Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa ogrodzenia a zjazd z drogi - mój koszmar

RadekM

Recommended Posts

witam wszystkich i ciesze się że znalazłem to forum bo tego mi brakowało, ale zaczne od początku. W zeszłym roku kupiliśmy z żoną na kredyt :-) domek poza miastem do remontu z nieogrodzoną działką. Tego roku chcieliśmy się ogrodzić wraz ze sąsiadami. Działka którą kupiłem powstała po podziale jednej dużej działki i dlatego posiada jeden zjazd z drogi wojewódzkiej. Zjazd posiada sąsiatka a ja .....,

No właśnie kupując wjazd był i jest i nadal go używam, ale cały koszmar zaczął się jak chciałem zrobić ogrodzenie z frontu działki i postawić furtkę. Więc okazuje się że mój wjazd jest samowolą budowlaną wykonaną przez porzedniego właściciela, nie ma go na mamach geodezyjnych. Problem polega na tym iż bez wytypowanego wjazdu nie mogę otzrymać pozwolenia na budowę ogrodzenia. Zalegalizowanie tej samowoli to dużo pieniędzy, budowa i projekt nowego chyba jeszcze więcej. Czy jest jakaś możliwość zalegalizowania w tanich kosztach. Czy jest jakaś moc prawna aby porzedniego właściciela ścignąć aby to on zalegalizował tezn zjazd. Za wszelkie porady z góry dziękuje.

Można pisać na gg 5859603

pozdrawiam

witam wszystkich i ciesze się że znalazłem to forum bo tego mi brakowało, ale zaczne od początku. W zeszłym roku kupiliśmy z żoną na kredyt :-) domek poza miastem do remontu z nieogrodzoną działką. Tego roku chcieliśmy się ogrodzić wraz ze sąsiadami. Działka którą kupiłem powstała po podziale jednej dużej działki i dlatego posiada jeden zjazd z drogi wojewódzkiej. Zjazd posiada sąsiatka a ja .....,

No właśnie kupując wjazd był i jest i nadal go używam, ale cały koszmar zaczął się jak chciałem zrobić ogrodzenie z frontu działki i postawić furtkę. Więc okazuje się że mój wjazd jest samowolą budowlaną wykonaną przez porzedniego właściciela, nie ma go na mamach geodezyjnych. Problem polega na tym iż bez wytypowanego wjazdu nie mogę otzrymać pozwolenia na budowę ogrodzenia. Zalegalizowanie tej samowoli to dużo pieniędzy, budowa i projekt nowego chyba jeszcze więcej. Czy jest jakaś możliwość zalegalizowania w tanich kosztach. Czy jest jakaś moc prawna aby porzedniego właściciela ścignąć aby to on zalegalizował tezn zjazd. Za wszelkie porady z góry dziękuje.

Można pisać na gg 5859603

pozdrawiam

Wiem trzeba mieć zaświadczenie o braku uwag i sprzeciwu ale żeby to zaświadczenie uzyskać trzeba złożyć pełną dokumentację i wniej min. POZWOLENIE NA WJAZD I ZAZNACZENIE TEGO WJAZDU NA MAPIE!!

pozwolenie budowlane wraz z projektem musi być na zjazd z drogi a to jest zupełnie co innego niż ogrodzenie
musisz zrobic projekt i pisać o pozwolenie na budowę zjazdu. Nie ma innego wyjścia.

z czego wynika konieczność wykonania projektu zjazdu ?

w ustawie o drogach publicznych:

Art. 29. 1. Budowa lub przebudowa zjazdu należy:

1) w przypadku budowy lub przebudowy drogi, jeżeli powoduje to zmianę dostępności drogi - do zarządcy drogi;

2) w pozostałych przypadkach - do właściciela lub użytkownika nieruchomości przyległych do drogi, po uzyskaniu, w drodze decyzji administracyjnej, zezwolenia zarządcy drogi na lokalizację zjazdu.

