Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brać faktury czy nie?

ewuś

Recommended Posts

Ten przykład jest zupełnie czymś innym. Wcale nie jest powiedziane, że płacąc taniej nie płaci się podatku VAT. Pewnie VAT w tym przypadku był wliczony w cenę, nawet jesli nie wystwaiono F-ry, lecz inny dokument - np. WZ. Natomiast jesli nie wystawiono żadnego dokumentu, to sam przyznasz, że trudno w tym przypadku stwierdzić, że towar pochodził z legalnego źródła (może producent jest jednocześnie paserem?)

Obiecuję, że to już mój ostatni post w tym temacie, bo robi się gorąco. Przecież ja nikogo do niczego nie namawiam. I nie rozumię, jak ktoś produkujący np. styropian może jednocześnie pośredniczyć w sprzedaży kradzionego towaru. Sorki, ale nie kumam. (ale się uparłem z tym styropianem :D )

Faktycznie, może mnie ponioslo, ale chciałem tylko wykazać, że wszystko jest mozliwe.

Nie strasząc, ale znam przypadki, że inwestor był posadzony o paserstwo, bo nie potrafił wykazać sie "legalnym" źródłem zakupu materiału, który "nieznani sprawcy" wywieźli z zakladu produkcyjnego. Inwestor ów zakupił ten materiał w legalnej hurtowni, po bardzo atrakcyjnej cenie (upust 30%), ale bez "papierów". Policja sprawców kradzieży w zakładzie nie odnalazła, ale zatrzymała kilka osób z owej hurtowni.

Ja w tych postach staram sie tylko pokazac pewne konsekwencje, które mogą spotkać nieświadomych inwestorów.

Witam.

Obiecuję, że to już mój ostatni post w tym temacie, bo robi się gorąco. Przecież ja nikogo do niczego nie namawiam. I nie rozumię, jak ktoś produkujący np. styropian może jednocześnie pośredniczyć w sprzedaży kradzionego towaru. Sorki, ale nie kumam. (ale się uparłem z tym styropianem )

Normalnie na teren zakładu wjeżdza TIR z kradzionym towarem a potem producent sprzedaje go jako swój bez papierów aby było taniej. To tylko hipotetyczny przykład.