Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelne szambo betonowe na wysokie wody gruntowe

Kubryk

Recommended Posts

Witam!

Jestem na etapie projektu zagospodarowania działki i stoię przed dwoma ważnymi decyzjami - wybór szamba i sposobu ogrzewania.

Duży problem mam z tym pierwszym, ponieważ badania geotechniczne wykazały poziom wód gruntowych na 1.30 m z mozliwością podniesienia się do 0,7 m przy dużych opadach i roztopach.

W związku z tym szukam dobrego projektu szamba, uwzględniającego te warunki. Projekt muszę dołączyć do pozwolenia na budowę. Chciałbym kupić projekt u wykonawcy szamb gotowych z okolicy Warszawy.

Dzwoniłem do firmy Wi-POL, ale usłyszałem tam, że mają szamba o głębokości 2,50 m i nie będzie problemu... trochę w to nie chce mi się wierzyć...

Dzwoniłem do firmy bisprol, ale oni sprzedają same projekty...

Czy ktoś z Was zna dobrą firmę, która może pomóc?

I czy lepsze płytkie szambo jednokomorowe ale rozległe, czy dwa mniejsze zbiorniki połączone?

Pozdrawiam,

Wojtek

W Twojej sytuacji proponowałbym jednak szambo dwukomorowe betonowe - wchodzi płycej pod ziemę co ma niebagatelne znaczenie przy wysokim poziomie wód gruntowych. Plastikowe odpada, bo wiosną wysoki poziom wód mógłby zbiornik wynieść na powierzchnię ziemi i miałbyś niezły disaster. Jeśli chodzi o projekt do pozwolenia na budowę to nie demonizowałbym tego tematu - wrysuj cokolwiek z gotowego projektu szamba, jeśli chcesz to mogę Ci taki rysunek zeskanowany podesłać i to jest wystarczające do dokumentacji. Oczywiście na rysunku powinien się podstemplować uprawniony architekt, ale takiego zapewne masz do adaptacji. Późniejsza kwestia z wyborem zbiornika to już inna bajka i tak naprawdę nikogo nie interesuje czy posadzisz sobie szambo jedno czy dwukomorowe, betonowe czy plastikowe.

H.

W Twojej sytuacji proponowałbym jednak szambo dwukomorowe betonowe - wchodzi płycej pod ziemę co ma niebagatelne znaczenie przy wysokim poziomie wód gruntowych. Plastikowe odpada, bo wiosną wysoki poziom wód mógłby zbiornik wynieść na powierzchnię ziemi i miałbyś niezły disaster. Jeśli chodzi o projekt do pozwolenia na budowę to nie demonizowałbym tego tematu - wrysuj cokolwiek z gotowego projektu szamba, jeśli chcesz to mogę Ci taki rysunek zeskanowany podesłać i to jest wystarczające do dokumentacji. Oczywiście na rysunku powinien się podstemplować uprawniony architekt, ale takiego zapewne masz do adaptacji. Późniejsza kwestia z wyborem zbiornika to już inna bajka i tak naprawdę nikogo nie interesuje czy posadzisz sobie szambo jedno czy dwukomorowe, betonowe czy plastikowe.

H.

Potwierdzam.

Mam wysoki poziom wód gruntowych i betonowe szambo 2 komorowe.

Wszystko jest OK

Jeśli chodzi o projekt do pozwolenia na budowę to nie demonizowałbym tego tematu - wrysuj cokolwiek z gotowego projektu szamba, jeśli chcesz to mogę Ci taki rysunek zeskanowany podesłać i to jest wystarczające do dokumentacji. Oczywiście na rysunku powinien się podstemplować uprawniony architekt, ale takiego zapewne masz do adaptacji.

Nasz architekt nie chce się podpisać pod projektem szamba z WiPolu bo jest w nim stwierdzenie, że woda musi być poniżej dna zbiornika. Projekt z BisProlu szamba płytkiego, chce nam adaptować... generalnie mówi nam, że urząd będzie się czepiał. No i tu nie mam argumentów, bo nie wiem - będzie nie będzie.

Chyba jednak kupimy projekt BisProlu a potem się zobaczy.

Też mam ten problem (woda). Szambo zbudowali dwaj fachowcy z kręgów betonowych ( 2,3m średnicy). Dwókomorowe 16 m3. Folia od spodu, zasmarowane z zewnątrz i wewnątrz. I nie przecieka. Co do projektu - miało być betonowe, lane na budowie. Architekt stwierdził, że najważniejsze są odległości od granicy działki oraz usytuowanie szamba zgodne z projektem zagospodarowania działki. To z czego ono jest, jest mniej ważne.

Duży problem mam z tym pierwszym, ponieważ badania geotechniczne wykazały poziom wód gruntowych na 1.30 m z mozliwością podniesienia się do 0,7 m przy dużych opadach i roztopach.

hmmmmm te szambo to będzie malutki problem na samym końcu.... przywieziesz sobie gotowe /betonowe/ i wrzucisz do pełnego wody wykopu...

jak nie będzie chciało utonąć to nalejesz do niego wody...

DUŻYM PROBLEMEM to będzie w ogóle budowa domu na tym terenie / szczególnie części podziemnej czyli tzw fundamentów :o

Witam!

Jestem na etapie projektu zagospodarowania działki i stoię przed dwoma ważnymi decyzjami - wybór szamba i sposobu ogrzewania.

W związku z tym szukam dobrego projektu szamba, uwzględniającego te warunki. Projekt muszę dołączyć do pozwolenia na budowę. Chciałbym kupić projekt u wykonawcy szamb gotowych z okolicy Warszawy.

Dzwoniłem do firmy Wi-POL, ale usłyszałem tam, że mają szamba o głębokości 2,50 m i nie będzie problemu... trochę w to nie chce mi się wierzyć...

Dzwoniłem do firmy bisprol, ale oni sprzedają same projekty...

Czy ktoś z Was zna dobrą firmę, która może pomóc?

I czy lepsze płytkie szambo jednokomorowe ale rozległe, czy dwa mniejsze zbiorniki połączone?

Pozdrawiam,

Wojtek

A moze ecoplast

Cennik | ceny zbiorników na tereny podmokłe

Zbiorniki na tereny podmokłe są doskonałe na obszary gdzie występują wysokie wody gruntowe.

Pojemność

w litrach

Cena netto PLN

Wysokość cm*

Średnica cm

Długość cm

3000 2100 152 210 220

4250 2800 152 210 280

5500 3300 152 210 340

6750 3800 152 210 400

8000 4400 152 210 460

9250 5500 152 210 520