2. Zezwolenie na lokalizację zjazdu, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, wydaje się na czas nieokreślony. W zezwoleniu określa się miejsce lokalizacji zjazdu i jego parametry techniczne.

z przepisu ( w przypadku 2) ) wynika jedynie, że wykonanie zjazdu należy do właściciela przyległej działki i i musi być poprzedzone wydaniem zezwolenia zarządcy drogi określającym miejsce lokalizacji i parametrów technicznych

nie ma nic o konieczności wykonania projektu

pozwolenie budowlane wraz z projektem musi być na zjazd z drogi a to jest zupełnie co innego niż ogrodzenie
musisz zrobic projekt i pisać o pozwolenie na budowę zjazdu. Nie ma innego wyjścia.

z czego wynika konieczność wykonania projektu zjazdu ?

w ustawie o drogach publicznych:

Art. 29. 1. Budowa lub przebudowa zjazdu należy:

1) w przypadku budowy lub przebudowy drogi, jeżeli powoduje to zmianę dostępności drogi - do zarządcy drogi;

2) w pozostałych przypadkach - do właściciela lub użytkownika nieruchomości przyległych do drogi, po uzyskaniu, w drodze decyzji administracyjnej, zezwolenia zarządcy drogi na lokalizację zjazdu.

2. Zezwolenie na lokalizację zjazdu, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, wydaje się na czas nieokreślony. W zezwoleniu określa się miejsce lokalizacji zjazdu i jego parametry techniczne.

z przepisu ( w przypadku 2) ) wynika jedynie, że wykonanie zjazdu należy do właściciela przyległej działki i i musi być poprzedzone wydaniem zezwolenia zarządcy drogi określającym miejsce lokalizacji i parametrów technicznych

nie ma nic o konieczności wykonania projektu

:D :D :D

a zezwolenie wydaje się na podstawie wykonanego projektu.

daj znać jak to jakoś obejdziesz :lol:

dotyczy to dróg powiatowych, wojewódzkich i krajowych 8)

a zezwolenie wydaje się na podstawie wykonanego projektu.

zarządca drogi w zezwoleniu na lokalizację zjazdu określa miejsce lokalizacji zjazdu i jego parametry techniczne

jeżeli zezwolenie musiałoby być poprzedzone projektem to jaki cel miałby powyższy zapis ? w jaki sposób miałby zarządca drogi określić parametry techniczne ? - tak jak w projekcie ?

zgodnie z prawem budowlanym projekt jest wymagany tylko w przypadku budynków i budowli dla których jest wymagane pozwolenie na budowę, a zjazd do nich nie należy - taki wymóg jest tylko przy zjeździe z przepustem

ponawiam pytanie z jakiego przepisu wynika, że projekt jest wymagany przy wykonywaniu zjazdu ?

w gminie ( zarządca drogi ) powiedzieli mi, że bez projektu zjazdu nie dostanę pozwolenia na budowę, pokazałam im art. 34 ust. 3 pkt. 3b) prawa budowlanego zgodnie z którym do uzyskania pozwolenia na budowę wystarczy " oświadczenie właściwego zarządcy drogi o możliwości połączenia działki z drogą publiczną zgodnie z przepisami o drogach publicznych "

urzędnik powiedział, że jak chcę to mi takie oświadczenie wydadzą, ale w starostwie i tak nie dostanę pozwolenia na budowę domu

w starostwie potwierdzono, że jeżeli ktoś ma oświadczenie z art. 34 ust. 3 pkt. 3b) to nie wymagają projektu zjazdu i wydają pozwolenie na budowę domu

mam więc pewność, że do pozwolenia na budowę ten projekt nie jest mi potrzebny, obawiam się jednak czy konieczność wykonania projektu zjazdu nie wynika jeszcze z innych przepisów – jeżeli i tak trzeba go zrobić to lepiej teraz gdy jest aktualna mapka do celów projektowych

nie czepiałabym się tego gdyby nie fakt, ze drogowcy za wykonanie projekt zjazdu chcą dość dużo, a w moim przypadku zjazd będzie bardzo prosty ( bez przepustu ) i po prostu szkoda pieniędzy na projekt

mi niestety gmina zjazdu nie zrobi – jest zrobiona nowa asfaltówa więc zjazd muszę zrobić sama

No właśnie podobnież można tak zrobić aby geodeta naniósł istniejący zjazd i w staroswie mają go na mapce więc się nie czepiają planów bo domek, który kupiłem jest gdzieś z lat 60 dziesiątych i wjazd mógł już isnieć tylko ktoś tego nie dopatrzył. Może się uda, przecież domek jest na "wsi" :-). Życzcie mi powodzonka, wielkie dzięki za tak liczne informację jesteście wielcy !!