo dużo wniosków wynikających z ulgi remontowej . pozdrawiam MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 24.10.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Brałem bloczki bez F-ry, ale mam WZ z pieczątką firmy. W razie czego jakis świstek jest. Co nie zmienia faktu iż właścicielem materiału stał się ten na kogo wystawiono fakturę a dokument WZ jest tylko dowodem na to gdzie i do kogo został ów materiał dostarczony. Wszelkie reklamacje, jeśli na drodze oficjalnej, będą rozpatrywane tylko na wniosek osoby przedstawiającej dowód zakupu a takim WZ nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blablaluga 24.10.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 jeśli vat 0 to czemu nie... bez faktury i tak się nie da wszystkiego kupić, kupowałem drewno w tartaku, powiedzieli że chyba w życiu nikt nie chciał, i chcieli mnie wyrzucić bo jestem z skarbówki... na takiej wiosce głęboko w lesie a miałem wybór 550 zł, czy 600 plus 22% w tartaku gdzie indziej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A może tak? Czym jest F-ra?1. Dokumentem zakupu i zapłaty za towar (jesli z odroczonym terminem zapłaty, to + przelew, lub KP)2. Jest podstawą do odliczeń podatku VAT3. Zaświadczeniem o "legalności" towru (spełnia je również WZ)4. Niezbędna przy ewentualnych reklamacjach (również spełnia to WZ)5. Poświadczeniem, że zakupiony towar posiada wymagane certyfikaty.6. Kołem ratunkowym we wszystkich innych sporach7. Dla "potomnych" - z czego wybudowno domek dziadka (babci) - może śmieszne, lecz w przypadku odsprzedaży domu bardzo istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 25.10.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 A może tak? Czym jest F-ra? 1. Dokumentem zakupu i zapłaty za towar (jesli z odroczonym terminem zapłaty, to + przelew, lub KP) 2. Jest podstawą do odliczeń podatku VAT 3. Zaświadczeniem o "legalności" towru (spełnia je również WZ) 4. Niezbędna przy ewentualnych reklamacjach (również spełnia to WZ) 5. Poświadczeniem, że zakupiony towar posiada wymagane certyfikaty. 6. Kołem ratunkowym we wszystkich innych sporach 7. Dla "potomnych" - z czego wybudowno domek dziadka (babci) - może śmieszne, lecz w przypadku odsprzedaży domu bardzo istotne. A może dla odmiany, czym jest bez faktury 1. Zamiast czekać na zwrot z US 15 % od razu masz 22% 2. Satysfakcja z zaoszczędzonych pieniędzy 3. Dodatkowym ryzykiem, które należy skalkulować - a może sie opłaca To tak z oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 25.10.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Bierz faktury zawsze i wszędzie- to twój dowód w przypadku reklamacji, zwrotu niewykorzystanego materialu itp. Wogóle co za dywagacje: brać fakturę- nie brac ???? Jak słyszę hasło "materiały bez faktury" to od razu przypomina mi się wątek: "Co wam ukradli z budowy". Zastanow sie, jaki to ma związek............................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 25.10.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Bierz faktury zawsze i wszędzie- to twój dowód w przypadku reklamacji, zwrotu niewykorzystanego materialu itp. Wogóle co za dywagacje: brać fakturę- nie brac ???? Jak słyszę hasło "materiały bez faktury" to od razu przypomina mi się wątek: "Co wam ukradli z budowy". Zastanow sie, jaki to ma związek............................ No właśnie, ciekawe ile budów okradli np. producent styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Trywialnie wyglada to tak. Jesli ktoś (firma, producent, sprzedawca) jest podatnikiem VAT, a sprzedaje towar bez naliczonego podatku VAT, to sprzedaje, jak by sie na to nie patrzec, towar kradziony i nie wazne w tym wypadku komu ukradł. Innej "legalnej" mozliwości nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 25.10.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Trywialnie wyglada to tak. Jesli ktoś (firma, producent, sprzedawca) jest podatnikiem VAT, a sprzedaje towar bez naliczonego podatku VAT, to sprzedaje, jak by sie na to nie patrzec, towar kradziony i nie wazne w tym wypadku komu ukradł. Innej "legalnej" mozliwości nie ma. Wytłumacz mi, gdzie został ukradziony np. przedmiotowy styropian, jeżeli kupię go u producenta ?? holewka, nie kumam A moralność, to już zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Ten przykład jest zupełnie czymś innym. Wcale nie jest powiedziane, że płacąc taniej nie płaci się podatku VAT. Pewnie VAT w tym przypadku był wliczony w cenę, nawet jesli nie wystwaiono F-ry, lecz inny dokument - np. WZ. Natomiast jesli nie wystawiono żadnego dokumentu, to sam przyznasz, że trudno w tym przypadku stwierdzić, że towar pochodził z legalnego źródła (może producent jest jednocześnie paserem?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts