Kubryk 24.10.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Witam! Jestem na etapie projektu zagospodarowania działki i stoię przed dwoma ważnymi decyzjami - wybór szamba i sposobu ogrzewania. Duży problem mam z tym pierwszym, ponieważ badania geotechniczne wykazały poziom wód gruntowych na 1.30 m z mozliwością podniesienia się do 0,7 m przy dużych opadach i roztopach. W związku z tym szukam dobrego projektu szamba, uwzględniającego te warunki. Projekt muszę dołączyć do pozwolenia na budowę. Chciałbym kupić projekt u wykonawcy szamb gotowych z okolicy Warszawy. Dzwoniłem do firmy Wi-POL, ale usłyszałem tam, że mają szamba o głębokości 2,50 m i nie będzie problemu... trochę w to nie chce mi się wierzyć... Dzwoniłem do firmy bisprol, ale oni sprzedają same projekty... Czy ktoś z Was zna dobrą firmę, która może pomóc? I czy lepsze płytkie szambo jednokomorowe ale rozległe, czy dwa mniejsze zbiorniki połączone? Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 25.10.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 W Twojej sytuacji proponowałbym jednak szambo dwukomorowe betonowe - wchodzi płycej pod ziemę co ma niebagatelne znaczenie przy wysokim poziomie wód gruntowych. Plastikowe odpada, bo wiosną wysoki poziom wód mógłby zbiornik wynieść na powierzchnię ziemi i miałbyś niezły disaster. Jeśli chodzi o projekt do pozwolenia na budowę to nie demonizowałbym tego tematu - wrysuj cokolwiek z gotowego projektu szamba, jeśli chcesz to mogę Ci taki rysunek zeskanowany podesłać i to jest wystarczające do dokumentacji. Oczywiście na rysunku powinien się podstemplować uprawniony architekt, ale takiego zapewne masz do adaptacji. Późniejsza kwestia z wyborem zbiornika to już inna bajka i tak naprawdę nikogo nie interesuje czy posadzisz sobie szambo jedno czy dwukomorowe, betonowe czy plastikowe.H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 25.10.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 W Twojej sytuacji proponowałbym jednak szambo dwukomorowe betonowe - wchodzi płycej pod ziemę co ma niebagatelne znaczenie przy wysokim poziomie wód gruntowych. Plastikowe odpada, bo wiosną wysoki poziom wód mógłby zbiornik wynieść na powierzchnię ziemi i miałbyś niezły disaster. Jeśli chodzi o projekt do pozwolenia na budowę to nie demonizowałbym tego tematu - wrysuj cokolwiek z gotowego projektu szamba, jeśli chcesz to mogę Ci taki rysunek zeskanowany podesłać i to jest wystarczające do dokumentacji. Oczywiście na rysunku powinien się podstemplować uprawniony architekt, ale takiego zapewne masz do adaptacji. Późniejsza kwestia z wyborem zbiornika to już inna bajka i tak naprawdę nikogo nie interesuje czy posadzisz sobie szambo jedno czy dwukomorowe, betonowe czy plastikowe. H. Potwierdzam. Mam wysoki poziom wód gruntowych i betonowe szambo 2 komorowe. Wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubryk 25.10.2006 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Jeśli chodzi o projekt do pozwolenia na budowę to nie demonizowałbym tego tematu - wrysuj cokolwiek z gotowego projektu szamba, jeśli chcesz to mogę Ci taki rysunek zeskanowany podesłać i to jest wystarczające do dokumentacji. Oczywiście na rysunku powinien się podstemplować uprawniony architekt, ale takiego zapewne masz do adaptacji. Nasz architekt nie chce się podpisać pod projektem szamba z WiPolu bo jest w nim stwierdzenie, że woda musi być poniżej dna zbiornika. Projekt z BisProlu szamba płytkiego, chce nam adaptować... generalnie mówi nam, że urząd będzie się czepiał. No i tu nie mam argumentów, bo nie wiem - będzie nie będzie. Chyba jednak kupimy projekt BisProlu a potem się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 26.10.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Też mam ten problem (woda). Szambo zbudowali dwaj fachowcy z kręgów betonowych ( 2,3m średnicy). Dwókomorowe 16 m3. Folia od spodu, zasmarowane z zewnątrz i wewnątrz. I nie przecieka. Co do projektu - miało być betonowe, lane na budowie. Architekt stwierdził, że najważniejsze są odległości od granicy działki oraz usytuowanie szamba zgodne z projektem zagospodarowania działki. To z czego ono jest, jest mniej ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.10.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Duży problem mam z tym pierwszym, ponieważ badania geotechniczne wykazały poziom wód gruntowych na 1.30 m z mozliwością podniesienia się do 0,7 m przy dużych opadach i roztopach. hmmmmm te szambo to będzie malutki problem na samym końcu.... przywieziesz sobie gotowe /betonowe/ i wrzucisz do pełnego wody wykopu... jak nie będzie chciało utonąć to nalejesz do niego wody... DUŻYM PROBLEMEM to będzie w ogóle budowa domu na tym terenie / szczególnie części podziemnej czyli tzw fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 26.10.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Też tak miałem.Poszło szambo jednokomorowe, zabezpieczone od zewnątrz (chyba abizol) + pokrywa i rury doprowadzające uszczelnione na piankę. Mija rok i chyba wszystko jest w porządku i zaraz przechodzimy na kanalizę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.10.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Witam! Jestem na etapie projektu zagospodarowania działki i stoię przed dwoma ważnymi decyzjami - wybór szamba i sposobu ogrzewania. Duży problem mam z tym pierwszym, ponieważ badania geotechniczne wykazały poziom wód gruntowych na 1.30 m z mozliwością podniesienia się do 0,7 m przy dużych opadach i roztopach. W związku z tym szukam dobrego projektu szamba, uwzględniającego te warunki. Projekt muszę dołączyć do pozwolenia na budowę. Chciałbym kupić projekt u wykonawcy szamb gotowych z okolicy Warszawy. Dzwoniłem do firmy Wi-POL, ale usłyszałem tam, że mają szamba o głębokości 2,50 m i nie będzie problemu... trochę w to nie chce mi się wierzyć... Dzwoniłem do firmy bisprol, ale oni sprzedają same projekty... Czy ktoś z Was zna dobrą firmę, która może pomóc? I czy lepsze płytkie szambo jednokomorowe ale rozległe, czy dwa mniejsze zbiorniki połączone? Pozdrawiam, Wojtek A moze ecoplast Cennik | ceny zbiorników na tereny podmokłe Zbiorniki na tereny podmokłe są doskonałe na obszary gdzie występują wysokie wody gruntowe. Pojemność w litrach Cena netto PLN Wysokość cm* Średnica cm Długość cm 3000 2100 152 210 220 4250 2800 152 210 280 5500 3300 152 210 340 6750 3800 152 210 400 8000 4400 152 210 460 9250 5500 152 210 520 10500 6200 152 210 580 12000 6900 152 210 640 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts